Dodatki do koktajli, które przyspieszają metabolizm
Wiosna to najlepszy czas na to, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Najlepiej wykorzystać do tego celu zdrową dietę, bogatą w owoce i warzywa. W budowaniu codziennego jadłospisu wspomogą nas koktajle – najlepiej o składzie przyspieszającym przemianę materii. Jakich magicznych składników powinniśmy użyć, by samo jedzenie sprawiało, że chudniemy?
Koktajle domowej roboty to świetny sposób na to, żeby wzbogacić dietę o niezbędną porcję warzyw i owoców. Te kolorowe bomby witaminowe nie tylko dodają energii i zwiększają odporność, lecz także pomagają zadbać o linię. Aby wzmocnić odchudzające właściwości koktajli, wystarczy dodać do nich odpowiednie składniki podkręcające metabolizm. Ich wybór jest na tyle duży, że pozwoli nam skomponować wiele smacznych mieszanek do picia:
Zielona herbata
Jako że zielona herbata zawiera kofeinę i galusan epigallokatechiny (EGCG) – silny przeciwutleniacz – doskonale podkręca metabolizm. Aby dodać jej do koktajlowej mieszanki owoców i warzyw, najlepiej użyć sproszkowanej wersji – matcha. Specyficzny ziemisto-gorzki smak japońskiej herbaty świetnie dopełni smak koktajli o słodkiej bazie, np. bananowej lub kokosowej.
Chili
Dodanie odrobiny chili do jedzenia fantastycznie urozmaica jego smak, a w połączeniu z ananasem, awokado, pomidorem i imbirem tworzy mieszankę doskonałą. Co więcej, ostra papryka zawiera bioaktywną substancję – kapsaicynę, która na pewien czas pozwala zwiększyć metabolizm. Po jej zjedzeniu organizm zaczyna produkować większą ilość ciepła, dzięki czemu przemiana materii przebiega szybciej. Koktajle z dodatkiem tej meksykańskiej przyprawy w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami fizycznymi gwarantują zauważalny spadek wagi.
Cynamon
Z pachnącego Świętami cynamonu warto korzystać przez cały rok. Przyprawa ta jest źródłem substancji, które korzystnie wypływają na metabolizm glukozy. Regularne spożywanie niewielkich ilości cynamonu wpływa ponadto na ograniczenie odkładania się tłuszczu w komórkach. Dodany np. do koktajlu gruszkowo-jabłkowego doskonale wzbogaci jego walory smakowe.
Imbir
Znany ze swoich rozgrzewających i antyseptycznych właściwości korzeń imbiru wspomaga także diety redukcyjne. Odrobina startego imbiru dodana do koktajlu ze szpinakiem, bananem i truskawkami wspaniale przyspiesza metabolizm.
Awokado
Jeżeli chcemy uzyskać kremową konsystencję koktajlu, warto dodać do niego awokado. Owoc ten jest źródłem cennych antyoksydantów, które działają przeciwzapalnie, a także błonnika, który sprawia, że czujemy się najedzeni, a także zapobiega magazynowaniu się tłuszczu w komórkach.
Chia i siemię lniane
Zarówno nasiona szałwi hiszpańskiej, jak i polskie siemię lniane stanowią doskonałe źródło błonnika, który dodatkowo zagęści koktajl i sprawi, że będzie bardziej sycący. Co więcej, produkty te są bogate w kwas alfa-linolenowy, czyli tłuszcz z rodziny omega-3 odpowiedzialny za wytwarzanie leptyny – hormonu sytości.
Smacznego!









koktajle to super sprawa. też się nimi zainteresowałam i znalazłam trochę info na ich temat:blog.impel.pl/wiosenne-koktajle-propozycje-do-biura mam nadzieję,że włączę je w końcu do mojego jadłospisu.