Kalarepa warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kalarepy

Kalarepa należy do warzyw, które nie cieszą się w naszej kulturze zbytnią popularnością. Analiza właściwości zdrowotnych tej rośliny pokazuje jednak, że dzieje się to niesłusznie. Kalarepa pozwala odtruć organizm, ochronić nas przed rakiem, a oprócz tego mogą ją bez obaw spożywać cukrzycy oraz alergicy.



Fot. Till Westermayer [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.comFot. Till Westermayer [CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com

Kalarepa (Brassica oleracea var. gongylodes L.) jest uprawną odmianą kapusty warzywnej należącą do rodziny kapustowatych. Część jadalna rośliny to zgrubiała łodyga, zwana jabłkiem, oraz młode liście. Kalarepa ma najmniejsze wymagania glebowe z całej rodziny kapustowatych. Najlepiej jednak rozwija się na glebie próchniczej, lekko kwaśnej, bogatej w substancje odżywcze i o sporej wilgotności. Do prawidłowego wzrostu wymaga dużo słońca i temperatury między 12 a 18 stopni.

Uprawia się kalarepy o dwóch odmianach kolorystycznych – zielonej i fioletowej. Kolor jest widoczny jedynie na zewnętrznej stronie rośliny – w środku miąższ ma jasną, kremową barwę. Przed spożyciem kalarepę należy dokładnie obrać, jako że twarda skóra nie nadaje się do spożycia.

Warzywo z Pompejów

Najprawdopodobniej współczesna kalarepa jest wynikiem krzyżówki dwóch roślin – jednej rosnącej w Europie środkowej i drugiej – pochodzącej z Azji. Nazwa warzywa wywodzi się z łaciny i po translacji na język włoski brzmi - cauolo rapa. Pierwotna odmiana kalarepy była znana w starożytnym Rzymie, gdzie określano ją mianem kapusty pompejańskiej. Uznawano ją wówczas za danie dla pospólstwa i karmiono nią niemal wyłącznie niewolników, dla których roślina miała być źródłem siły potrzebnej do ciężkiej pracy. Obecnie znana odmiana kalarepy została opisana przez europejskiego botanika w połowie wieku szesnastego. Do Polski roślina przywędrowała dopiero w XIX stuleciu ze Szwajcarii i Austrii. Uprawiano ją głównie na wsiach, jako warzywo, które ma przywracać siły witalne po zimie. Większą popularnością kalarepa cieszyła się w krajach bałtyckich, takich jak Łotwa, Litwa i Estonia, gdzie wywarami z korzeni i liści tej rośliny leczono choroby układu oddechowego, takie,  jak astma, czy gruźlica.

Kalarepa – kalorie i wartości odżywcze

Kalarepa jest warzywem niskokalorycznym – 100 gram warzywa to tylko 29 kcal – posiada za to mnóstwo cennych dla zdrowia wartości, takich, jak tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik, cukry, przeciwutleniacze, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witamina C, E i K, a także soli mineralnych - cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. Ze względu na to, że kalarepa jest warzywem hipoalergicznym, można ją podawać małym dzieciom i osobom narażonym na alergie pokarmowe. Spokojnie mogą ją spożywać również cukrzycy, jako że roślina ta bardzo wolno podnosi poziom cukru we krwi. W tradycji kulinarnej najczęściej mówi się o daniach z łodygi, zwanej „jabłkiem”. Mało kto wie, że najwięcej prozdrowotnych substancji znajduje się w liściach – jest w nich zdecydowanie więcej witaminy A, C, wapnia i białka niż w bulwie.
Kalarepa w ziemi. fot. pixabay.com
Odmiana fioletowa kalarepy. Fot. Ted Major[CC BY-SA 2.0 ], Flickr.com


Właściwości przeciwnowotworowe kalarepy

Kalarepa posiada udokumentowane właściwości antynowotworowe. Naukowcy z Chin na kongresie American Association for Cancer Research w Chicago w 2012 zaprezentowali wyniki eksperymentu, które dowodzą, że kalarepa zmniejsza ryzyko wystąpienia raka piersi, a także zapobiega rozwinięciu się już istniejącej choroby.

Do badania zostało zaangażowane 5 tysięcy kobiet z różnym stadium rozwoju nowotworu. Wyniki nie pozostawiają wątpliwości – osoby, które od momentu wykrycia raka regularnie spożywały dania z kalarepy były mniej narażone na wystąpienie letalnej fazy choroby, jak również spadło u nich ryzyko nawrotu.

Uznaje się, że o antyrakowych właściwościach kalarepy przesądzają glukozynolany – związki siarkowe, do których należą izotiocyjany i indole. 100 gram kalarepy dostarcza aż 52 mg tych substancji.

Grzybobójcze i bakteriobójcze właściwości kalarepy

Izotiocyjany i indole, zawarte w kalarepie, wykazują nie tylko działanie przeciwnowotworowe, lecz także zwalczają choroby o podłożu grzybiczym i bakteryjnym. Z ich pomocą można pozbyć się bakterii H. pylori, odpowiedzialnej za wrzody układu pokarmowego.

Kalarepa dla zdrowych oczu

W kalarepie znajduje się luteina, która czuwa nad prawidłowym działaniem naszego wzroku. Związek ten jest obecny w warzywach jako żółty barwnik, współwystępujący z barwnikiem zielonym, czyli chlorofilem. W naszym organizmie luteina występuje w plamce żółtej oka i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzorku, a także chroni nas przed promieniowaniem UVA i UVB.
Najwięcej prozdrowotnych substancji znajduje się w liściach kalarepy. By Jonathunder (Own work) [GFDL 1.2], via Wikimedia Commons


Detoks przy pomocy kalarepy

Obecny w liściach kalarepy chlorofil, o którym była mowa wcześniej, ma właściwości odtruwające organizm. Ów związek wspiera pracę wątroby, a także zwalcza stany zapalne i przyspiesza proces gojenia się ran.

Kalarepa ma więcej witaminy C niż pomarańcza

Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że kalarepa jest niezwykle cennym źródłem witaminy C i zawiera jej więcej niż cytrusy. W 100 gramach kalarepy znajdziemy aż 62 mg kwasu askorbinowego, zaś w pomarańczy zawartość ta wynosi 53 mg. Jak wiadomo, witamina C wspiera nasz system odpornościowy, a także odpowiada za zdrowo wyglądającą, elastyczną skórę, dzięki jest właściwością antyoksydacyjnym i zdolności do stymulowania produkcji kolagenu w organizmie.

Kalarepa idealna

Szukając wzorcowego okazu kalarepy powinniśmy pamiętać, że powinna być małe wielkości, zaś jej waga powinna być większa niż wskazywałby na to rozmiar warzywa. Jej liście powinny być intensywnie zielone, pozbawione plam i śladów żółknięcia.
Fot. Jeremy Keith[CC BY 2.0 ], Flickr.com


Dania z kalarepy

Tradycyjną potrawą kuchni śląskiej, podawaną najczęściej wczesną wiosną, jest oberiba – gęsta zupa z gotowanej kalarepy z kawałkami mięsa i ziemniaków. Jednak, o ile kalarepa w wersji ugotowanej będzie świetnym składnikiem kotletów, jarzynek podawanych z masłem, zup, czy kremów, o tyle surowa kalarepa sprawdzi się świetnie w wielu wersjach surówek i z pewnością zachowa wszystkie swoje cenne właściwości.

Szczególnie smaczne połączenie stanowi kalarepa, marchew i jabłko.

Składniki (porcja dla dwóch osób):


Przygotowanie:
Dokładnie myjemy wszystkie owoce i warzywa, po czym obieramy marchew, jabłko i kalarepę. Następnie ścieramy je na tarce, a do powstałej masy dodajemy sok z cytryny, koperek i listki kalarepy. Na koniec wszystkie składniki mieszamy z majonezem i śmietanką oraz przyprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!


Ekologia.pl

Bibliografia

1. “http://www.naturaity.pl”; data dostępu: 2015-08-01
2. “http://www.nutrition-and-you.com”; data dostępu: 2015-08-01
3. “http://www.organicfacts.net”; data dostępu: 2015-08-01

Moim zdaniem
Pod jaką postacią lubisz jeść kalarepę?
Ocena (4.7) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy