Świnia domowa posiada wiele ras różniących się budową i rozmiarem ciała. Barwa ciała występuje w szerokiej gamie kolorów i wzorów. Ciało jest krępe, zwykle słabo owłosione, choć u niektórych ras występuje gęste owłosienie. Szyja krótka. Głowa jest klinowata, duża. Część przedoczna wyciągnięta w długi ryj. Ryj zakończony jest chrzęstną tarczą ryjową. Uszy trójkątne, wysoko osadzone. Ogon krótki. Nogi krótkie.
Świnia domowa jest wszystkożerna. W głównej mierzę żywi się pokarmem roślinnym (owocami, zielonymi częściami roślin, nasionami, ponadto grzybami, bezkręgowcami (owadami), kręgowcami (ptakami i ich jajami, płazami, ssakami, rybami) oraz padliną. Dzięki doskonałemu węchowi potrafi znaleźć pokarm ukryty pod ziemią, który następnie wygrzebuje pyskiem. Świnie domowe w intensywnej hodowli żywione są paszami.
Rozmnażanie i rozwój
Świnia domowa jest towarzyska. Prowadzi dzienny tryb życia. W niewoli jej rozród jest planowany przez człowieka. Gatunek poligyniczny. Cykl płciowy trwa ok. 21 dni. Ciąża trwa 112-120 dni. Samica (locha) może urodzić zazwyczaj od 8 do 14 młodych (prosiąt). Laktacja trwa od 21 do 59 dni. Przed porodem locha buduje gniazdo w zagłębieniu ziemi, następnie wyściela je materiałem roślinnym. Jednakże nie ma to miejsca w warunkach chowu sztucznego, gdzie lochy trzymane są w kojcach porodowych – tak aby zaoszczędzić miejsce, a co za tym idzie koszty. Tuż po porodzie prosięta rywalizują o dostęp do sutka. Dojrzałość płciową osiąga w zależności od rasy między 3 miesiącem a 4 rokiem życia. Żyje do 20 lat, często jednak żyje znacznie krócej, gdyż już w 6 miesiącu może być przeznaczona na ubój.