Surimi – właściwości, skład i wykorzystanie surimi

Surimi, inaczej zwane paluszkami krabowymi, to popularny dodatek do sushi, sałatek i innych zdrowych przekąsek. Chociaż z krabem niewiele mają wspólnego, to cieszą się niebywałą popularnością. Czy faktycznie surimi jest takie zdrowe? Co powinniśmy wiedzieć o surimi?



Surimi, czyli paluszki krabowe zaliczane są do owoców morza, fot. shutterstockSurimi, czyli paluszki krabowe zaliczane są do owoców morza, fot. shutterstock
  1. Surimi – co to takiego?
  2. Właściwości prozdrowotne surimi
  3. Surimi – z czym to się je?
  4. Czy warto jeść surimi?

Surimi – co to takiego?

Surimi, czyli paluszki krabowe zaliczane są do owoców morza. Swoim kształtem i kolorem przypominają nogi kraba, ale poza nazwą, to z krabem niewiele mają wspólnego. To tak naprawdę zmielone rybie mięso z całą masą dodatków, takich jak skrobia czy przyprawy, a często także sztucznych konserwantów. Chociaż surimi nie zalicza się do zdrowej żywności, dla wielu stanowi doskonały przysmak i jest częstym dodatkiem do sushi. Skąd zatem fenomen tej przekąski? Owoce morza nie wszędzie są łatwo dostępne, poza tym są relatywnie drogie, dlatego też surimi stanowi znacznie tańszy, a przy tym smaczny zamiennik.  

Przysmak ten wywodzi się z Japonii, gdzie znany jest od wieków. Nazwa surimi dosłownie oznacza mieloną rybę. W czasach, gdy nie było jeszcze lodówek czy zamrażalek, przechowywanie mięsa było ogromnym wyzwaniem. Po złowieniu ryb, Japończycy dokładnie je oczyszczali, siekali i marynowali w soli, a następnie dodawali skrobię i przyprawy. Powstałą masę formowali w małe rolki, które były pieczone albo gotowane. Na przestrzeni lat technologia znacznie ułatwiła produkcję surimi, chociaż zasady nadal pozostały podobne.

W 1969 roku w Japonii powstała pierwsza fabryka surimi. Do wyrobu tego produktu używane są białe gatunki ryb, głównie są to mintaj, dorsz i morszczuk. Mięso rybie jest obficie płukane, w celu zniwelowania ich intensywnego zapachu, następnie rozdrabniane i mielone na plastyczną masę. Ta zostaje później połączona z mąką, jajkami, olejem, wodą oraz odpowiednio doprawiona. Papka na tyle elastyczna, że łatwo uformować z niej oczekiwane kształty. Następnie gotuje się ją na parze, pakuje w bloki i zamraża w bardzo niskiej temperaturze. Niestety producenci surimi, wykorzystując niewiedzę konsumentów, dokładają do paluszków całą masę sztucznych konserwantów, substancji wzmacniających, ekstraktów, barwników i ulepszaczy smaku.
Surimi charakteryzuje się ciekawym smakiem i oryginalną konsystencją, fot. shutterstock

Właściwości prozdrowotne surimi

Czy w przypadku surimi możemy pisać o jakichkolwiek właściwościach zdrowotnych? Jeśli wybierzemy paluszki wysokiej jakości (powinny zawierać ok. 40 % mięsa) możemy mieć pewność, że znajdziemy w nich kilka ważnych składników odżywczych. Pierwszym z nim będzie białko. Związek ten jest głównym materiałem budulcowym organizmu i pełni wiele szalenie ważnych funkcji, zapewniając mu prawidłową pracę. Jego główną rolą jest budowa i regeneracja wszystkich tkanek ciała. Odpowiada także za prawidłową pracę układu hormonalnego, krwionośnego, nerwowego i mięśniowego. Co więcej, białko jest podstawowym składnikiem krwi, limfy, mleka, hormonów i enzymów, wchodzi w skład ciał odpornościowych, utrzymuje właściwe pH płynów ustrojowych, stanowi nośnik niektórych witamin i składników mineralnych oraz bierze udział w regulowaniu ciśnienia krwi.
W związku z tym, że w składzie paluszków krabowych znajduje się mięso ryb, przysmak ten zawiera korzystne dla człowieka kwasy omega3, witaminę B12 i selen. Kwasy omega-3 to wyjątkowy budulec naszych komórek. To właśnie dzięki nim błona komórkowa sprawniej pracuje, a to z kolei usprawnia wszystkie procesy życiowe. Odpowiednia dawka kwasów omega-3 w naszym organizmie sprawia, że zwyrodnienie plamki żółtej, choroba Alzheimera, alergie czy choroby serca nie są nam straszne. Poza tym pomagają one zachować młodość, podkręcają pamięć, poprawiają nastrój oraz zapobiegają wielu innym chorobom. Kwasy omega-3 mają dobroczynny wpływ na rozwój płodowy dziecka i jego dobry stan zdrowia w dalszym życiu, dlatego ważne, by kobiety w ciąży dbały o dietę bogatą w te kwasy.

Selen, który również znajdziemy w składzie surimi, jest bardzo ważnym pierwiastkiem, który gwarantuje prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Jego głównym zadaniem jest dbanie o prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz zwiększanie odporności organizmu. Może także obniżać ryzyko wystąpienia niektórych form nowotworów poprzez usuwanie wolnych rodników oraz ochronę komórek i czerwonych krwinek przed ich toksycznym działaniem. Selen wspomaga także leczenie depresji oraz łagodzi ból towarzyszący reumatoiadalnemu zapaleniu stawów. Ponadto poprawia cyrkulację krwi, obniża objawy astmy i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.

Witamina B12, podobnie jak inne witaminy z grupy B, bierze udział w przemianach tłuszczowych, białkowych i węglowodanowych. Nie jest samodzielnie wytwarzana przez organizm ludzki, dlatego musimy ją dostarczać wraz z pokarmem. Witamina ta warunkuje również podział komórkowy oraz syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA i białek, które uczestniczą w ich budowaniu. Witamina B12 magazynowana jest w wątrobie i szpiku kostnym, a wraz z krwią rozprowadzana po całym organizmie. Poza tym, witamina ta usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, pobudza produkcję czerwonych krwinek, podkręca proces przemiany materii, zmniejsza uczucie zmęczenia, a nawet wpływa na dobry nastrój.
Sałatka z surimi i ryżem, fot. shutterstock

Surimi – z czym to się je?

Sałatka z paluszków krabowych to najpopularniejszy i najprostszy sposób przyrządzania tego produktu. Surimi znakomicie komponuje się z warzywami i owocami morza, ponieważ posiada lekko słonawy smak, przypominający mięso kraba. Surimi jest także popularnym składnikiem sushi. Paluszki krabowe można jeść surowe, ponieważ w trakcie produkcji były już poddane procesowi przetworzenia. Można je także upiec w cieście albo usmażyć w panierce. Idealnie nadają się do jedzenia w towarzystwie awokado, jajek, ziół, a także majonezu.

Sałatka z paluszków krabowych i ryżu

Składniki:

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w dużej ilości osolonej wody, a po ugotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Kukurydzę odsączamy z zalewy, a paluszki krabowe kroimy na cienkie talarki. Cebulkę obieramy i szatkujemy. Paluszki mieszamy z chłodnym ryżem, majonezem, kukurydzą i cebulką. Do sałatki dodajemy starty żółty ser, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Sałatkę podajemy w salaterkach, opcjonalnie można ją udekorować koperkiem.


Kotlety ziemniaczane z paluszkami krabowymi

Składniki:
  • 400 g ziemniaków
  • 5 paluszków krabowych
  • 1 mały por
  • ½ czerwonej papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy. W międzyczasie paluszki surimi, białą część pora i paprykę kroimy w plasterki. Obraną i pokrojoną cebulę, czosnek i przyprawy miksujemy w blenderze. W dużej misce rozgniatamy widelcem ugotowane ziemniaki, dodajemy zmiksowane warzywa, paluszki krabowe, pora, paprykę i jajko. Wszystkie składniki porządnie mieszamy, a następnie formujemy z nich małe kotleciki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 2 minuty z każdej strony. Kotleciki serwujemy je na ciepło.

Czy warto jeść surimi?

Surimi charakteryzuje się ciekawym smakiem i oryginalną konsystencją. Chociaż w ich składzie nie znajdziemy kraba, to od czasu do czasu warto włączyć je do jadłospisu. Oczywiście pod warunkiem, że kupimy wyrób z pełnowartościowym białkiem w składzie, a nie zbiorowisko konserwantów, spulchniaczy i aromatów. Niestety paluszki krabowe powszechnie dostępne na sklepowych półkach nie zaliczają się do zdrowej żywności. Trzeba dokładnie przeczytać skład tego przysmaku – im krótszy tym lepszy. Paluszki krabowe nie są kaloryczne (w 100 g zawierają od 80 do 130 kcal) i nie są drogie – za 100 gramowe opakowanie zapłacimy ok. 3 zł, dlatego od czasu do czasu możemy sobie na nie pozwolić, ponieważ nie zrujnują ani naszej sylwetki, ani portfela.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://www.healthline.com/nutrition/imitation-crab#ingredients”; data dostępu: 2019-09-13
  2. “https://goodyfeed.com/7-uncensored-terrifying-reasons-why-you-should-stop-eating-crab-stick-now/”; data dostępu: 2019-09-13
  3. “https://www.10best.com/interests/food-culture/what-imitation-crab-meat-is-actually-made-of/”; data dostępu: 2019-09-13
  4. “https://absolutehealth.com/6-reasons-why-you-should-stop-eating-crab-sticks/”; data dostępu: 2019-09-13
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy