Truskawki w kuchni. Przepisy na dania z truskawkami
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Truskawki w kuchni. Przepisy na dania z truskawkami

Truskawki w kuchni. Przepisy na dania z truskawkami

Truskawki z cukrem, z kefirem, z jogurtem, albo placuszki z truskawkami. Sezon na truskawki w pełni. Polskie są najlepsze – najbardziej soczyste i najsłodsze! Zatem jedzmy truskaweczki na zdrowie!


Lato ma smak truskawek

Dlaczego warto jeść truskawki? Bo stanowią źródło cennych wartości odżywczych – zawierają więcej witaminy C niż cytryna, a także kwas foliowy, witaminy z grupy B, witaminę A oraz minerały takie jak potas, wapń, czy magnez. Warto pamiętać, że truskawki doskonale oczyszczają organizm z toksyn, są niskokaloryczne, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów, a ze względu na dużą zawartość żelaza – chronią przed anemią. Wykazują zdolność do hamowania zmian nowotworowych – zawierają kwas elagowy, który działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.


Truskawki można przyrządzić na różne sposoby – najprościej to podać je polane jogurtem lub śmietaną. Można też przygotować pyszne konfitury i kompoty, które pozwolą zamknąć zachować smak lata na dłużej. Truskawki sprawdzają się nie tylko w wydaniach na słodko, ale mogą być składnikiem znakomitych w smaku letnich sałatek.

Dobrze komponują się z różnymi gatunkami sałat: masłową, rzymską, rukolą, roszponką. Zasmakują także w połączeniu ze świeżymi liśćmi szpinaku, o czym warto się przekonać, przygotowując Sałatkę szpinakową z truskawkami i migdałami. Możemy eksperymentować i połączyć owoce z serem pleśniowym, np. typu rokpol – jego orzechowy smak przełamuje słodycz truskawek. Kontrastowym zestawieniem charakteryzuje się także Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu. Ta jakże niebanalna kompozycja wprawi w zachwyt niejednego smakosza letnich sałatek!

fot. media.knorr.pl


Sałatka szpinakowa z truskawkami i migdałami

Składniki:

Przygotowanie:
Upraż migdały na patelni, aż nabiorą złotego koloru. Pokrój w kostkę truskawki. Do salaterki włóż liście szpinaku, pokrojone w kostkę truskawki i migdały. Bulwę kopru włoskiego pokrój w plastry. Przygotuj Sos sałatkowy Włoski Knorr według przepisu. Zamarynuj w sosie koper włoski.Przygotuj sos do sałatki: wymieszaj sok z cytryny i pomarańczy, dodaj łyżeczkę musztardy delikatesowej, ocet balsamiczny, oliwę, sól i pieprz. Wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj kawałkiem truskawki przed podaniem.

fot. media.knorr.pl


Sałatka z burakiem i truskawkami z dodatkiem twarogu

Składniki:

  • biały ser twarogowy – kostka 100 g
  • sos sałatkowy grecki – 1 opakowanie
  • burak – 1 sztuka
  • truskawki – 100 gramów
  • mix sałat – 300 gramów
  • oliwa z oliwek – 500 mililitrów

Przygotowanie:
Umyj truskawki i pokrój je w ćwiartki.Buraka gotuj w skórce, by stał się miękki. Następnie ostudź go, obierz i pokrój w cienkie plastry. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj dokładnie z oliwą, sokiem pomarańczowym i łyżeczką musztardy. Ser rozkrusz widelcem. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, polej sosem. Na koniec posyp sałatkę z wierzchu grzankami i białym serem.

Przepisy na truskawkowe inspiracje poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
4.7/5 - (17 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Uwielbiam je, najlepiej same jako zdrową, niskokaloryczna przekąskę:) Cieszmy się nimi póki sezon:)

truskawki <3 zawsze blenduje je do shake jak tylko jest sezon https://www2.braunhousehold.com/pl-pl/porady-kuchenne/jaki-blender-wybrac-7-zastosowan-blendera-recznego

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!