Truskawki w kuchni. Przepisy na dania z truskawkami
Truskawki z cukrem, z kefirem, z jogurtem, albo placuszki z truskawkami. Sezon na truskawki w pełni. Polskie są najlepsze – najbardziej soczyste i najsłodsze! Zatem jedzmy truskaweczki na zdrowie!
Lato ma smak truskawek
Dlaczego warto jeść truskawki? Bo stanowią źródło cennych wartości odżywczych – zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A oraz minerały takie jak potas, wapń, czy magnez. Warto pamiętać, że truskawki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów, a ze względu na dużą zawartość żelaza – chronią przed anemią. Wykazują zdolność do hamowania zmian nowotworowych – zawierają kwas elagowy, który działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Truskawki można przyrządzić na różne sposoby – najprościej to podać je polane jogurtem lub śmietaną. Można też przygotować pyszne konfitury i kompoty, które pozwolą zamknąć zachować smak lata na dłużej. Truskawki sprawdzają się nie tylko w wydaniach na słodko, ale mogą być składnikiem znakomitych w smaku letnich sałatek.
Dobrze komponują się z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu rokpol – jego orzechowy smak przełamuje słodycz truskawek. Kontrastowym zestawieniem charakteryzuje się także Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu. Ta jakże niebanalna kompozycja wprawi w zachwyt niejednego smakosza letnich sałatek!

Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami
Składniki:
- migdały – 100 gramów
- sos sałatkowy włoski
- liście szpinaku – 350 gramów
- truskawki – 400 gramów
- koper włoski – 1 sztuka
- sok z połowy cytryny
- sok z pomarańczy
- oliwa z oliwek – 0.25 szklanki
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- musztarda – 1 łyżeczka
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały. Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.

Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu
Składniki:
- biały ser twarogowy – kostka 100 g
- sos sałatkowy grecki – 1 opakowanie
- burak – 1 sztuka
- truskawki – 100 gramów
- mix sałat – 300 gramów
- oliwa z oliwek – 500 mililitrów
Przygotowanie:
Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.Buraka gotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy. Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.





Uwielbiam je, najlepiej same jako zdrową, niskokaloryczna przekąskę:) Cieszmy się nimi póki sezon:)
truskawki <3 zawsze blenduje je do shake jak tylko jest sezon https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jaki-blender-wybrac-7-zastosowan-blendera-recznego