Mleko karalucha nowym „superfood”? | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Mleko karalucha nowym „superfood”?

Mleko karalucha nowym „superfood”?

Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził sekwencjonowanie kryształu białka znajdującego się w jelicie karalucha. Powód? Jest ponad cztery razy bardziej pożywny niż mleko krowie, a naukowcy sądzą, że może to być klucz do wyżywienia naszej rosnącej populacji w przyszłości.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Alternatywne mleko zyskało na popularności w ciągu ostatnich lat – owsiane, kokosowe lub migdałowe. Ale wygląda na to, że istnieje inny niemleczny produkt, który ma ogromne zalety odżywcze … mleko karalucha.

Chociaż większość karaluchów w rzeczywistości nie produkuje mleka, Diploptera punctate, jest jedynym znanym karaluchem, który rodzi młode i okazuje się, że wypompowuje coś w rodzaju „mleka” zawierającego kryształy białkowe, aby wykarmić swoje potomstwo.  Te kryształy w mleku bardzo powoli uwalniają białko, dając energię na dłużej.

Fakt, że owad wytwarza mleko, jest dość fascynujący – ale tym, co zafascynowało badaczy, jest informacja, że jeden z tych kryształów białka zawiera ponad trzykrotnie więcej energii niż w równoważnej ilości mleka bawolego.

Wszystko dobrze, ale ile mleka rzeczywiście może wyprodukować jeden karaluch? Według Healthline, potrzeba 1000 karaluchów, aby wyprodukować zaledwie 100 gramów mleka.

Najwyraźniej dojenie karalucha nie jest najbardziej opłacalną opcją, więc międzynarodowy zespół naukowców z Institute of Stem Cell Biology and Regenerative Medicine w Indiach postanowił zsekwencjonować geny odpowiedzialne za wytwarzanie kryształów białka mleka, aby sprawdzić, czy mogą jakoś powielić je w laboratorium.

„Kryształy są jak kompletne pożywienie – zawierają białka, tłuszcze i cukry. Jeśli spojrzysz na sekwencje białek, mają one wszystkie niezbędne aminokwasy” – powiedział Sanchari Banerjee, jeden z członków zespołu, w wywiadzie dla „Times of” Indie w 2016 roku.

Mleko jest nie tylko gęstym źródłem kalorii i składników odżywczych. Gdy białko w mleku jest trawione, kryształ uwalnia więcej białka z równoważną szybkością, aby kontynuować trawienie.

„To jedzenie uwalniane w czasie” ‒ powiedział Subramanian Ramaswamy, który kierował projektem.

Prawdopodobnie to gęste źródło białka z pewnością nigdy nie będzie przeznaczone dla osób próbujących schudnąć, ale dla tych, którzy walczą o uzyskanie wymaganej ilości kalorii dziennie. Może to być szybki i łatwy sposób na uzyskanie kalorii i składników odżywczych.

„Może być fantastycznym suplementem białkowym” – powiedział Ramaswamy.

Naukowcy, mają nadzieję, że drożdże wytworzą kryształ w znacznie większych ilościach – dzięki czemu będą one bardziej wydajne (i mniej obrzydliwe) niż uzyskiwanie kryształów z karaluchów.
 
… Tak, nie jesteśmy w 100 procentach przekonani. Ale jeśli to pomoże to złagodzić niedobory żywności w przyszłości, to trzeba powoli oswajać się z tą myślą.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. https://www.sciencealert.com/scientists-think-cockroach-milk-could-be-a-new-superfood-and-we-wish-we-were-kidding; 2020-06-08;
4.6/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments