Czy Ecovado oszuka wrażliwe hipsterskie kubki smakowe? | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Czy Ecovado oszuka wrażliwe hipsterskie kubki smakowe?

Czy Ecovado oszuka wrażliwe hipsterskie kubki smakowe?

Arina Shokouhi, absolwentka Central Saint Martins w Londynie, opracowała Ecovado, alternatywę dla popularnego owocu, która ma wyglądać i smakować jak awokado, ale jest wytwarzana z lokalnych, bardziej zrównoważonych składników.

Ecovado wygląda jak prawdziwe awokado. Źródło: Shutterstock

Ecovado wygląda jak prawdziwe awokado. Źródło: Shutterstock

Często określane jako „zielone złoto”, awokado zyskało na popularności w ostatnich latach. Jednak nasza miłość do awokado wiąże się ze znacznymi kosztami dla środowiska: około 2000 litrów wody zużywa się do uprawy zaledwie jednego kilograma awokado, a pod jego uprawę wycinane są także ogromne połacie lasów. Dlatego londyńska badaczka i projektantka Arina Shokouhi postanowiła opracować przyjazną dla środowiska alternatywę dla awokado.

Aby wymyślić przepis na Evocado, Shokouhi współpracowała z naukowcem zajmującym się żywnością Jackiem Wallmanem z Centrum Innowacji Żywności Uniwersytetu Nottingham. Pomógł jej zidentyfikować skład chemiczny i molekularny awokado i pokazał jej, jak szukać odpowiednich zamienników.

Na pierwszy rzut oka Ecovado jest nie do odróżnienia od prawdziwego. Wykonana z wosku pszczelego i naturalnych barwników spożywczych zawierających sproszkowany szpinak i węgiel drzewny, skóra Ecovado naśladuje skórkę awokado. Co ciekawe, woskową skórkę można również przerobić na świecę.

Miąższ alternatywnego owocu składa się z czterech prostych składników: bób jako baza, jabłko dla świeżości, tłoczony na zimno olej rzepakowy dla kremowej konsystencji i orzech laskowy dla smaku. Jeśli chodzi o pestkę, Shokouhi po prostu używała orzechów, takich jak orzechy włoskie, lub orzechy laskowe, które można również zjeść.

„Dzięki formułowaniu receptury z lokalnych składników smak różni się w zależności od miejsca produkcji. Dlatego ten pierwszy przepis, który wykorzystuje szeroko produkowane brytyjskie składniki, będzie smakował inaczej niż Ecovado stworzone w innym kraju” – powiedziała Shokouhi.

„Ludzka pomysłowość umożliwiła tworzenie wszelkiego rodzaju podróbek i symulacji, które są tak przekonujące, że trudno je odróżnić od tego, co imitują. Awokado stało się współczesną ikoną kultury, synonimem hipsterskich kawiarni i modnych postów na Instagramie. Ecovado to imitacja, która próbuje poprawić rzeczywistość, a nie tylko ją odtworzyć. I miejmy nadzieję, że oszuka nawet najbardziej wrażliwe hipsterskie kubki smakowe.” – dodała.

Chociaż skalowalność wciąż pozostaje pod znakiem zapytania, Shokouhi prowadzi rozmowy z potencjalnymi inwestorami i ma nadzieję, że pewnego dnia Ecovado będzie dostępne w każdym sklepie spożywczym. 

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Paige Bennett; "Student Creates Ecovado, a More ‘Low-Impact’ Avocado Alternative"; https://www.ecowatch.com/evocado-avocado-alternative.html; 2022-10-19;
4.9/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments