Ananas owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze ananasa

Egzotyczny ananas kojarzy się z błękitnym niebem, piaszczystą plaża i lazurową wodą. Do niedawna tylko niektórzy mogli posmakować świeżego owocu ananasa . Większość z nas kojarzy ananasa z super słodkim smakiem... syropu z puszki. Obecnie, świeżego ananasa można kupić nawet w małych warzywniakach. Cieszy nas popularność tego owocu, bo słodko-kwaśny, żółciutki owoc jest źródłem minerałów i witamin, zawiera również bromelainę – grupę enzymów o wyjątkowych właściwościach leczniczych. Ananas pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów. Mówi się też, że owoc ten jest świetnym afrodyzjakiem... Jakie jeszcze tajemnice kryje w sobie ananas?

  1. Sosnowe jabłko
  2. Ananas zapuszkowany!
  3. Ananas na polskim gruncie
  4. Rzekomy ananas
  5. Ananas i jego odchudzające właściwości
  6. Ananas w walce ze stanem zapalnym
  7. Ananas na dobre ciśnienie
  8. Ananas na odporność
  9. Kosmetyki z ananasem
  10. Jak kupować ananasa?
  11. Świeży, pieczony i nie tylko

Sosnowe jabłko

Historycy twierdzą, że ojczyzną ananasa jest Ameryka Południowa, a dokładnie Brazylia i Paragwaj. Do Europy owoc dotarł w XV wieku za sprawą Krzysztofa Kolumba, który to odkrył ananasa na Gwadelupie i przywiózł go ze sobą do Hiszpanii, jako podarek dla królowej Izabeli. Przypuszcza się, że ananas był hodowany już przez Majów i Azteków! Ze względu na podobieństwo owocu do sosnowej szyszki, angielscy kupcy nadali mu wdzięczną nazwę - pineapple, czyli dosłownie sosnowe jabłko. W ananasie szybko rozsmakowały się najważniejsze podniebienia Europy. Podejmowane próby hodowli kończyły się jednak niepowodzeniem, gdyż wymagająca roślina do wzrostu potrzebuje tropikalnego klimatu. W XVI wieku hiszpańscy i portugalscy kolonizatorzy rozprzestrzenili roślinę na tereny Azji, Afryki, na Filipiny i Hawaje. W 1830 roku roślina dotarła do wybrzeży Australii wraz z misjonarzami, uprawiana jest tam do dziś wzdłuż wybrzeża Queensland.

Ananas zapuszkowany!

Pod koniec XIX wieku owoce zaczęto uprawiać na szeroką skalę na Hawajach. Stamtąd pochodzą pierwsze owoce konserwowane w puszkach. Po raz pierwszy zapuszkowano ananasa w 1901 roku. Jednakże produkcja przemysłowa była możliwa dopiero od 1911, gdy inżynier Henry Ginaca wynalazł maszynę, która obierała 100 ananasów w mniej niż minutę, usuwając przy tym twardy środek i skórkę. James Dole, znany jako „Ananasowy król”, był pierwszym przedsiębiorcą, który rozwinął przemysł ananasowy na skalę światową.

Ananas na polskim gruncie

Ananas był wysoce poważany również na polskim dworze. Szklarniową produkcję ananasa zapoczątkował w Polsce w XVIII wieku Stanisław Poniatowski, brat króla Stanisława Augusta. Dzięki niemu powstały słynne ogrody Frascati w Warszawie (obecnie jest to górna część Parku Marszałka Edwarda Rydza-Śmigłego). Stąd na królewski stół trafiało rocznie około 5 000 dojrzałych ananasów!
Polowa uprawa ananasów jadalnych fot. freeimages.com/Diana Myrndorff

Rzekomy ananas

Według specyfikacji botanicznej ananas jest rośliną rzekomą. Co to oznacza? Oznacza to, że ananas jest owocem, który rozwija się z kwiatu bez zapylania! Ze środka liściastej rozety wyrasta łodyga, wokół której utrzymuje się kwiat, a później owoc. Średnia waga owocu to 1-2 kg, choć zdarzają się i olbrzymy ważące nawet do 5 kg! Najwięksi producenci ananasa na świecie to obecnie Brazylia, Filipiny i Tajlandia.

Ananas i jego odchudzające właściwości

Ananas jest bardzo popularny we wszystkich dietach odchudzających. Wszystko za sprawą bromelainy! Ta grupa enzymów jest szczególnie cenna dla naszego organizmu, o czym będzie jeszcze mowa. Dzięki zawartości bromelainy jedną z właściwości ananasa jest ułatwianie odchudzania poprzez przyspieszanie procesów przemiany materii oraz wspomaganie organizmu w trawieniu białek. Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, więc polecana jest przy niestrawności i wzdęciach. Bromelaina redukuje procesy trawienne i wspomaga detoksykację całego organizmu. Wpływa więc pozytywnie na prace wątroby i zmniejsza uczucie ciężkości po posiłku. Biorąc przykład z Hiszpanów, na deser warto zamiast kawałka ciasta sięgnąć po ananasa, oni wiedzą co robią!

