Owady nowym superfood? | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Owady nowym superfood?

Owady nowym superfood?

W wielu kulturach na całym świecie owady i pajęczaki stanowią normalną część diety człowieka. Jednak w Stanach Zjednoczonych i Europie takie „smakołyki” traktujemy z nieufnością. Czy dowody naukowe sugerujące, że owady są zdrowsze i bardziej odżywcze niż warzywa i owoce, zmienią nasze zdanie?

fot. shutterstock

fot. shutterstock

Rosnące wskaźniki populacji stanowią wyzwanie dla ludzkości. Wykorzystujemy już 70 procent gruntów rolnych do hodowli zwierzątmorza i oceany są przełowione; wiele środowisk ulega zanieczyszczeniu, a zmiany klimatu i choroby zagrażają produkcji roślinnej. Z tych powodów konsumpcja owadów (entomofagia) ma coraz większą liczbę zwolenników.

Szacuje się, że jadalnych jest około 1900 owadów. Główne grupy to: Coleoptera (chrząszcze), Lepidoptera (afrykańskie gąsienice) i Hymenoptera (pszczoły, osy i mrówki). Ale tak jak w przypadku innych pokarmów, niektóre zapewniają większą równowagę składników odżywczych niż inne.  
 
Badanie opublikowane w czasopiśmie Frontiers in Nutrition sugeruje, że posiłki na bazie owadów mogą wpływać lepiej na zdrowiej niż niektóre owoce i warzywa. Naukowcy z Uniwersytetu w Teramo we Włoszech odkryli, że jadalne owady można uznać za nowe superfood.

Analizując 12 różnych jadalnych owadów i bezkręgowców, zespół Serafini odkrył, że zawierają one duże ilości przeciwutleniaczy. Do badań naukowcy wykorzystali m. in. jedwabniki, larwy robaków palmowych, czarne mrówki, afrykańskie gąsienice, cykady, koniki polne, świerszcze, mini świerszcze, gigantyczne pluskwy wodne, gigantyczne stonogi amazońskie, tajskie ptaszniki i czarne skorpiony.

Usunięto niejadalne części, takie jak skrzydła i odnóża, następnie zmielono owady i wyodrębniono dwie części dla każdego gatunku: tłuszcz i wszystko, co rozpuści się w wodzie.

Każdy ekstrakt był następnie testowany pod kątem aktywności przeciwutleniającej.

„Z perspektywy tej samej konfiguracji przetestowaliśmy zdolność antyoksydacyjną świeżego soku pomarańczowego i oliwy z oliwek, żywności funkcjonalnej, o której wiadomo, że wywiera działanie przeciwutleniające u ludzi” ‒ mówi prof. Mauro Serafini, główny autor badania.

Rozpuszczalne w wodzie ekstrakty z koników polnych, jedwabników i świerszczy wykazały najwyższe wartości zdolności antyoksydacyjnej ‒ pięciokrotnie wyższe niż świeży sok pomarańczowy, podczas gdy gigantyczna cykada, pluskwy wodne, czarna tarantula i czarne skorpiony wykazywały znikome wartości.

Wyniki dla tłuszczu owadziego były podobnie imponujące. „Tłuszcz z gigantycznych cykad i jedwabników wykazywał dwukrotnie większą aktywność przeciwutleniającą niż oliwa z oliwek, podczas gdy czarna tarantula, larwy chrząszcza Rhynchophorus ferrugineus i czarne mrówki znajdują się na dole rankingu”.

„Nasze wyniki pokazują, że jadalne owady i bezkręgowce są optymalnym źródłem bioaktywnych składników i wysokiej jakości białka, minerałów, witamin i kwasów tłuszczowych” ‒ stwierdzili naukowcy. „Razem z niskim wpływem na środowisko, podkreślając ich znaczenie jako zrównoważonej nowej żywności pod żywieniowy, funkcjonalny i ekologiczny punkt widzenia. ”

„Co najmniej 2 miliardy ludzi – jedna czwarta ludności świata, regularnie je owady. Reszta z nas będzie potrzebować dodatkowej zachęty” ‒ powiedział prof. Mauro Serafini.

Zespół planuje przeprowadzić kolejne badanie w celu zrozumienia skuteczności i bezpieczeństwa antyoksydantów pochodzących od owadów u ludzi.

Ekologia.pl (JSz)
Bibliografia
  1. Carla Di Mattia, Natalia Battista, Giampiero Sacchetti, Mauro Serafini.; "Antioxidant Activities in vitro of Water and Liposoluble Extracts Obtained by Different Species of Edible Insects and Invertebrates"; Frontiers in Nutrition, 2019; 6 DOI: 10.3389/fnut.2019.00106;
4.6/5 - (7 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments