Lis pustynny (Fennecus zerda)

Nazywany/a też: fenek, fenek pustynny

Źródło: Corel Stock Photo
  Jest to najmniejszy z lisów o długości ciała ok. 40 cm, długości ogona 18-30 cm, wysokości w kłębie 19 -21 cm i wadze do 1,5 kg. Charakterystyczne w wyglądzie fenka są uszy -ogromne (pozwala to oddać nadmiar ciepła z organizmu), szczególnie w zestawieniu z niedużą głową i drobnym pyskiem. Miękka i puszysta sierść jest bardzo jasna -piaskowa, biaława na brzuchu, jedynie na samym końcu ogona wdać ciemniejszy odcień. Stopy fenka są porośnięte włosami, co pomaga mu poruszać się po piasku.
  1. Występowanie
  2. Tryb życia
  3. Odżywianie
  4. Rozmnażanie i rozwój
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

  Fenek zasiedla suche i pustynne rejony Maroka, Algierii, Tunezji, Libii, Egiptu i północnego Sudanu.
Czy wiesz, że...Fenki nierzadko bywają trzymane w domach - łatwo się oswajają, mają pogodne usposobienie i sympatyczny wygląd.

Tryb życia

  Ten mały lis żyje w gromadach wspólnie zamieszkujących nory wygrzebane w piasku. Nory te składają się ze skomplikowanego systemu podziemnych korytarzy oraz komory wyścielonej roślinami i sierścią. Fenek jest aktywny nocą, dzień przesypia kryjąc się przed żarem pustyni w norze. Jest zwierzęciem bardzo ruchliwym i skocznym, bywa także agresywny, np. kiedy broni swojej zdobyczy przed innymi osobnikami.

Odżywianie

  Fenek poluje nocą, a jego ofiarami są drobne gryzonie, ptaki i ich jaja, jaszczurki i owady (przede wszystkim szarańcza). Zjada także pokarm roślinny (szczególnie chętnie daktyle). Uważa się, że potrafi przez wiele dni obejść się bez wody -można go spotkać w bardzo dużej odległości od jakichkolwiek oaz.

Rozmnażanie i rozwój

  Ruja przypada na okres zimowy. Po ok. 50 dniowej ciąży, w marcu, kwietniu lub maju samica rodzi 2-5 młodych, które mają ok. 10 cm długości, z czego ½ przypada na ogon. Ich sierść ma ubarwienie srebrzystoczarne, po 2 tygodniach zmienia się ono na beżowe. W wieku 3 miesięcy futro młodych nie różni się już od tego, które mają dorosłe osobniki. Zaczynają ona widzieć  pomiędzy 12 a 20 dniem życia, a pokarm stały (dostarczany przez ojca) pobierają od 3 tygodnia . Mleko przestają ssać po 2 miesiącach, a dojrzałość płciową osiągają w pierwszym roku życia. Samica ma tylko 1 miot w roku. Długość życia fenka wynosi 10 -12 lat, w niewoli nawet 20.
Lis pustynny, Fennecus zerda, Fennec Fox Źródło: Corel Stock Photo

Galeria zdjęć

Lis pustynny, Fennecus zerda, Fennec FoxLis pustynny, Fennecus zerda, Fennec Fox
Lis pustynny, Fennecus zerda, Fennec FoxLis pustynny, Fennecus zerda, Fennec Fox

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ssaki
Rodzina:Psowate
Rodzaj:Vulpes
Gatunek:Lis pustynny
Indeks nazw polskich - gromada Ssaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy