To bezmięsne mięso powstaje z powietrza
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze To bezmięsne mięso powstaje z powietrza

To bezmięsne mięso powstaje z powietrza

Firma Air Protein z siedzibą w Kalifornii opracowała alternatywę dla mięsa o nazwie Air Meat. To bezmięsne mięso jest wytwarzane przy użyciu drobnoustrojów, które zamieniają recyklingowany dwutlenek węgla w białko.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Opisywane przez Air Protein jako „mięso jutra”, Air Meat został zaprojektowane w celu odtworzenia smaku i tekstury prawdziwych produktów mięsnych, takich jak stek.

Podczas gdy wołowina generuje 70 kilogramów gazów cieplarnianych na każdy wyprodukowany kilogram, powodując jednocześnie powszechne wylesianie, Lisa Dyson, założycielka Air Protein, twierdzi, że ich produkcja białka emituje znacznie mniej dwutlenku węgla i nie wymaga ziemi ani zwierząt.


Air Protein jest jedną z wielu firm, które wytwarzają substytuty mięsa z wychwyconych emisji. Jednak proces Air Protein wykorzystuje CO2 wychwytywany z fabryk, a nie z atmosfery. W przyszłości firma planuje wychwytywać CO2 bezpośrednio z powietrza.

Ale niezależnie od tego, skąd pochodzi, węgiel zawarty w steku ostatecznie wraca do atmosfery, ponieważ konsument wydycha go jako dwutlenek węgla w procesie oddychania. Oznacza to, że alternatywa dla mięsa Air Protein nie zmniejsza bezpośrednio stężenia CO2 w atmosferze. Dyson twierdzi, że jego potencjał klimatyczny polega na unikaniu emisji i wykorzystywania zasobów gdzie indziej.

„Niesamowitą rzeczą w naszym procesie jest to, że można go zlokalizować praktycznie w dowolnym miejscu na świecie, bez konieczności posiadania ziemi uprawnej” – powiedziała.

Jak powstaje Air Protein?

Proces fermentacji naśladuje produkcję jogurtu. Ale zamiast drobnoustrojów, które konsumują mleko i cukier, wykorzystywane są drobnoustroje, które jedzą tlen, azot i dwutlenek węgla. Drobnoustroje są hodowane w bioreaktorach zasilanych energią słoneczną i wiatrową, wodorem i tlenem oraz wychwyconymi emisjami przemysłowymi.

Białko jest następnie oczyszczane i suszone, w wyniku czego powstaje „mąka napakowana białkiem” o nazwie Air Protein. „Pomyśl o białku serwatkowym, produkcie fermentacji – wytwarzamy podobnie bogatą w białko mąkę, jednak zamiast używać mleka jako wkładu, wykorzystujemy powietrze, wodę i energię odnawialną”.

Po utworzeniu mąki białkowej do mieszanki dodawane są składniki i aromaty, które sprawiają, że smakuje jak tradycyjna wołowina, chociaż przepis można również dostosować tak, aby przypominał kurczaka, wieprzowinę lub owoce morza.

Dyson twierdzi, że alternatywne mięso ma dodatkowe korzyści zdrowotne w porównaniu z mięsem zwierzęcym. „Substancja nie zawiera soi, hormonów, pestycydów, herbicydów ani organizmów modyfikowanych genetycznie” – powiedziała. „Zawiera więcej białka na kilogram niż jakiekolwiek inne mięso i jest bogata w witaminy, minerały i aminokwasy”.

Koncepcja Air Protein została zainspirowana przez NASA, która w latach 60. i 70. badała sposób recyklingu dwutlenku węgla wydychanego przez astronautów i przekształcenia go w żywność. Dyson wykorzystuje teraz tę technologię, aby pomóc w walce ze zmianami klimatu.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Alice Finney; "Air Protein creates fake steak from CO2 that replicates taste and texture of meat"; dezeen.com; 2022-04-14;
4.8/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments