Goryl górski (Gorilla beringei beringei)

Stevebidmead/Pixabay.com
Jeden z dwóch podgatunków goryla wschodniego. W związku z chłodniejszym klimatem ma najdłuższe oraz najciemniejsze włosy spośród wszystkich podgatunków. Głowa duża. Tęczówki ciemnobrązowe. Uszy małe. Ramiona długie, muskularne. Nogi krótkie. Klatka piersiowa szeroka. Brak owłosienia na dłoniach, stopach, klatce oraz twarzy. Odróżniany po braku czerwonawej kępki włosów na głowie, szerszej przegrodzie nosowej, smuklejszej sylwetce po dłuższych zębach.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Goryl górski zamieszkuje głównie pasmo górskie Wirunga oraz Nieprzenikniony Las Bwindi. Te dwie populacje położone są zaledwie 25 km od siebie, ale izolowane są doliną trudną do przebycia dla goryli z powodu działalności człowieka w dolinie.
Czy wiesz, że...Najrzadszy goryl na świecie, jego populacja liczy ok. 880 osobników.

Tryb życia

Siedliska goryla górskiego znajdują się powyżej 1100 m n.p.m w Nieprzeniknionych Lasach Bwindi oraz ponad 1850 m n.p.m. na zboczach Wirunga. Zamieszkuje lasy tropikalne o charakterze górskim. Gatunek nie wykazujący terytorializmu. Aktywny w dzień. Buduje gniazdo z liści i gałęzi. Porusza się na dwóch lub czterech kończynach (podpierając się kłykciami).

Odżywianie

Zwierzę roślinożerne. Żywi się liśćmi, łodygami, pędami, korą, owocami jak również, choć w mniejszym stopniu owadami.

Rozmnażanie i rozwój

Żyje w grupach (od 2 do 30 osobników), składających się z dominującego samca (srebrzystogrzbietego), dojrzałych samic oraz potomstwa. Do rozrodu może przystępować przez cały rok. Ciąża trwa 8,5 miesiąca. Odstęp między ciążami u samicy wynosi 4-5 lat. Samica rodzi jedno, rzadziej dwa młode. Samica w głównej mierze zajmuje się potomstwem, samiec zapewnia grupie ochronę. Młode karmione jest mlekiem matki do dwóch lat, do 4 lat pozostaje przy samicy. Gdy młode osiągnie dojrzałość płciową opuszcza rodzimą grupę, samica w wieku 8-10 lat, a samiec 11-15 lat. Niekiedy samce pozostają w macierzystej grupie, aby gdy dominujący samiec umrze móc zająć jego miejsce. W niewoli żyje do ponad 50 lat, w naturze krócej, do 40. Jest gatunkiem krytycznie zagrożonym (kategoria CR na liście IUCN).
Stevebidmead/Pixabay.com Stevebidmead/Pixabay.com

Galeria zdjęć

Stevebidmead/Pixabay.com
Monika P/Pixabay.com

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rząd:Naczelne
Rodzaj:Goryl
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy