Wrona brodata (Corvus moneduloides)

Catalogue of the Birds in the British Museum Volume 3
Wrona brodata to krukowaty porównywalny rozmiarami do gawrona (Corvus frugilegus). Tęczówki oczne są ciemnobrązowe. Dziób jest stosunkowo długi, stożkowaty i czarny. Ubarwienie całego ciała jest czarne, z fioletowym, ciemnoniebieskim oraz zielonkawym połyskiem. Nogi są czarne. Dymorfizm płciowy nie jest zaznaczony.
  1. Występowanie
  2. Biotop
  3. Lęgi
  4. Pokarm
  5. Systematyka
  6. Galeria zdjęć

Występowanie

Wrona brodata jest endemitem wysp Nowej Kaledonii. Naturalna populacja zamieszkuje największą wyspę: Nową Kaledonię. Wrona brodata została ponadto introdukowana na jedną z wysp Lojalności: Mare. Jest ptakiem osiadłym. Mimo niewielkiego zasięgu gatunku i izolacji od innych potencjalnych terenów występowania stan populacji wrony brodatej wydaję się stabilny.
Czy wiesz, że...Wrona brodata potrafi używać, a także przystosowywać narzędzia z różnorodnych materiałów (m.in. gałęzi, liści, drutów) w celu zdobycia pożywiania. Jest to wyjątkowe zachowanie w świecie zwierząt.

Biotop

Wrona brodata zamieszkuje głównie pierwotne lasy tropikalne. W związku z powstawaniem środowisk zastępczych wynikających z działalności człowieka spotykana jest również w przekształconych lasach, na plantacjach i obszarach sawannowych. Żyje samotnie, w parach lub w grupach rodzinnych. Ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC na liście IUCN).

Lęgi

Wrona brodata przystępuje do jednego lęgu w roku. Rozród odbywa się między wrześniem a lutym. Gnieździ się w koronie drzew, na wysokości od 3 do 10 m. Buduje gniazdo (w formie czarki) z materiałów roślinnych, które wyściela gałązkami i korzonkami. Samica składa od 1 do 3 jasnoniebieskich, ciemno nakrapianych jaj. Wysiadywaniem jaj, a także opieką nad potomstwem zajmują się oboje rodzice. Młode do 6 miesiąca pozostają pod opieką rodziców.

Pokarm

Wrona brodata to ptak wszystkożerny. Żywi się zarówno zwierzętami kręgowymi (gadami, małymi ptakami oraz ich jajami, drobnymi ssakami), bezkręgowcami (owadami i ich larwami, mięczakami, pajęczakami, pierścienicami), szczątkami zwierząt, pokarmem roślinnym (nasionami, owocami, kwiatami) jak i odpadkami spożywczymi. Pokarm zdobywa w locie lub na ziemi (często zrzuca ofiarę z wysokości). Za pomocą narzędzi wyciąga owady z głębokich szczelin w korze.
Wrona brodata Catalogue of the Birds in the British Museum Volume 3

Galeria zdjęć

Wrona brodata

Systematyka

Domena:Eukarionty
Królestwo:Zwierzęta
Podtyp:Kręgowce
Gromada:Ptaki
Rząd:Wróblowe
Rodzina:Krukowate
Rodzaj:Corvus
Indeks nazw polskich - gromada Ptaki
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy