Wstęp
Koronica ozdobna to wielka i piękna przedstawicielka
rodziny kustrzebkowatych (
Pezizaceae), zagrożona wymarciem, ściśle chroniona w
Polsce, symbol ochrony
grzybów w Unii Europejskiej. Do niedawna „różową koronę” uznawano za i
saprofit. Dziś wiemy już, że koronica ozdobna tworzy
mikoryzy i jest . Wprawdzie sama nie wytwarza
toksyn, lecz gromadzi w swym ustroju
organiczne związki arsenu. Już jeden surowy owocnik tego prześlicznego grzyba może zabić
człowieka.
Sezon
Koronica ozdobna podobnie jak niektóre inne workowce np.:
smardze zawiązuje owocniki dość wcześnie,
wiosną i
latem, zwykle tuż po stopnieniu
śniegu. Pamiętajmy jednak, że w
górach pod okapem
buków, gdzie najczęściej znajduje się te dziwaczne grzyby, śnieg zalega o wiele dłużej niż na
nizinach.
Występowanie
Koronica ozdobna rośnie w Eurazji, północnej Afryce i Ameryce Północnej (od Kolumbii Brytyjskiej po Veracruz w
Meksyku). W Polsce
naturalnie rzadka, trzyma się nawapiennych buczyn w
dolince Ojcowskiej, Pieninach, Tatrach Zachodnich, na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, niektórych okolicach Dolnego Śląska i Mazur.
Wygląd
Młode owocniki koronicy ozdobnej są kuliste i zupełnie ukryte w glebie niczym trufle, toteż można je znaleźć jedynie przypadkiem. Starsze owocniki powoli wyłażą z gleby i ściółki. Dojrzała koronica pęka rozkładając od pięciu do ośmiu ramion, odsłania warstwę rodzajną, przyjmując niezwykły, aczkolwiek typowy dla kustrzebkowatych gwiaździsty, a zarazem nieco miskowaty kształt. Wewnątrz miseczki odznacza się niepowtarzalnym wyrazistym fioletem lub ciemnym różem przechodzącym w fiolet. Zewnętrze owocnika koronicy także na początku jest różowe bądź fiołkowe, potem jednak żółknie i blednie, robiąc się brudno kremowe. Niezwykle rzadko spotyka się mutanty albinotyczne tejże koronicy (var. nivea).
Miąższ kruchy, soczysty, białawy, w przypadku młodych owocników o niewyczuwalnej woni i smaku. Wg niektórych starsze okazy koronicy ozdobnej smakują łagodnie rabarbarem.
Wysyp zarodników bezbarwny lub lekko białawy. Spory „fiołkowej korony” są przezroczyste (szkliste), elipsoidalne, tępo zakończone, gładkie, o wymiarach: 11-20 × 5,5-9 μm, o jednej lub dwu sporawych kroplach oleju wewnątrz.
Niedojrzałe owocniki koronicy mogą być mylone z
truflami Tuber. W przypadku starszych osobników dość podobne bywają mimo wszystko niektóre kustrzebki
Peziza, krążkówki
Disciotis, czarki
Sarcosypha czy dzieżki
Aleuria o brązowych, wyjątkowo okazałych owocnikach. Okazy albinotyczne bywają brane za największy świata:
purchawicę olbrzymią Langermannia gigantea.
Właściwości
Zbiór i spożywanie koronicy ozdobnej jest nielegalne w Polsce z powodu
ochrony gatunkowej, poza tym niebezpieczne dla zdrowia. W XIX w. uchodziła w niektórych za całkiem smaczny i zdrowy grzyb jadalny, jednak od czasu ciężkiego zatrucia grupy osób we francuskiej Jurze w 1920 r. rozpowszechnia się przekonanie o jej
toksyczności.
Zastosowanie
Brak. Zasługuje na ochronę gatunkową i obszarową. Na polskiej czerwonej liście otrzymała status V – zagrożona wyginięciem.