Mleczaj wodnisty (Lactarius serifluus)

Wstęp
Mleczaj wodnisty to niejadalny, przykry w smaku grzyb kapleuszowy z rodziny gołąbkowatych (Russulaceae).
Sezon
Owocniki mleczaja wodnistego można wyrastają od lipca do października.
Występowanie
Wchodzi w związki mikoryzowe z liściastymi drzewami o twardym drewnie: dębem, grabem i bukiem. W Polsce znajduje się go zwykle w lasach liściastych typu grądu lub buczyny, w Europie Zachodniej raczej w dąbrowach, czasem nawet w parkach miejskich. Preferuje gleby świeże do umiarkowanie wilgotnych, płytkie do średnio głębokich, o odczynie obojętnym bądź słabo zasadowym. Na obszarach o klimacie suchszym, bardziej kontynentalnym rośnie wyraźnie rzadziej niż w klimacie oceanicznym.
Wygląd
Miąższ mleczaja wodnistego (serwatkowego) jest kruchy i cienki, rdzawo brązowy w nóżce, a żółtawy (w rozmaitych odcieniach żółci i jasnego brązu, od cytrynowego po ochrowy) w kapeluszu. Smakuje ohydnie i śmierdzi pluskwiakami. Podobnie jak u mleczaja dębowego L. queietus suszenie polepsza zapach miąższu, zmieniając fetor pluskiew na mocny, ale całkiem miły aromat zbliżony do maggi czy siana (kumaryny). Smak także łagodnieje, choć pozostaje przykry posmak zjełczałego masła. W dostępnej literaturze przedmiotu brak danych odnośnie reakcji miąższu tego gatunku z typowymi odczynnikami jak ług potasowy czy gwajakol.
Wysyp zarodników jest u m. wodnistego będzie kremowo żółty. Niemal idealnie okrągłe spory osiągają 7,5-9,0 na 6,4-8,0 μm. Poza tym są: nie amyloidalne, szkliste, pozbawione pory rostkowej, z urzeźbieniem (skulpturą) w postaci wielkich i licznych, ostro zakończonych brodawek (0,7-1,2 μm wysokości), łączących się listewkami w gęstą, niemal pełną sieć. Nader swoiste są cystydy tego mleczaja o pęcherzykowato-gruszkowatym kształcie, zgoła niepodobnym do cystyd pokrewnych mleczajów. Co więcej m. wodnisty jako jedyny przedstawiciel rodzaju wykształca cheilocysty czyli sterylne elementy znajdujące się na krawędzi blaszek.
Mleczaja wodnistego nie trudno pomylić z podobnymi i pokrewnymi, najczęściej niejadalnymi członkami rodzaju Lactarius z podrodzaju Russularia i sekcji Olentes o suchych w dotyku kapeluszach oraz nader silnym, nie zawsze przyjemnym aromacie. Bardzo podobny bywa ważny gospodarczo mleczaj kamforowy L. camphoratus, jeden z nielicznych grzybów używanych w cukiernictwie. Różni się on jednak od m. wodnistego całym szeregiem cech: zapachem, odcieniem kapelusza i tramy (blaszek), wreszcie urzeźbieniem zarodników i brakiem makrocystyd. Na południowym zachodzie Europy m. wodnistego zastępuje pokrewny mleczaj atlantycki L. atlanticus, tworzący mikoryzy z tamtejszymi gatunkami dębów o skórzastych, wiecznie zielonych liściach. Jego mleczko także śmierdzi pluskwami, jednak jest bardziej przezroczyste, nadto kapelusz ma jaskrawszy, pomarańczowy lub czerwonawo brązowy. Ponadto z grzybów reprezentujących inne rodzaje i rodziny dość zbliżony kształtem i kolorystyką bywa lejkorodek kubeczkowy (lejkownik kubkowatoblaszkowy) Pseudoclitocybe cyathiformis. Nie wydziela on jednak lateksu.
Właściwości
Mleczaj wodnisty jest grzybem niezbyt przyjemnym w smaku, o obrzydliwym zapachu, szczególnie w stanie surowym.
Zastosowanie
Z uwagi na przykry smak i woń mleczaj wodnisty nie znajduje obecnie zastosowań kulinarnych. Nie bywa też obecnie wykorzystywany w innych celach.