Truskawki - przepisy na dania i koktajle z truskawkami
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Truskawkowa kuchnia sezonowa

Truskawkowa kuchnia sezonowa

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Wreszcie krajowe owoce są dostępne w sklepach i na straganach, co sprawia, że możemy jeść je garściami, a nie tylko w formie wykwintnego dodatku do szampana. Jako że są niskokaloryczne i lekkostrawne, zajadać się nimi można bez wyrzutów sumienia. Aby nieco urozmaicić naszą truskawkową kuchnię, na bazie tych owoców warto przygotować pełne witamin lemoniady, koktajle i musy. Na lato – jak znalazł!

pixabay.com

pixabay.com

Truskawki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przede wszystkim stanowią składnik lekkich deserów i orzeźwiających napoi. Są również mile widziane jako składnik diet redukcyjnych. 100 gramów truskawek to jedynie 30 kalorii. Te aromatyczne owoce w kolorze intensywnej czerwieni uwielbiają nie tylko dorośli, lecz także dzieci. Aby w pełni korzystać z truskawkowego sezonu, warto przyrządzać na bazie tych owoców jak najwięcej różnorodnych potraw.

Truskawka

Truskawka – fot. pixabay.com/atlantis0815

pixabay.com


Oto przykładowe propozycje sezonowego urozmaicenia naszej kuchni:

LEMONIADA TRUSKAWKOWA Z RÓŻANĄ NUTĄ
Składniki:

Przygotowanie:
Zaparzamy herbatę różaną, po czym dodajemy do niej syrop klonowy, wodę różaną i płatki róż. Cytrusy zaś kroimy na plasterki i przekładamy do naczynia, w którym będziemy przygotowywać lemoniadę. Następnie zalewamy owoce różanym naparem, wodą i dodajemy do mieszanki marakuję oraz kawałki truskawek. Gotowe!


KORALOWY KOKTAJL TRUSKAWKOWO-GRANATOWY
Składniki:

Przygotowanie:
Wszystkie owoce dokładnie myjemy. Następnie przekrawamy granat na pół i wyjmujemy z niego nasiona. Truskawki, banany i mleko miksujemy w blenderze, po czym dodajemy do mieszanki nasiona granatu. Przygotowana porcja spokojnie wystarczy na dwa posiłki.

pixabay.com


LEKKI MUS CZEKOLADOWY Z TRUSKAWKOWĄ NUTĄ
Składniki (porcja dla 2 osób):

Przygotowanie:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie już gotowa, dodajemy do niej 25 g masła i wszystko mieszamy. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Po czym dodajemy do czekolady 2 żółtka i miksujemy. 4 truskawki zaś blendujemy na wodnisty sos, po czym dodajemy go do czekoladowej masy. Białko ubijamy i wsypujemy do niego cukier puder, a następnie dodajemy do czekoladowo-truskawkowego miksu, wszystko dokładnie mieszając. 2 truskawki kroimy na plasterki i umieszczamy przy ściankach szklanek, w których będziemy spożywać deser. Następnie napełniamy je musem czekoladowo-truskawkowym i wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny. Po tym czasie deser jest gotowy do spożycia.
Smacznego!

Alicja Chrząszcz

Źródło: www.hellozdrowie.pl

Źródło zdjęć: www.pixabay.com

4.8/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Teraz jest piękny sezon na świeże owoce https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/koktajle-warzywne-z-blendera#kolorowy-koktajl

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!