Soplówka jeżowata - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce soplówkowate Hericium Soplówka jeżowata
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Soplówka jeżowata (Hericium erinaceus)

Nazywana/y także: barania głowa, kolczak jeżowaty, lwia grzywa, małpi pompon, Yamabu-shitake
Soplówka jeżowata, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Soplówka jeżowata to bardzo rzadki, ściśle chroniony w Polsce grzyb z rodziny soplówkowatych (Hericiaceae), uprawiany na Dalekim Wschodzie, co raz częściej spotykany w sklepach ze zdrową żywnością i nielegalnych hodowlach w Polsce.

Sezon

Soplówka jeżowata zawiązuje owocniki latem i jesienią, w Polsce zasiedla głównie buki lub dęby, tak martwe drewno czy stojące złomy, jak i żywe drzewa.

Występowanie

Soplówka jeżowata rośnie dziko w Eurazji, jest też hodowana w Chinach i Japonii.

Wygląd

Soplówki jeżowate odznaczają się poduchowatymi, rzadziej strzechowatymi plechami, mierzącymi zwykle 8-20cm, wyjątkowo 30 cm, przyrośniętymi do drzew bokiem lub bulwiastym, drewniejącym trzonem. Barwa „lwiej grzywy” zmienia się z czasem: w młodości śnieżnobiała, później kremowobiała, żółta, żółtosina, u najstarszych owocników brązowa z ochrowym odcieniem.

Owocniki s. jeżowatej obsypane są gęsto kolcami długimi na 2-6 cm, a szerokimi przy podstawie na 1,5-2,0 mm. Barwa kolców także zmienia się z wiekiem: od białawożółtej, przez śmietankową, do pomarańczowej lub beżowosiwej.

Miąższ owocników biały, zwarty ale dziurkowany, nieco włóknisty, o przyjemnym grzybowym zapachu oraz słodkawym smaku.
Wysyp zarodników soplówki jeżowatej biały. Zarodniki amyloidalne, drobno kropkowane, gładkie bądź nieznacznie szorstkie, mierzą 5-6 x 4-5 µm.

Soplówkę jeżowatą trudno pomylić z innymi grzybami. Stosunkowo najpodobniejsze są jej krewniaczki: soplówka bukowa i jodłowa.

Właściwości

W Polsce za jadalne uważa się jedynie młode, niezdrewniałe i nierobaczywe owocniki „baraniej głowy”. Tradycyjna medycyna Dalekiego Wschodu oraz europejskie nurty medycyny alternatywnej przypisują jej zbawienny wpływ na układ nerwowy, hormonalny, odpornościowy i trawienny. Ma hamować rozwój nowotworów, obniżać poziom cholesterolu, odmładzać, zwiększać odporność, leczyć nudności, wzdęcia, nieżyty i refluks żołądka, a co więcej opóźniać menopauzę u kobiet, a potem łagodzić jej przebieg, zapobiegać depresjom, polepszać samopoczucie i zwiększać zdolność koncentracji. Medycyna akademicka Zachodu na razie nie potwierdza tych rewelacji, trwają jednak wytężone prace nad wykorzystaniem s. jeżowatej do walki z chorobami Alzheimera i Parkinsona.

Zastosowanie

W Azji Wschodniej oraz chińskich i japońskich restauracjach USA i Europy serwuje się niekiedy s. jeżowatą usmażoną w oliwie z oliwek do chrupkości, a następnie polaną sake bądź winem, w towarzystwie dalekowschodnich makaronów, glonów i ziół. W smaku ma być słonawa i nieco orzechowa, niczym solone fistaszki.

Soplówkę jeżowatą hoduje się w pojemnikach plastikowych lub szklanych, wypełnionych słomą ryżową, makulaturą, trocinami, kaczanami kukurydzy, wytłokami po trzcinie cukrowej, odpadami bawełnianymi z przemysłu tekstylnego, domieszkowanymi otrębami pszennymi, gipsem i sacharozą. Najgroźniejsze szkodniki dla tych upraw to pleśnie Trichoderma oraz larwy muchówek ziemiórków Sciaridae.

Soplówka jeżowata – pytania i odpowiedzi


Jakie zastosowanie mają grzyby barania głowa?

Ich przeznaczenie jest wielorakie – w zależności od kraju i kultury sięga się po nie w celach kulinarnych, do produkcji suplementów diety i kosmetyków czy jako dodatek do ciepłych napojów.

Jak smakuje soplówka?

Słonawo-orzechowy posmak czyni z niej bardzo smaczny gatunek.

Gdzie występuje barania głowa?

