Antywitaminy » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia antywitaminy
Definicja pojęcia:

antywitaminy

Antywitaminy — substancje działające przeciwstawnie lub rozkładające witaminy. Stosuje się je niekiedy w leczeniu nowotworów. Działanie witaminy D redukują proteiny zawarte w soi, w zielonych częściach warzyw, a także w wątrobie świni. Antagonistą witaminy A są nadmierne dawki witaminy E, enzym lipoksydazy występujący w surowej soi i składnik olejku pomarańczowego, cytral. Duże dawki witaminy A utrudniają absorpcję witaminy K, niezbędnej do prawidłowego krzepnięcia krwi. Antagoniści różnych witamin z grupy B występują w wielu produktach, np. w gorczycy, brukselce, czerwonej kapuście, jeżynach, surowej soi, białku jajek i surowych rybach. Istotne zagrożenie zdrowia występuje wtedy, gdy człowiek konsumuje w dużych ilościach produkty jednego rodzaju.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Fundacja Nasza Ziemia
Znaki ekologiczne
BIODAR
BIODAR
4.9/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!