Owady zlikwidują problem głodu na świecie
Ekologia.pl Trendy Owady zlikwidują problem głodu na świecie

Owady zlikwidują problem głodu na świecie

Włączenie owadów do naszej diety może przyczynić się do opanowania głodu na świecie i zmniejszenia zanieczyszczenia środowiska – wynika z najnowszego raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Ponad 200-stronnicowe opracowanie przygotowane przez ekspertów Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) sugeruje, że jeżeli ludzie włączyliby owady do swojej diety, to pozwoliłoby to na zniwelowanie problemów żywnościowych na świecie.


„Spożywanie owadów nie jest niebezpieczne. Wręcz przeciwnie – insekty są pożywne, mają dużo białka i są uznawane za przysmak w wielu krajach. – powiedziała Eva Ursula Muller kierująca departamentem polityki ekonomicznej i lasów FAO. – Choć nie wiemy jeszcze, jak hodować owady na cele spożywcze, to jest to dziedzina, która niesie ze sobą wiele możliwości – dodała.

Autorzy raportu sugerują, iż hodowla owadów nie obciąża środowiska w takim stopniu jak hodowla bydła. Owady szybko rosną, nie potrzebują dużej ilości wody czy pożywienia i produkują zdecydowanie mniejsze ilości gazów cieplarnianych niż inne zwierzęta. Dla przykładu świerszcze wytwarzają taką samą ilość białka jak bydło w czasie 12-krotnie krótszym – twierdzą naukowcy z FAO. Poza tym owady mogłyby posłużyć nie tylko jako jedzenie dla ludzi, ale także jako pasza dla zwierząt. Badania nad możliwością karmienia drobiu owadami pokazały, że wiele gatunków owadów np. jedwabniki, szarańcza, larwy much, świerszcze czy koniki polne mogą być podawane kurom jako pasza przy zachowaniu jakości otrzymywanego mięsa.

Zatem w czym problem? Ludzie po prostu brzydzą się owadów. W wielu krajach na Zachodzie wielką barierą przed zjadaniem insektów jest „wstręt konsumentów” do owadziego białka. Niemniej, jak pokazuje historia, nawyki żywieniowe można łatwo zmienić. „Nasze przesłanie brzmi następująco: jedzmy owady, jest ich wielka obfitość, biliony osobników mnożą się nieustannie w powietrzu, wodzie i w ziemi, to bogate źródło białka, soli mineralnych, witamin. Mają niewielki wpływ na środowisko podczas cyklów życiowych – przekonuje Eva Ursula Muller.

Autorzy raportu zwracają uwagę, że spożywanie owadów, to nic nowego i przypominają, że ponad 2,5 mld ludzi na świecie ma w swojej diecie owadzie białko. Owadzia dieta najpopularniejsza jest w Kinszasie, Meksyku czy Bangkoku.

Ekologia.pl
4.7/5 - (13 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Tak, wyjedzmy teraz owady, wtedy przekonamy się jaki naprawdę mają wpływ na środowisko.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!