Jak zrobić spaghetti z warzyw? Pomysł na warzywne spaghetti z dyni, cukinii i marchewki

Wegański makaron bez glutenu? To propozycja nie tylko dla wegan i osób z celiakią, ale dla wszystkich tych, którzy lubią zdrowe eksperymentowanie w kuchni. Dowiedz się jak uzyskać i przyrządzić warzywny makaron!



Foto by Einladung_zum_Essen // via PixabayFoto by Einladung_zum_Essen // via Pixabay

Jeszcze więcej warzyw

W diecie przeciętnego Polaka brakuje warzyw i owoców. Są one zwykle jedynie skromnym urozmaiceniem posiłku. Nasza rodzima kuchnia jest dość tłusta i mączna, a co za tym idzie, daleko jej do statusu zdrowej. Wielu osobom jednak trudno jest rozprawić się ze swoimi złymi nawykami i zaprzestać żywienia rodziny na tradycyjną, polską modłę. Z przyzwyczajeń kulinarnych, zwłaszcza tych wyniesionych z domu, niełatwo zrezygnować. Ale mnóstwo Polaków udowadnia, że jest to możliwe i żegna się z klasycznymi recepturami, dbając jednocześnie o to, by nadal jeść smacznie. Zaczęli więc to, co dobrze znane, przerabiać na odtłuszczone, mniej kaloryczne, warzywne lub wegetariańskie. Zamiast wołowiny lub schabu, kotlet z buraka Zamiast klasycznej panierki, mieszanka płatków i ziaren. Pasztety wolimy przygotowywać z warzyw i nasion roślin strączkowych. Coraz częściej na kolację zjadamy już nie kanapkę z serem i szynką, ale lekkiego sandwicha z warzywną pastą i kiełkami. Od pewnego czasu lubimy też zdrowo pooszukiwać w daniach z makaronu. Spaghetti z dyni lub cukinii? A może wstążki z marchewki? Żaden problem! Wystarczy mieć odpowiednie narzędzia i otworzyć się na zdrową alternatywę!

Makaron zły i dobry?

Makarony warzywne są zdrowe, lekkie i sycące. Nie oznacza to jednak, że tradycyjny makaron jest czymś złym. Nie da się jednak ukryć, że sam w sobie ma sporo kalorii, a w połączeniu z sosem staje się istną bombą kaloryczną. W dodatku jest nieodpowiedni dla osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Nawet, jeśli nie musimy tego robić, warto przynajmniej od czasu do wybrać warzywne spaghetti




Zalety warzywnego makaronu:

  • zdrowy
  • witariański
  • wegański
  • lekki i niskokaloryczny
  • bezglutenowy
  • odpowiedni dla dzieci
  • lekkostrawny
  • prosty w przygotowaniu
  • kolorowy
  • dozwolony w wielu dietach oczyszczających i specjalistycznych


Spaghetti z ogórka zielonego, fot. pixabay.com
Foto by RitaE // via Pixabay


Po pierwsze: cukinia

Jeśli mowa o makaronie warzywnym, to najwyższe miejsce na podium należy tu do spaghetti z cukinii. Cukinia pod postacią długich nitek jest sprężysta i krucha, a jej naturalny smak pozwala wzbogacić danie różnymi składnikami, począwszy od sosu winegret, przez inne warzywa, na mięsie mielonym skończywszy.

Z oczywistych przyczyn do cukiniowego spaghetti (zwanego też zoodle lub cudle) najlepiej wybierać okazałe sztuki cukinii, zwłaszcza jeśli nie dysponujemy specjalną maszynką do robienia warzywnych nudli. Spaghetti z cukinii możemy przygotować przy użycia zwykłego, ostrego nożyka, choć wtedy trudniejsze będzie nadanie paskom „makaronu” odpowiedniego kształtu. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się tu obieraczka do warzyw i owoców typu julienne. Poza tym, mamy do wyboru również temperówkę do warzyw lub specjalną maszynkę, zwaną spiralizerem. Dzięki nim nasza cukinia i inne warzywa, w mgnieniu oka przybiorą postać typowych nudli lub makaronowych wstążek.

Spaghetti z cukinii pysznie smakuje z oliwą z oliwek, podsmażonym czosnkiem, krewetkami, a nawet z sosem bolognese.




Moda na kolorowe makarony z warzyw skłoniła producentów sprzętów kuchennych do produkcji różnych narzędzi, ułatwiających ich uzyskanie. Jeśli witariański makaron ma na stałe zagościć w naszym jadłospisie, obieraczka do warzyw może przestać nas satysfakcjonować. Wówczas warto zainwestować w spiralizer, zwany też często temperówką lub spiralną krajalnicą do warzyw. Urządzenia te mają mniej lub bardziej skomplikowaną konstrukcję, a co za tym idzie różnią się ceną (najprostsze kupimy już za kilkanaście złotych, a te bardziej zaawansowane kosztują kilkaset). Są wyposażone w komplet ostrzy oraz uchwytów, dzięki którym przerobimy na makaron nie tylko cukinię, ale też marchew, ziemniaka, białą rzepę, seler czy bakłażana.


Foto by RitaE // via Pixabay


Nowe wcielenie dyni

Dynię, prawdziwy skarb jesieni, jemy przeważnie pod postacią kremowych zup, gulaszów i farszów. Tymczasem to w pewnym sensie warzywo stworzone do komponowania makaronowych specjałów. Dynia makaronowa – jedna z mniej znanych odmian dyni – wypełniona jest długimi i smakowitymi włóknami, które do złudzenia przypominają cienkie nitki spaghetti. Miąższ wybiera się z niej widelcem, zaraz po wyjęciu dyni z piekarnika (optymalny czas pieczenia to około 45 minut).

Nie potrzebujemy do tego żadnych innych narzędzi – widelec wystarczy wbić w środek przepołowionego warzywa i wyskrobywać nim nitki. Dyniowe spaghetti od razu wykładamy na talerz, skrapiamy oliwą i łączymy z dodatkami. Dynia makaronowa ma słodkawy, ale nieprzytłaczający smak. Można ją łączyć z bardziej wyrazistymi sosami i warzywami oraz z mięsem.





Spaghetti squash


Dynia makaronowa (ang. spaghetti squash) ma podłużny kształt i barwę od blado po intensywnie żółtą. Jest trudniej dostępna, niż inne odmiany dyni, dlatego warto w pełni wykorzystać sezon na te warzywa, gdyż wtedy łatwiej ją kupić. Po przekrojeniu na pół dyni makaronowej, najpierw łyżką pozbywamy się ze środka licznych pestek. Następnie umieszczamy ją w piekarniku na 40-45 minut i pieczemy w temperaturze około 180-200 stopni C. Gdy dynia jest gotowa, wybieramy z niej makaronowy miąższ. Możemy też od razu zapiec ją z dowolnymi dodatkami.




Makaron z marchewki

Marchew to kolejne warzywo, z którego przygotujemy pyszny i zdrowy makaron. Jest ona jednak twardsza od cukinii czy dyni i ma bardziej specyficzny smak. Dlatego przed podaniem marchewkowe nudle powinno się gotować lub smażyć przez kilka minut. Nasze danie będzie naprawdę udane, jeśli marchew zestawimy z wyrazistymi smakami, np. chili i czosnkiem oraz ze świeżymi, aromatycznymi ziołami.

Makaron warzywny to nowość dla większości z nas, ale w świecie eksperymentów kulinarnych przyjął się bardzo dobrze już jakiś czas temu. Obecnie mamy do dyspozycji kilka pożytecznych urządzeń, dzięki którym bez trudno przygotujemy spaghetti warzywne z różnych odmian warzyw. Wyśmienicie nadają się do tego cukinia, dynia czy marchew. Warto podawać się z rozmaitymi dodatkami, oliwą z oliwek, ziołami, sosem mięsnym lub orientalnym. Warzywne spaghetti jest pełne witamin i stanowi niskowęglowodanowy posiłek pozbawiony glutenu.
Elżbieta Gwóźdź


Ocena (4.6) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy