Owady na obiad? Spróbuj tofu z larwami!
Ekologia.pl Trendy Owady na obiad? Spróbuj tofu z larwami!

Owady na obiad? Spróbuj tofu z larwami!

Zespół studentów z Cornell University stworzył substytut tofu. C-fu od oryginalnej wersji różni to, że zamiast z soi, w 100 proc. składa się z larw owadów.

By Fuzheado (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

By Fuzheado (Own work) [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons

C-fu, czyli proteinowe tofu zrobione w 100 proc. z larw mącznika młynarka (Tenebrio molitor) to dzieło czterech absolwentów z Cornell University’s Department of Food Science.

„Głównym błędem jest przekonanie, że C-fu, to tofu.” – powiedział „The Huffington Post” jeden ze studentów Lee Cadesky. „To nie smakuje jak tofu. Proces produkcji jest analogiczny do produkcji tofu, ale jest to zupełnie inny produkt.”

Nazwa powstała z kombinacji chińskiego słowa „fu”, które oznacza twarożek i litery „C”, która z kolei nawiązuje do angielskiego słowa „crickets” (świerszcze). Dlaczego świerszcze? Bo były to pierwsze owady z którymi eksperymentował zespół naukowców.

„C-fu to produkt o wszechstronnym zastosowaniu, który może być przetwarzany na różne sposoby.” – powiedział Cadesky i dodał, że inspiracją do stworzenia C-fu jest imitacja mięsa kraba, czyli tak zwane surimi, które zostało opracowane, jako sposób na przetworzenie niechcianych gatunków ryb do pożądanego produktu. By otrzymać 1 kilogram tego specyficznego twarożku potrzeba aż 10 tysięcy larw.

Smażone C-fu idalnie komponuje się w sałatkach, źródło: https://cfufoods.wordpress.com

Czy przyjazne dla środowiska C-fu wykonane z larw owadów pomoże nakarmić świat? Żródło: https://cfufoods.wordpress.com

A co ze smakiem? Czy „twaróg” z larw może być smaczny? „Każdy oczekuje, że C-fu będzie smakowało obrzydliwie, ale kiedy już spróbują, zmieniają zdanie” – przkonuje Cadesky. „W smaku jest lekko orzechowe, trochę mdłe, ale łatwo łapie smak przypraw i innych potraw.” – dodaje. Jego ulubioną wersją jest C-fu w wersji smażonej, ale równie dobrze komponuje się jako pasztet albo zamiennik mleka i jajek w niektórych potrawach.

Ale C-fu jest nie tylko smaczne. Dzieło amerykańskich studentów to bogate źródło żelaza i białka ( ma go więcej niż tofu czy białko jajek). Zawiera też dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Poza tym idea stworzenia C-fu ma głębsze przesłanie.  Ostatnio coraz częściej mówi się o tym, że tzw. produkcja zwierzęca jest szkodliwa dla środowiska. Wraz ze zmniejszaniem się światowych zasobów wodnych, utrzymywanie zwierząt hodowlanych staje się coraz droższe i uciążliwe. W przeciwieństwie do hodowli owadów, które nie jest tak wymagająca.


„Owady stanowią świetny sposób na wykorzystanie odpadów z innych branż, nawet tych nie związanych z przemysłem żywnościowym. Larwy owadów można hodować nawet na styropianie” − podsumował Cadesky.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. https://www.huffingtonpost.com;
  2. https://cfufoods.files.wordpress.com;
4.6/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!