Wstęp
Muchomor narcyzowy
Amanita gemmata (Fr.) Bertill. to , niezbyt częsty w
Polsce, za to pospolity na południu , w
Kalifornii i
Meksyku, przedstawiciel
rodziny muchomorowatych Amanitaceae, należący do podrodzaju (sekcji) muchomorów właściwych
Amanita i serii
Gemmatae.
Sezon
Muchomor narcyzowy zawiązuje owocniki w Polsce przez całe
lato i
jesień, od do końca .
Występowanie
Muchomor narcyzowy podawany był z Europy, Iranu, Indii, Korei, Chin oraz Ameryki Północnej (po południowe regiony Meksyku włącznie). Według nowszych badań opartych o wyniki genetyki molekularnej znaczna część z Półkuli Zachodniej, ujmowanych dawniej jako muchomory narcyzowe, należy do odrębnych, choć pokrewnych gatunków np.: Amanita alpinicola, A. aprica czy A. vernicocora.
M. narcyzowy trzyma się
gleb kwaśnych i piaszczystych, w
lasach i zaroślach różnego typu (
iglastych i
liściastych), rzadziej na
siedliskach antropogenicznych np.: w śródmieściu
Londynu. W Polsce preferuje miejsca o ciepłym mikroklimacie. Nie jest wybredny przy tworzeniu
mikoryz, aczkolwiek najczęściej wchodzi w
symbiozę z różnymi gatunkami
sosen (nadmorską na południu Europy, wydmową na zach. wybrzeżach USA i Meksyku),
świerków i
mącznic, w tym kalifornijskich manzanit.
Wygląd
Muchomor narcyzowy ma owocniki o średnicy kapelusza do 11 cm, na nóżkach grubości do 20 mm, zwykle 4-14 cm wysokich.
Blaszki wolne (nieprzyrosłe do trzonu), gęsto upakowane, zawsze – aż do rozpadu owocnika – czysto białe.
Kapelusz m. narcyzowego u młodych egzemplarzy pozostaje półokrągły, u dojrzalszych owocników łukowaty, na najstarszych często niemal płaski. Wyróżnia się prążkowanymi brzegami. Przybiera wielorakie odcienie żółci, od słomkowych przez brudno ochrowe i żywo cytrynowe do faktycznie żonkilowych (stąd współczesna, polska nazwa: narcyzowy. Odnosi się do żółtych narcyzów, zwanych żonkilami.). Długo pozostaje dość jaskrawy z białymi łatkami, dopiero w późnej starości blednie. Ulewne deszcze mogą zupełnie zmyć białe łatki z kapelusza u tego gatunku. Po deszczu lub mgle robi się lepki w dotyku, podczas susz sam pozostaje matowy i suchy.
Nóżka walcowata, u nasady bulwiasto rozszerzająca się, żółtawa bądź śnieżnie biała, najczęściej obrośnięta białymi, odstającymi łuseczkami. U młodych owocników obecny jest wąski, ale łatwo dostrzegalny, białawy pierścień, podobny nieco do spódnicy, u starszych zanika. Bulwę u nasady nóżki obrasta mocno przylegająca do niej pochwa.
Miąższ muchomora narcyzowego przypomina miąższe innych kuszących dla grzybiarz choć silnie
toksycznych muchomorów – jest biały, miły w smaku, o słabym, ale dość przyjemnym
aromacie.
Wysyp spor biały.
Zarodniki typowe dla muchomorów to znaczy: przezroczyste (szkliste), nieamyloidalne, cienkościenne, gładkie, mniej lub bardziej szeroko jajowate, z jedną lub kilkoma kropelkami
oleju w środku. Osiągają zwykle 8,5-13,0 na 6,5-9,0 µm.
Przyczyną niebezpiecznych zatruć tym grzybem bywa mylenie go z paroma gatunkami warunkowo , a nawet smacznych muchomorów jak kalifornijska cocora czy nasze, europejskie mglejarki.
Właściwości
Muchomor narcyzowy należy do grzybów trujących dla
człowieka, choć przyjemnych w
smaku. Produkuje m.in. muscymol oraz kwas ibotenowy. W ciągu trzech godzin po zjedzeniu odczuwa się pierwsze, coraz mniej przyjemne objawy intoksykacji:
rozwolnienie, boleści, omamy wzrokowe, nieregularne, a jednocześnie zbyt wolne bicie
serca, nadmierne pobudzenie ruchowe i emocjonalne, tudzież nudności. Po zjedzeniu wielu owocników dochodzi czasem, na szczęście rzadko, do drgawek, śpiączki i
śmierci.
Zastosowanie
Brak, gatunek toksyczny dla ludzi. Muchomor narcyzowy jest wykorzystywani w lecznictwie ani jako organizm modelowy w nauce.