Mleko bawole – właściwości, skład i zastosowanie mleka bawolego

Produkty z mleka bawolego pojawiają się już także na polskich półkach, ale jest to na razie towar niszowy, doceniany tylko przez amatorów. Co ciekawe jednak, patrząc na strukturę globalnej produkcji mleka na świecie, mleko bawole zajmuje zaszczytną drugą pozycję z 11%-owym udziałem w rynku, wyprzedzając tym samym produkcję mleka koziego, owczego i wielbłądziego.



Czarne bawoły hodowlane; źródło: pixabay.comCzarne bawoły hodowlane; źródło: pixabay.com

Największym producentem mleka bawolego na świecie są Indie z 70 milionami ton rocznie – na dalszych miejscach plasują się Pakistan, Chiny, Egipt i Nepal. Jak więc widać, produkcja skupiona jest głównie w regionie południowej w Azji, choć w pierwszej dziesiątce znajdują się także kraje europejskie: Włochy i Turcja. Patrząc przez pryzmat stuleci, hodowla krów w znaczącym stopniu wyparła hodowlę bawołów ze względów czysto ekonomicznych – jedna krowa daje dziennie od 14 do 20 litrów mleka, podczas gdy jedna bawolica zaledwie od 7 do 11 litrów. Na szczęście, w dalszym ciągu wielu konsumentów docenia przyjemny smak i cenne wartości odżywcze.

Historia bawolego mleka


Bawół wodny, czyli Bubalus bubalis, zdaniem naukowców został udomowiony w Azji ok. 6300 lat temu. Dziś na świecie hoduje się jego dwie odmiany - rzeczną, typową dla południowej Azji i Bałkanów, oraz błotną – udomowioną w Chinach ok. 4 tysięcy lat temu. Ta ostatnia daje jednak mało mleka i częściej bywa wykorzystywana jako siła pociągowa. Tradycyjne społeczeństwa wysoko ceniły sobie również mięso bawole, a samo mleko było cenionym przysmakiem już za czasów starożytnych Rzymian. W średniowieczu hodowla bawołów we Włoszech uległa wręcz znacznemu rozszerzeniu, a produkty nabiałowe z ich mleka wpisały się na stałe do kanonu italskiej kuchni.

W Azji do dnia dzisiejszego większość pozyskiwanego bawolego mleka spożywa się w postaci bezpośredniej, często pasteryzowanej. Dopiero z pozostającej nadwyżki produkuje się inne rodzaje nabiału. Rozwodnione mleko bawole jest wręcz znane w Indiach jako napój biednych.


Mleko – zdjęcie ilustracyjne; źródło: Wikimedia Commons
Ocena (5.0) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy