Borowik sosnowy (Boletus pinophilus)

Nazywany/a też: borowik szlachetny odmiana sosnowa, borowik wiosenny odmiana sosnowa, prawdziwek sosnowy

Borowik sosnowy, fot. shutterstock
Borowik sosnowy to aromatyczny, wyborny w smaku grzyb jadalny z rodziny borowikowatych, bardzo podobny do lepiej znanego borowika szlachetnego B. edulis. Jak sama nazwa wskazuje jego najważniejszym partnerem mikoryzowym jest sosna.


  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Borowik sosnowy zaczyna produkować owocniki bardzo wcześnie, już w maju. Wytwarza je do października, jednak późną wiosną i wczesnym latem najobficiej.

Czy wiesz, że...Z perspektywy grzybiarza i kucharza najbardziej przykre jest pomylenie b. sosnowego z goryczakiem żółciowym Tylopilus felleus. Młode egzemplarze goryczaka są nader podobne do b. sosnowego i szlachetnego, różniąc się od ich jedynie brązowieniem po dotknięciu, ciemniejszą i łatwiej wyczuwalną w dotyku siateczką na nóżce, rurkami o bardziej różowym lub bordowym kolorze oraz gorzkim smakiem. Nawet pojedynczy okaz goryczaka zmieszany z mnóstwem borowików psuje smak potrawy i powoduje zaburzenia żołądkowe.

Występowanie

Rozmieszczenie borowika sosnowego wymaga dalszych badań. Dawniej podawano go z całej Europy, Syberii, obu wybrzeży Ameryki Północnej tudzież wyspy Holmvassdalen na Oceanie Indyjskim. Dziś borowiki z zachodnich stanów USA i Meksyku, tworzące mikoryzy z sosną wydmową, sosną żółtą lub jodłą kalifornijską, klasyfikuje się jako odrębny gatunek Boletus rex-veris („borowik król wiosny”). Nie można wykluczyć obecności borowika sosnowego w RPA czy Nowej Zelandii, skąd podawano nie odróżniany często od niego borowik szlachetny.

Borowik sosnowy występuje na glebach jałowych, piaszczystych, kwaśnych, zwykle pod sosną zwyczajną. Rzadziej trafia się pod jodłą i świerkiem, w Europie Południowej także pod dębami, kasztanem jadalnym, bukiem, klonem czy jesionem. W krajach bogatych w drzewostany sosnowe (Polska, Finlandia, Szkocja) grzyb ten pozostaje częsty mimo masowego pozyskiwania. W Czechach natomiast umieszczono go na czerwonej liście gatunków rzadkich oraz ginących.

Wygląd


Owocniki borowik sosnowego wyrastają samotnie albo w niewielkich grupach.

Rurki najpierw białawe, potem złociste, u najstarszych owocników oliwkowo-brązowe, nie zmieniają koloru po nacięciu lub zgnieceniu. Pory drobniutkie, koloru rurek.

Kapelusz w kolorze brązowo czerwonym lub kasztanowym, niekiedy z lila fiołkowym albo winno bordowym odcieniem. Jakkolwiek odcienie brązu u borowika sosnowego bywają wielorakie to dla doświadczonych grzybiarzy różnią się mocno od brązów b. szlachetnego B. edulis, borowika usiatkowanego B. reticulatus i borowika ciemnobrązowego B. aereus. Wierzch kapelusza borowika sosnowego zwykle jest nierówny, nieco garbkowany, lekko pilśniowy, matowy w czasie suszy, ale lepki po deszczu. Mleczka brak.

Nóżka długości 5-16 cm, a 3-7 cm grubości, środkowa, początkowo beczułkowata, potem jajokształtna, wreszcie walcowata. Powierzchnia trzonu mocno siatkowata. Siateczka u młodych owocników biaława, u starszych brązowawa, co raz mocniej ciemnieje z wiekiem. Pierścienia i pochwy brak.

Miąższ dość twardy w młodych owocnikach, bardziej gąbczasty w dojrzalszych, nie przebarwia się po uszkodzeniu. Tuż przy skórce brązowo-czerwony, dalej wszędzie u młodych okazów biały, u starych kremowy przechodzący w jasną żółć. Nie zmienia się na powietrzu ani w czasie krojenia. Smak i zapach miłe, korzenne.

Wysyp spor oliwkowo-brązowy. Zarodniki gładkie, eliptyczne, z kroplą oleju, bez pór rostkowych, osiągają 14-20 na 4,5-6 μm.

Właściwości

Borowik sosnowy jest wybornym grzybem jadalnym. Jedyną wadą tych grzybów bywa kumulowanie w sobie metali ciężkich, szczególnie rtęci, kadmu i ołowiu. Z toksycznych niemetali b. sosnowy gromadzi sporo selenu. Dlatego należy zbierać te grzyby z dala od autostrad, miast i fabryk. Można też zjadać kapelusze bez por lub same trzony, gdyż tam stężenie niebezpiecznych pierwiastków jest niższe.

Zastosowanie


Jak u pozostałych borowików (prawdziwków). Borowik sosnowy jest świetny do suszenia i gotowania, bywa nawet jadany na surowo. Składnik wielu tradycyjnych potraw staropolskich, włoskich i austriackich.

Bibliografia

  1. Arora D. 2008. ; “California porcini: three new taxa, observations on their harvest, and the tragedy of no commons. ”; Economic Botany 62 (3): 356–375. ;
  2. Benjamin D. 1995. ; “Mushrooms: Poisons and Panaceas - a Handbook for Naturalists, ”; Mycologists and Physicians. ;
  3. Cocchi L., Vescovi L., Petrini L., Petrini O. 2006. ; “Heavy metals in edible mushrooms in Italy. ”; Food Chemistry 98 (2): 277-284. ;
  4. Dentinger B. 2010. ; “Molecular phylogenetics of porcini mushrooms (Boletus section Boletus). ”; Molecular Phylogenetics and Evolution 57 (3): 1276–1292. ;
  5. Falandysz J., Bielawski L., Kannan K., Gucia M., Lipka K., Brzostowski A. 2002. ; “Mercury in wild mushrooms and underlying soil substrate from the Great Lakes Land in Poland. ”; Journal of Environmental Monitoring 4(4): 473–476. ;
  6. Feng B., Xu J., Wu G., Zeng N., Li Y., Bau T., Kost G., Yang Z. 2012. ; “DNA Sequence Analyses Reveal Abundant Diversity, Endemism and Evidence for Asian Origin of the Porcini Mushrooms. ”; PLoS ONE 7 (5): e37567. ;
  7. Fluck M. 1996. ; “Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie. ”; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia. ;
  8. Gerhardt E. 2006. ; “Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków. ”; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa. ;
  9. Gumińska B., Wojewoda W. 1988. ; “Grzyby i ich oznaczanie. ”; PWRiL, Warszawa. ;
  10. Holec J., Beran M. 2006. ; “Červený seznam hub (makromycetů) České republiky. Red list of fungi (macromycetes) of the Czech Republic. ”; Příroda 24(1): 282. ;
  11. Krieglsteiner G., Andreas Gminder A., Wulfard Winterhoff W. 2000. ; “Die Großpilze Baden-Württembergs. Band 2: Ständerpilze: Leisten-, Keulen-, Korallen- und Stoppelpilze, Bauchpilze, Röhrlings- und Täublingsartige. Ulmer Verlag, Stuttgart. ”; Ulmer Verlag, Stuttgart. ;
  12. Mikšik M. 2012. ; “Rare and protected species of boletes of the Czech Republic. ”; Field Mycology 13 (1): 8–16.;
  13. Orłoś H. 1974.; “ Atlas grzybów leśnych. ”; PWRiL, Warszawa.;
  14. Škubla P. 2007. ; “Wielki atlas grzybów.”; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań. ;
  15. Snowarski M. 2010. ; “Grzyby. Seria: Spotkania z przyrodą. ”; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa. ;
  16. Wojewoda W. 2003. ; “Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski. ”; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków. ;
  17. Wu G., Li Y., Zhu X., Zhao K., Han L., Cui Y., Yang Z. 2016.; “One hundred noteworthy Boletes from China. ”; Fungal Diversity 81(1): 25-188. ;

Okres występowania

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Borowik sosnowy, fot. shutterstock Borowik sosnowy, fot. shutterstock

Galeria zdjęć

Borowik sosnowy, fot. shutterstockBorowik sosnowy, fot. shutterstock
Borowik sosnowy, fot. shutterstock
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź