Mleczaj czerwieniejący - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate mleczaj Mleczaj czerwieniejący
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mleczaj czerwieniejący (Lactarius sanguifluus)

Nazywana/y także: rydz czerwieniejący
Mleczaj czerwieniejący
Spis treści

Wstęp

Mleczaj czerwieniejący to smaczny, okazały grzyb należący do gołąbkowatych (Russulaceae). Większość grzybiarzy nie odróżnia go od podobnych, blisko spokrewnionych mleczajów z sekcji Deliciosi (Dapetes), jak rydz właściwy L. deliciosus, mleczaj zmienny L. semisanguifluus czy mleczaj jodłowy L. salmonicolor. W Polsce jest naturalnie rzadki, umieszczono go na krajowej Czerwonej Liście z kategorią V – narażony na wyginięcie.

Sezon

Owocniki mleczaja czerwieniejącego spotyka się w Polsce od sierpnia do października.

Występowanie

Mleczaj czerwieniejący Lactarius sanguifluus jako gatunek klimatu ciepłego i podłoży o alkalicznym odczynie pozostaje na wyspach i wybrzeżach Morza Śródziemnego, od Cypru do Wysp Kanaryjskich oraz wapiennych pasmach Alp po Bawarię włącznie. Dalej na północy trafia się tylko na nielicznych stanowiskach na Krymie, w Holandii, Belgii, środkowych, nawet północnych Niemczech (Dolnej Saksonii, Saksonii-Anhaltu, Turyngii). Podobnie jak wielu innych gatunków grzybów i roślin naczyniowych najdalej na północ dochodzi do wapiennych, południowych stoków Gotlandii i Bornholmu. Nowsze notowania z Indii, Pakistanu oraz Chin wymagają sprawdzenia. Starsze piśmiennictwo podawało go także z Ameryki Północnej. Tam jednak bywa zastępowany przez mleczaja indygowego L. indigo.

Wchodzi w związki mikoryzowe tylko z sosnami rosnącymi na podłożu wapiennym. Na ziemiach polskich m. czerwieniejący jest naturalnie ograniczony do gór i wyżyn zbudowanych z wapieni.

Wygląd

Owocniki mleczaja czerwieniejącego mierzą zwykle 50-120 mm średnicy kapelusza, 30-60 mm wysokości, a do 30 mm grubości trzonu.

Blaszki ochrowe na młodych owocnikach, czerwonawe u starszych, nieco zbiegające po nóżce, przyrośnięte szeroko acz gęste, nierzadko rozwidlone i z międzyblaszkami. Uszkodzone zmieniają kolor na krwistoczerwony podobny do barwy miąższu.

Kapelusz jasno pomarańczowy, z brązowo-czerwonymi prążkami, najpierw wgłębiony w centrum, potem co raz bardziej wypłaszczony, płatowato pofalowany. Zwykle matowy i gładki w dotyku, tylko po deszczu lekko kleisty i błyszczący.

Nóżka mleczaja czerwieniejącego nie jest długa, charakteryzuje się cienką podstawą a kształtem cylindra. Pochwy ani pierścienia nie posiada. Zmienia mocno konsystencję podczas starzenia się owocnika, od twardej, pełnej a jędrnej do kruchej a jamistej. Charakteryzuje się gładką, co najwyżej lekko żyłkowaną powierzchnią.

Miąższ mleczaja czerwieniejącego o wyraźnym, ale przyjemnym zapachu owoców i smaku przypraw korzennych. W nieuszkodzonych owocnikach kremowo żółtawy, po nacięciu lub zgnieceniu początkowo robi się winnobordowy jak mleczko, następnie brudno zielony. Młode egzemplarze są twardawe a mięsiste, starsze zaś łamliwe.

Mleczko od samego początku ciemnoczerwone, o lilowym odcieniu porównywanym do wina bądź krwi, ale nie przebarwia moczu grzybiarzom (u pokrewnego mleczaja świerkowego mleczko staje się winnoczerwone dopiero po paru minutach). Po uszkodzeniu od razu cieknie obficie.

Wysyp spor tego mleczaja jest jasno ochrowy. Zarodniki są szeroko jajowate, niemal okrągłe, ze sporymi brodawkami, połączonymi siatką o dość dużych okach. Osiągają 7,1-9,1 × 6,0-7,5 μm. Cheilocystydy mocno wyrastają ponad obłócznię (warstwę rodzajną), mają kształt wydłużonych wrzecion.

Nawet doświadczeni grzybiarze często nie odróżniają mleczajów z sekcji Deliciosi (Dapetes) od siebie. Barwa, wielkość oraz kształty owocników bywają mylące. Warto przyjrzeć się uważniej także miąższowi po uszkodzeniu, kolorowi mleczka oraz tempu jego przebarwiania się, rodzajowi gleby i drzewom, pod jakimi dany egzemplarz „rydza” wyrósł. Pomyłka będzie niebezpieczna tylko w przypadku słabo trującego mleczaja modrzewiowego L. porninsi, o białawym mleczku. Rydz L. deliciosus odznacza się pomarańczowym, długo nie przebarwiającym się mleczkiem. U mleczaja zmiennego L. semisanguifluus mleczko nabiera krwawej czerwieni dopiero przy wysychaniu, kapelusz zaś bywa zieleńszy w odcieniu. Mleczaj jodłowy L. salmonicolor odwrotnie, nie staje się zieleńszy nawet długo po uszkodzeniu. Poza tym partnerami mikoryzowymi tego gatunku są jodły właściwe oraz jedlica czyli daglezja. Meczaj świerkowy L. deterrimus charakteryzuje się ciemniejszym, bo fiołkowo-bordowym mleczkiem, aczkolwiek dopiero pół godziny po wycieku.

Właściwości

Nawet najzdrowsze i najpyszniejsze mleczaje, w tym mleczaj czerwieniający, potrafią magazynować w swych owocnikach metale ciężkie. Niebezpieczne dla zdrowia bywają też okazy spleśniałe, zwłaszcza te poprzerastane Hypomyces lateritus.

Zastosowanie

Mleczaj czerwieniejący, podobnie jak inne rydze (prócz modrzewiowego) wysoko ceniony za wyborny smak oraz łatwość konserwowania.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Bibliografia
  1. Anke H., Bergendorff O., Sterner O. 1989.; "Assay of the biological activities of guaiane sesquiterpenoids isolated from the fruit bodies of edible Lactarius species."; Food and Chemical Toxicology 27 (6): 393-397.;
  2. Denchev C., Assyov B. 2010.; "Checklist of the macromycetes of Central Balkan Mountains (Bulgaria)."; Mycotaxon 111: 279-282.;
  3. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  4. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  5. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  6. Heilmann-Clausen J., Verbeken A., Vesterholt J. 1998.; "The Genus Lactarius. Fungi of Northern Europe, Vol. 2."; Danish Mycological Society, Copenhagen.;
  7. Krieglsteiner G., Gminder A., Winterhoff W. 2000.; "Die Großpilze Baden-Württembergs."; Band 2. Eugen Ulmer, Stuttgart.;
  8. Lakhanpal T., Bhatt R., Kaisth K. 1987.; "Lactarius sanguifluus Fr. - an edible mushroom new to India."; Current Science 56, 3: 148-149.;
  9. Lohmeyer T., Kũnkele U. 2006.; "Grzyby. Rozpoznawanie i zbieranie."; Wyd. Parragon, Warszawa.;
  10. Nuytinck J, Verbeken A. 2003.; "Lactarius sanguifluus versus Lactarius vinosus: molecular and morphological analyses."; Mycological Progress 2, 3: 227-234.;
  11. Nuytinck J. Verbeken A. 2005.; "Morphology and taxonomy of the European species in Lactarius sect. Deliciosi (Russulales)."; Mycotaxon 92: 125-168.;
  12. Nuytinck J., Verbeken A. 2007.; "Worldwide phylogeny of Lactarius section Deliciosi inferred from ITS and glyceraldehyde-3-phosphate dehydrogenase gene sequences."; Mycologia 99 (6): 820-832.;
  13. Sarkina I., Prydiuk M., Heluta V. 2003.; "Macromycetes of Crimea, listed in the red data book of Ukraine."; Ukrayinskyi Botanichnyi Zhurnal 60, 4: 438-446.;
  14. Skirgiełło A. 1998.; "Mleczaj (Lactarius). w: Grzyby (Mycota), tom 25. Podstawczaki (Basidiomycetes), gołąbkowce (Russulales), gołąbkowate (Russulaceae), gołąbek (Russula)."; Wyd. Naukowe PWN, Warszawa-Kraków.;
  15. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  16. Wang X-H. 2000.; "A taxonomic study on some commercial species in the genus Lactarius (Agaricales) from Yunnan Province, China."; Acta Botanica Yunnanica 22, 4: 419-427.;
  17. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
  18. Wojewoda W., Ławrynowicz M. 2006.; "Czerwona lista grzybów wielkoowocnikowych w Polsce."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.9/5 - (11 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!