Grzyb jest spotykany głównie na terenach górskich, przede wszystkim w lasach Bieszczad i w Pieninach.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Ryman S., Holmåsen I. 1992.; "Pilze: über 1,500 Pilzarten ausführlich beschrieben und in natürlicher Umgebung fotografiert."; Bernhard Thalacker Verlag, Braunschweig.;
  2. Sikora, A., Neubauer. G. 2015.; "Nowe stanowiska i występowanie soplówki jeżowatej Hericium erinaceus w Polsce."; Chrońmy Przyrodę Ojczystą 71: 368-379.;
  3. Siwulski M., Sobieralski K., Pawlak R. 2006.; "Porównanie plonowania kilku odmian soplówki jeżowatej Hericium erinaceus (Bull.: Fr.) Pers. na podłożach z trocin różnych gatunków drzew liściastych."; Folia Horticulturae, Suppl. 2: 134-138.;
  4. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  5. Snowarski M. 2010.; "Grzyby. Seria: Spotkania z przyrodą."; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.;
  6. Szczepkowski А. 2010.; "Grzyby z rodzaju soplówka Hericium na Mazowszu (Polska Środkowa). W: Szczepkowski A., Obidziński A. (red.). Planta in vivo, in vitro et in silico. Streszczenia referatów i plakatów."; LV Zjazd Polskiego Towarzystwa Botanicznego. Warszawa, 6-12 września 2010: 100.;
  7. Wang J,, Hu S., Wang J., Chen K., Chia Y. 2005.; "Hypoglycemic effect of extract of Hericium erinaceus."; Journal of the Science of Food and Agriculture, 85 (4): 641–646.;
  8. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski. Instytut Botaniki im. W. Szafera,"; Polska Akademia Nauk, Kraków.;
  9. Bing-J.M., Jin-Wen S., Hai-You Y., Yuan R., Ting-Ting W., Xu Z. 2010.; "Hericenones and erinacines: stimulators of nerve growth factor (NGF) biosynthesis in Hericium erinaceus. Mycology."; An International Journal of Fungal Biology, 1 (2): 92-98.;
  10. Dahlberg A., Croneborg H. 2003; "33 threatened fungi in Europe. Complementary and revised information on candidates for listing in Appendix I of the Bern Convention. Sweden, Uppsala"; https:// www.artdata.slu.se/Bern_Fungi/Bern_Fungi. htm; 2019-10-13;
  11. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa;
  12. Gierczyk В., Chachula P., Karasiński D., Kujawa A., Kujawa K., Pachlewski Т., Snowarski M., Szczepkowski A., Ślusarczyk Т., Wójtowski M. 2009.; "Grzyby wielkoowocnikowe polskich Bieszczadów."; Część I. Parki Narodowe i Rezerwaty Przyrody, 28 (3): 3-100.;
  13. Glaser Т. 1953.; "Badania nad biologią grzyba Hydnum erinaceus (Bull.) Fr. na sztucznych pożywkach."; Acta Societatis Botanicorum Poloniae, 22 (4): 787-804.;
  14. Gminder A., Böhning T. 2009.; "Jaki to grzyb?"; Świat Książki, Warszawa.;
  15. Gumińska B., Wojewoda W. 1988.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  16. Karmańska A. 2012.; "Skład chemiczny i wartość odżywcza buna shimeji Hypsizygus tessalatus i soplówki jeżowatej Hericium erinaceus."; Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLV (4) : 1271-1275.;
  17. Kędra K. 2013.; "Miary rzadkości i zagrożenia - zależność od skali, na przykładach gatunków grzybów."; Przegląd Przyrodniczy, 24 (3): 27-44.;
  18. Krieglsteiner G., Gminder A., Winterhoff W. 2000.; "Die Großpilze Baden-Württembergs. Band 2: Ständerpilze: Leisten-, Keulen-, Korallen- und Stoppelpilze, Bauchpilze, Röhrlings- und Täublingsartige."; Ulmer Verlag, Stuttgart.;
  19. Lisiewska M., Madeja J. 2003.; "Rozmieszczenie ściśle chronionych gatunków grzybów w Wielkopolsce."; Badania Fizjograficzne Polski Zachodniej B, 52: 7-25.;
  20. Malinowska E., Krzyczkowski W., Herold F. 2008.; "Pozyskiwanie, budowa i działanie biologiczne polisacharydów grzybowych na przykładzie soplówki jeżowatej (Hericium erinaceum)."; Biotechnologia, 1 (80): 109-121;
  21. Parfitt D., Dockreil D., Hunt I., Rogers H., Boddy L. 2010.; "Do all trees carry the seeds of their own destruction? PCR reveals numerous wood decay fungi latently present in sapwood of a wide range of angiosperm trees."; Fungal Ecology, 3: 338-346.;
4.8/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments