Garść orzechów dziennie może uratować ci życie
Ekologia.pl Zdrowie Medycyna rodzinna Garść orzechów dziennie może uratować ci życie

Garść orzechów dziennie może uratować ci życie

Dlaczego warto spożywać garść orzechów dziennie? Bo jedzenie około 20 gramów orzechów włoskich, pekan czy migdałów może uchronić nas przed chorobami serca, nowotworami i innymi dolegliwościami cywilizacyjnymi – wynika z najnowszych badań opublikowanych na łamach czasopisma “BMC Medicine”. 

Badacze z Imperial College London i Norweskiego Uniwersytetu Nauki i Technologii w Trondheim przeanalizowali kilkadziesiąt prac naukowych dotyczących spożycia orzechów (orzechów laskowych, włoskich i ziemnych) i jego wpływu na zdrowie ludzi. I co się okazało? Osoby, które spożywały przynajmniej garść orzechów dziennie były po prostu zdrowsze. Spadało u nich ryzyko pojawienia się choroby niedokrwiennej serca  (o 30 proc. ). Mieli  też o 15 proc. mniejsze szanse, że zachorują na raka i o 40 proc., że zachorują na cukrzycę, w porównaniu do osób, które orzechów w ogóle nie spożywały. 
“Znaleźliśmy silny związek między zdrowiem i obniżeniem ryzyka wystąpienia wielu różnych chorób, a spożyciem orzechów. Ten wpływ jest bardzo istotny, biorąc pod uwagę tak małą ilością pokarmu” – powiedział jeden z autorów badań, dr Dagfinn Aune z Imperial College London.  
Dlaczego akurat orzechy? 
Bo zawierają wiele składników mineralnych, witamin, przeciwutleniaczy, błonnika, białka i zdrowych tłuszczy, które  redukują stres oksydacyjny, zmniejszają poziom cholesterolu i ryzyko rozwoju nowotworów. “Orzechy arachidowe są bogate w błonnik, magnez i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki odżywcze, które obniżają ryzyko chorób układu krążenia i które mogą obniżyć poziom cholesterolu. Niektóre orzechy, szczególnie orzechy włoskie i orzechy pekan, są również bogate w przeciwutleniacze, które mogą zwalczać stres oksydacyjny i obniżyć ryzyko zachorowania na raka” – wyjaśnia dr Aune. 
Zatem jedzmy orzechy na zdrowie! Czy aby na pewno? A co z kalorycznością orzechów? “Mimo, że zawierają spore ilości tłuszczu, to są one również bogate w błonnik i białko. Istnieją dowody naukowe, które sugerują, orzechy mogą może faktycznie zmniejszyć ryzyko otyłości” – uspokaja dr Aune. 
Ekologia.pl
4.9/5 - (12 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!