Ananas w walce ze stanem zapalnym

Bromelaina wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe, wspomaga leczenie się ran i działa odkażająco. Dodatkowo, działa jak środek przeciwbólowy! Wyciągi z ananasa stosuje się zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Smarowanie ran lub oparzeń sokiem ze świeżego ananasa przyspiesza ich gojenie. W krajach tropikalnych bromelaina stosowana jest w przypadku ukąszeń przez owady i zwierzęta. Ananas polecany jest również w leczeniu schorzeń skóry, m.in. AZS (atopowe zapalenie skóry). Jest także świetną pomocą w leczeniu lekkich stanów zapalnych układu oddechowego. Gdy zaczyna boleć nas gardło warto przepłukać je sokiem a ananasa. Według najnowszych badań, bromelaina złagodzi stan zapalny gardła oraz zmniejszy gęstość śluzu wydzielanego w drogach oddechowych. Bromelaina jest zalecana również przy zapaleniu zatok. 
Ananas jest owocem, który rozwija się z kwiatu bez zapylania! Ze środka liściastej rozety wyrasta łodyga, wokół której utrzymuje się kwiat, a później owoc. fot. freeimages.com/Diane Groves
Polowa uprawa ananasów jadalnych fot. freeimages.com/Genevieve Williams

Ananas na dobre ciśnienie

  
Kolejną niezwykłą właściwością bromelainy zawartej w ananasach jest przeciwdziałanie zakrzepom krwi oraz regulacja ciśnienia. Bromelaina nie dopuszcza do sklejania się płytek krwi, dzięki czemu jest środkiem przeciwdziałającym chorobie wieńcowej i zakrzepowemu zapaleniu żył. W ananasie zawarty jest też potas wspomagający działanie układu krwionośnego.

Ananas na odporność

100 gram ananasa  pokrywa w 80 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie. Dzięki temu ananas jest skutecznym pomocnikiem w walce z przeziębieniem. Witamina C, jako pierwszorzędny utleniacz chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nie mniejszą rolę odgrywa tu również bromelaina, która zmniejsza obciążenie układu odpornościowego, dzięki temu może on skupić się na walce z wirusami. Ananas zawiera również białko, węglowodany, błonnik, cukry, witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witamina C, E i K oraz minerały - cynk, fosfor, potas, magnez, mangan, miedź, sód, wapń i żelazo.

Kosmetyki z ananasem

Ekstrakt z ananasa jest składnikiem wielu kosmetyków. Ananas jest źródłem kwasów owocowych, które mają właściwości złuszczające i spłycające drobne zmarszczki. Poprawiają też elastyczność skóry. Dzięki temu wyciąg z ananasa znajdziemy w odżywczych maseczkach.  Bromelaina stosowana bezpośrednio na skórę przyspiesza jej regenerację i gojenie się drobnych ran, dzięki temu kosmetyki z wyciągiem z  ananasa polecane są osobom zmagającym się z trądzikiem.

Jak kupować ananasa?

Praktyczną wskazówką w wyborze ananasa jest powąchanie i zważenie go. Krótko mówiąc- im cięższy, tym lepszy. Dojrzały owoc powinien też słodko pachnieć przy koronie. Ciężki ananas to niemal gwarancja świeżego miąższu. Niedojrzałe owoce, nie dość, że nie są tak smaczne, to nie zawierają również licznych składników odżywczych! Przy wyborze owocu należy zwrócić uwagę czy ananas nie jest obity ani spleśniały. Od takich trzymać się z daleka!

Świeży, pieczony i nie tylko

Najwięcej zdrowotnych właściwości ma świeży ananas, więc jeśli tylko jest możliwość korzystajmy z jego dobrodziejstw! Carpaccio z ananasa to ulubiony deser południowców. Zamawiając „menu del día” w Hiszpanii z dużym prawdopodobieństwem natkniemy się na ananasowy deser – czyli po prostu cienko pokrojone plasterki ananasa. Świeżego ananasa znajdziemy w sałatkach owocowych, wschodnich wypiekach i rozmaitych deserach.
Ananas, świeży i ten z puszki, jest doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs, może być pieczony sam lub zapiekany z serem jako dodatek. Jest składnikiem jednej z najbardziej popularnych pizzy – hawajskiej,  a w kuchni azjatyckiej jest dodatkiem do wielu sosów. Ananas to podstawa słynnego sosu słodko-kwaśnego. Owoc można też kandyzować, przerabiać na dżem i przetwory. Ananas jest składnikiem karaibskich drinków, a w szczególności powszechnie znanej piña colady. Nie tylko napoje alkoholowe uwielbiają ten owoc, polecamy przepyszne egzotyczne smoothie z ananasem!

Smoothie Egzotyczne

Składniki:
  • 1/2 większego ananasa (około 1,5 kg)
  • 1 mango
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

Sposób przygotowania:
Owoce umyć, osuszyć i obrać. Wrzucić owoce do misy  i powoli blendować. Dodać wyciśnięty sok z cytryny i klarowny sok jabłkowy. Wszystko miksować około 2 minut.
Ekologia.pl (AK)

Bibliografia

1. http://www.huffingtonpost.com/ [25.08.2015]
2. http://www.sciencekids.co.nz/ [25.08.2015]
3. http://www.kingoffruit.com.au/ [25.08.2015]
4. Uzdrawiająca moc witamin, minerałów i ziół, Przegląd Reader’s Digest, 2000

Moim zdaniem
Wolisz ananasa świeżego czy z puszki?
Ocena (4.5) Oceń:

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy