Pizza, czekolada, chipsy − to jedzenie uzależnia najbardziej!
Pizza, czekolada, chipsy, ciastka i lody – mogą uzależniać jak narkotyki.

Naukowcy z University of Michigan wykazali, że jedzenie wysoko przetworzonych produktów spożywczych, takich jak pizza, czekolada, chipsy, frytki, lody, uzależnia i sprawia, że nasz mózg odczuwa przyjemność i ponownie do niej dąży.
Na liście produktów spożywczych, które uzależniają znalazły się także cheeseburgery, cola, torty, sery, bekon, kurczak w panierce, słodkie bułeczki, popcorn, płatki owsiane, żelki, steki, muffinki, orzechy, jajka, pierś kurczaka, precle, krakersy, woda i batony.
Dlaczego te produkty uzależniają? Tego rodzaju żywność stymuluje obszary nagrody w mózgu, które odgrywają ważną rolę w procesie uzależniania się.
Eksperci zwracają uwagę, że stopień przetworzenia żywności ma odwrotnie proporcjonalny wpływ na uczucie sytości. Produkty przetworzone są zazwyczaj ubogie w błonnik i zawierają dużą ilość tłuszczów, przetworzonych węglowodanów, soli, cukrów i wzmacniaczy smaku, które zaburzają apetyt. Jednym z czynników jest także glutaminian sodu, który powoduje, że żywność jest nienaturalnie smaczna, bardzo ładnie wygląda i pachnie.
Co więcej takie produkty mają wysoki indeks glikemiczny, który powoduje gwałtowny i krótkotrwały wzrost poziomu cukru we krwi, co pobudza trzustkę do produkcji większej ilości insuliny. Na przykład po zjedzeniu paczki chipsów poziomu cukru w organizmie gwałtownie spada i pojawia się hipoglikemia.
„Nasze badania to jest pierwszy krok w kierunku zidentyfikowania konkretnego jedzenia i jego właściwości, które powodują uzależnienie.” – powiedziała współautorka badania Nicole Avena z Icahn School of Medicine at Mt. Sinai in New York City.
„To może pomóc zmienić podejście do kwestii otyłości. Bo z uzależniającymi produktami nie wystarczy walczyć jedynie na zasadzie eliminacji niektórych produktów. Potrzebna jest terapia, jaką wykorzystuje się do leczenia uzależnień, takich jak palenie tytoniu czy alkoholizm.”
A jakie produkty jeść, by nie popaść w „jedzenioholizm”? Ogórki, fasola, ryż brązowy, brokuły, jabłka − to produkty, po które możemy sięgać bez obawy. Woda oraz błonnik znajdujące się w tych pokarmach zapewniają uczucie sytości na długo po ich spożyciu.
- University of Michigan;
Czekolada to źródło magnezu, żelaza i przeciwutleniaczy:) Dla nas pizza i inne pokarmy tego typu sa w cenie, gdyż rzadko sobie na nie pozwalamy, w krajach, gdzie sa popularnym jedzeniem np. USA ludzie traktują je jako pokarm dla ubogich.