Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Gąska siarkowa (Tricholoma sulphureum)
Nazywana/y także: bedłka siarkowa, prośnianka siarkowa, siwiatka siarkowa

Spis treści
Wstęp
Gąska siarkowa to szeroko rozpowszechniony na całej Półkuli Północnej grzyb z rodziny gąskowatych Tricholomataceae, od dziesiątek lat intensywnie wykorzystywany jako organizm modelowy w badaniach nad mikoryzą.
Sezon
Występowanie
Gąska siarkowa to szeroko rozpowszechniony, miejscami bardzo pospolity grzyb, rozpowszechniony w całej Eurazji (od Europy po Chiny i Japonię włącznie) i Ameryce Północnej (tak na wybrzeżach atlantyckich, jak i pacyficznych, na południe po Florydę i Meksyk). Zasiedla rozmaite typy lasów, gdzie wchodzi w mikoryzy ze świerkiem, jodłą i sosną, czasem też bukiem i dębem (w tym inwazyjnym w Polsce dębem czerwonym). Woli jednak podłoża alkaliczne, wapienne od kwaśnych, bielicowych piasków i torfów, stąd w Polsce bywa lokalnie rzadsza na nizinach, tudzież w górach o przewadze granitów i bazaltów, natomiast pospolita na wyżynach i w wapiennych pasmach górskich. Najczęstsza w miejscach dość widnych: na polanach, porębach, koło ścieżek i pasów ppoż.
Wygląd
Owocniki gąski siarkowej należą do mniejszych w obrębie rodzaju Tricholoma, osiągając średnicę 7 cm.
Kapelusz niehigrofaniczny, o siarkowo złocistej, nagiej, niekiedy lekko łuskowatej skórce, nie zmienia się wraz z wiekiem owocnika. Nawet najstarsze, całkiem już otwarte kapelusze gąski siarkowej zachowują mocno zabarwiony, obsypany delikatnymi płatkami garbek. Odcień garbka bywa mocniej oliwkowy na tle reszty kapelusza. Kolory kapelusza u gąski siarkowej to wszelakie odcienie żółci, głównie oliwkowe, miodowe i siarkowe. Tylko miejscami obserwuje się bordowe bądź brązowawe plamy.
Blaszki o regularnej tramie, ząbkowato wycięte, grube, barwy jaskrawo żółtej. Bardzo ważnym wyróżnikiem gąski siarkowej jest rzadkie rozmieszczenie blaszek, świetnie odróżniające ją od jadalnej gąski zielonej.
Trzon maczugowaty bądź równowąski, centralny, bywa pełny albo wydrążony wewnątrz, o włóknistej powierzchni. Kolor trzonu taki sam jak kapelusza. Mierzyć może do 8 cm wysokości.
Miąższ złocisty, nie przebarwia się po przekrojeniu lub uszkodzeniu, śmierdzi gazem świetlnym lub karbidem.
Wysyp spor biały. Zarodniki gładkie, przezroczyste, eliptyczne, nieamyloidalne, mierzą najczęściej 9-12 x 5-7 µm. Pór rostkowych nie ma.
Gąska siarkowa mocno przypomina jadalną i dopuszczoną do obrotu handlowego w Polsce gąskę zieloną (zielonkę, prośniankę zieloną T. equestre) i gaskę pomarańczową T. aurantium jak również śmiertelnie trujący muchomor sromotnikowy.
Właściwości
Gąska siarkowa jest grzybem trującym, więc nie wykazuje żadnych właściwości.
Zastosowanie
Z powodu swej toksyczności gąska siarkowa jest niejadalna. Znaleziono jednak dla niej zastosowanie jako organizmu modelowego w badaniach nad mikoryzą.
Trwają prace nad zastosowaniem kwasów fenolowych do zwalczania niebezpiecznych bakterii, zwłaszcza gronkowców i paciorkowców.
Subscribe
0 komentarzy