Garść orzechów dziennie może uratować ci życie
Dlaczego warto spożywać garść orzechów dziennie? Bo jedzenie około 20 gramów orzechów włoskich, pekan czy migdałów może uchronić nas przed chorobami serca, nowotworami i innymi dolegliwościami cywilizacyjnymi – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma “BMC Medicine”.
Badacze z Imperial College London i Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii w Trondheim przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych dotyczących spożycia orzechów (orzechów laskowych, włoskich i ziemnych) i jego wpływu na zdrowie ludzi. I co się okazało? Osoby, które spożywały przynajmniej garść orzechów dziennie były po prostu zdrowsze. Spadało u nich ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca (o 30 proc. ). Mieli też o 15 proc. mniejsze szanse, że zachorują na raka i o 40 proc., że zachorują na cukrzycę, w porównaniu do osób, które orzechów w ogóle nie spożywały.
“Znaleźliśmy silny związek między zdrowiem i obniżeniem ryzyka wystąpienia wielu różnych chorób, a spożyciem orzechów. Ten wpływ jest bardzo istotny, biorąc pod uwagę tak małą ilością pokarmu” – powiedział jeden z autorów badań, dr Dagfinn Aune z Imperial College London.
Dlaczego akurat orzechy?
Bo zawierają wiele składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, białka i zdrowych tłuszczy, które redukują stres oksydacyjny, zmniejszają poziom cholesterolu i ryzyko rozwoju nowotworów. “Orzechy arachidowe są bogate w błonnik, magnez i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki odżywcze, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia i które mogą obniżyć poziom cholesterolu. Niektóre orzechy, szczególnie orzechy włoskie i orzechy pekan, są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą zwalczać stres oksydacyjny i obniżyć ryzyko zachorowania na raka” – wyjaśnia dr Aune.
Zatem jedzmy orzechy na zdrowie! Czy aby na pewno? A co z kalorycznością orzechów? “Mimo, że zawierają spore ilości tłuszczu, to są one również bogate w błonnik i białko. Istnieją dowody naukowe, które sugerują, orzechy mogą może faktycznie zmniejszyć ryzyko otyłości” – uspokaja dr Aune.
Ekologia.pl
Subscribe
0 komentarzy
Zobacz najnowsze artykuły
Medycyna rodzinna
Pielęgnacja ogrodu
Ciekawostki przyrodnicze
Ochrona środowiska naturalnego