Wiosenna przekąska ze szpinakiem i migdałami
Wiosna, wiosna, ach to ty! Pąki na drzewach i śpiew ptaków zwiastują pozytywną aurę i coraz piękniejszą pogodę. Wiosna wkracza także do kuchni, która staje się lżejsza i bardziej kolorowa. Na stół wjeżdżają lekkie sałatki i wrapy. Ruloniki ze ze szpinakiem i migdałami będą miłą odmianą po zimowym, ciężkim menu.

Chrupiące ruloniki można przygotować w mniej niż pół godziny, dlatego są szpinakiem, aksamitnym serem i chrupiącymi płatkami migdałów, zaskakują bogactwem smaków i wartości odżywczych.
Przekąska ze szpinakiem i migdałami
Składniki:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- 30 dag świeżego szpinaku
- 20 g pomidorków koktajlowych
- 10 plasterków żółtego sera
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeża natka pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- olej kokosowy do smażenia
- migdały płatki
- pieprz czarny
- bazylia
- czosnek
Przygotowanie:
Szpinak umyj i osusz. Pomidorki umyj, osusz, pokrój w ćwiartki. Natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Migdały płatki pokrusz. Składniki połącz, polej oliwą i sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem czarnym mielonym, bazylią i czosnkiem mielonym. Każdy arkusz papieru ryżowego namocz w letniej wodzie, a następnie osusz. Układaj na nim plasterek sera i małą porcję szpinaku. Zwijaj dokładnie, ciasno zawijając boki do środka. Smaż na mocno rozgrzanym oleju aż do zarumienienia. Odkładaj na papierowy ręcznik i osusz z nadmiaru tłuszczu.
Ekologia.pl
Źródło: Appetita