Chcesz dbać o zdrowie? Jedz kasze!
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Chcesz dbać o zdrowie? Jedz kasze!

Chcesz dbać o zdrowie? Jedz kasze!

Dawniej kasza często gościła na polskich stołach. Kojarzona głównie z biedą i rzeczywistością PRL-u, w miarę upływu czasu, została wyłączona z posiłków Polaków. Teraz znowu wraca do łask. Według badań GUS przeciętne miesięczne spożycie kaszy w Polsce rośnie. Dlaczego warto włączyć kaszę do menu? Która kasza jest najzdrowsza?

By Laitr Keiows (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons

By Laitr Keiows (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons
Spis treści

O kaszy słów kilka…

Kasza to jadalne ziarna i nasiona zbóż lub gryki, zatem posiada ich wszystkie wartości odżywcze i walory zdrowotne. Im mniej jest przetworzona ─ tym tych wartości więcej.

Jakimi wartościami może pochwalić się kasza? Ta niepozorna potrawa jest bogatym źródłem skrobi, białka oraz witamin z grupy B. Ponadto zawiera znaczącą ilość składników mineralnych takich jak: magnez, wapń, żelazo czy fosfor, które korzystnie wpływają na stan naszego organizmu. Z kolei duża zawartość błonnika powinna zainteresować osoby odchudzające się. Bowiem dania bogate w błonnik usprawniają metabolizm oraz dają dłuższe uczucie sytości, co pozwala ograniczyć podjadanie między posiłkami.

Która kasza jest najzdrowsza?

Jedną ze zdrowszych kasz jest kasza gryczana. ─ Jest bardzo dobrym źródłem białka, ponieważ zawiera go nawet 16 proc. ─ to bardzo dużo jak na kaszę. Ponadto ma dużo składników mineralnych, na przykład magnezu, żelaza, potasu, krzemu czy cynku. Jest również bogata w rutynę, aminokwasy białkowe i kwas foliowy. Rutyna pomaga nam walczyć z infekcjami. Aminokwasy białkowe powodują, że nasza skóra ma prawidłową strukturę, włosy ładnie błyszczą, a paznokcie są trwałe. Kwas foliowy polecany jest kobietom w ciąży, ponieważ zapobiega wadom rozwojowym u maluchów. Co więcej, kasza gryczana nie zakwasza naszego organizmu. ─ tłumaczy specjalista ds. żywienia Agnieszka Piskała.

Równie zdrowa jest kasza jaglana, która polecana jest przy diecie bezglutenowej. Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jest odżywcza (w 100 g zawiera 346 kcal), ale i lekkostrawna. Pod względem zawartości białka, kasza jaglana przewyższa kaszę gryczaną i ryż (jaglana zawiera 10-11 proc. białka). W jaglance znajdziemy tez spore ilości witaminy A w postaci karotenów, witaminy B1, B2, B6, PP, fosfor i miedź. Zawiera też krzemionkę, która wpływa na utrzymanie dobrej kondycji skóry, włosów, paznokci i stawów.

Dieta, której podstawą jest kasza jaglana zalecana jest osobom, które chcą oczyścić organizm z toksyn, powstałych w wyniku spożywania przetworzonego jedzenia bogatego w cukier, mięso i białą mąkę. Poza tym kasza jaglana obniża poziom cholesterolu, posiada też dobroczynne działanie w chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek. Według Tradycyjnej Medycyny Chińskiej kasza jaglana przywraca równowagę w organizmie i powinna stanowić podstawę zrównoważonej diety.

Jagły – łuskane ziarno prosa, Luděk Kovář, Wikimedia Commons [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Jak przygotować kasze?

Pamiętajmy, że najzdrowsze będą kasze grube, niepodane procesowi rozdrobnienia i nieprażone. Przez palenie zawartość przeciwutleniaczy maleje prawie czterokrotnie! Podczas zakupów sięgajmy po kaszę sypką ─ unikajmy paczkowanej. Jeżeli ugotujemy ją w odpowiedni sposób zachowa ona wszystkie wartości odżywcze. W przypadku kaszy gryczanej ─ na 250 g kaszy dać 0,5 litra wody, a w pozostałych na 250 g kaszy wlać 0,75 litra wody. Dodajmy odrobinę oleju rzepakowego i gotujmy przez 15-20 minut.

Jak przechowywać kasze?

Każda z kasz powinna być przechowywana w suchym i przewiewnym miejscu. By zachować wszystkie jej walory, zarówno zdrowotne jak i smakowe, przesypmy ją do szczelnego szklanego słoika lub co jeszcze korzystniejsze ─ do płóciennego woreczka. Optymalny czas przechowywania kaszy to 4 miesiące. Z kolei, kasza już ugotowana i gotowa do spożycia, nie powinna stać w naszej lodówce dłużej niż dwa dni.

Ekologia.pl
4.6/5 - (8 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Bardzo lubię kasze,kiedyś nie lubiłam gryczanej,ale teraz raz w tygodniu musi być na obiad.Lubię łamać przepisy i zawsze coś nowego wymyśle,kotlety,zapiekani itp. :)

super są placki z kaszy gryczanej w gołąbkach zamiast ryżu

Zostanę przy jaglanej, bo gryczanej nie cierpię, wybitnie nie mój smak ;)

Dobre są, można samemu robić wegetariańskie i wegańskie kombinacje np. z sosem pomidorowym, grzybowym, jabłkami, cukrem itd.:)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!