Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca )

Nazywany/a też: fałszywa kurka, fałszywa kurzajka, fałszywa liszka, kurka jadowita, lejkówka pomarańczowa, pieprznik pomarańczowy

Lisówka pomarańczowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Lisówka pomarańczowa jest grzybem niejadalnym. W Polsce występuje rzadko, ale w niektórych miejscach lisówka pomarańczowa jest pospolita.

  1. Sezon
  2. Występowanie
  3. Wygląd
  4. Właściwości
  5. Zastosowanie
  6. Galeria zdjęć

Sezon

Lisówka pomarańczowa rośnie od września do listopada.

Czy wiesz, że...

Występowanie

Występuje w wilgotnych lasach sosnowych, świerkowych lub mieszanych. Rośnie również w mchu oraz na spróchniałych pniach i gałęziach.

Wygląd

 
Kapelusz lisówki pomarańczowej osiąga średnicę od 2 do 8 cm. Jest cienki i elastyczny. U młodych okazów występuje podwinięty brzeg i płowy kolor, później staje się zapadnięty i ma pofałdowane brzegi. U starszych okazów brzeg kapelusza blednie. Skórka kapelusza jest gładka lub delikatnie pilśniowa, sucha. Barwa od żółtej do żółtego i czerwonego odcienia pomarańczowego.

Blaszki są cienkie i gęste, widlasto rozgałęzione, zbiegają po trzonie. Mają barwę pomarańczowożółtą lub pomarańczową, wraz z wiekiem bledną.

Trzon ma wysokość od 3 do 5 cm i grubość od 0,3 do 1 cm. U dołu jest walcowaty, u góry rozszerza się i przechodzi w kapelusz. Na początku jest pełny, jednak u starszych okazów jest pusty. Kolor taki sam jak kolor blaszek, jedynie u nasady ma kolor czerniawy.

Miąższ ma słaby, przyjemny zapach i łagodny smak, który jest gorzkawo-kwaśny. Ma barwę białą lub kremową.

Zarodniki jajowato-eliptyczne, gładkie, bezbarwne. Wysyp zarodników bladożółty lub kremowy.

Lisówkę pomarańczową można pomylić z pieprznikiem jadalnym (Cantharellus cibarius). Jak odróżnić fałszywą kurkę od tej prawdziwej? Lisówka pomarańczowa ma gęstsze blaszki, cieńszą nóżkę i ciemniejsze owocniki.

Właściwości

Lisówka pomarańczowa uznawana jest za grzyb niejadalny, jednak niektórzy uważają, że nie jest ona szkodliwa. Niemniej jednak grzyb ten zjedzony w większych ilościach może spowodować zaburzenia gastryczne, które przypominają zatrucie.

Zastosowanie

Ze względu na właściwości nie poleca się spożywać lisówki pomarańczowej pod żadną postacią.

Okres zbiorów

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Lisówka pomarańczowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons Lisówka pomarańczowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Galeria zdjęć

Lisówka pomarańczowa. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsOwocniki lisówki pomarańczowej są ciemniejsze niż u pieprznika jadalnego By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Lisówka pomarańczowa, w porównaniu do jadalnej kuki, ma cienki trzon i gęste blaszki. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Indeks nazw
A B C D E F G H I J K L Ł M N O Q P R S Ś T U V W X Y Z Ż Ź
Pasaż zakupowy