JENOT. Ssak. Zwierzę - jenot, junat, kunopies, lis japoński, szop usuryjski, tanuki
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Psowate Nyctereutes Jenot
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Jenot (Nyctereutes procyonoides)

Nazywana/y także: jenot azjatycki[, junat, kunopies, lis japoński, szop usuryjski, tanuki
Jenot, Nyctereutes procyonoides, raccoon dog
Spis treści

 

Wygląd

Długość ciała jenota wynosi od 50 do 80 cm, długość ogona 14 -23 cm, wysokość w kłębie ok. 20 cm, waga 4 -10 kg. Zwierzęta te odznaczają się zdecydowanie większą masą ciała na jesieni niż w pozostałe pory roku. Samce są większe od samic. Jenot wyglądem bardziej przypomina szopa pracza niż inne psowate. Ma krępą sylwetkę z długim tułowiem i krótkimi kończynami, czarną maskę w okolicach oczu oraz puszysty ogon. Gęsta, długa i puszysta  sierść jest zmieniana dwa razy do roku. Głowa jest mała, z krótkim pyskiem i zaokrąglonymi uszami. Futro ma ubarwienie szare z ciemnym nalotem, wzdłuż grzbietu ciągnie się ciemniejsza pręga. Nogi pokrywa gładka, krótka i czarna sierść. Charakterystyczną cechę stanowią „bokobrody” utworzone z dłuższych włosów wyrastających po bokach głowy.
 

Występowanie

Pierwotnie jenot zasiedlał wschodnią Azję. W latach trzydziestych XX w. został aklimatyzowany na Białorusi i Ukrainie jako wartościowe zwierzę futerkowe. W latach pięćdziesiątych przedostał się do Finlandii i Polski, a stąd również do Szwecji, Rumunii, Węgier, Czechosłowacji, Niemiec, Austrii, Bułgarii, Jugosławii. W naszym kraju najliczniej występuje w północno-wschodniej części. Nie jest gatunkiem zagrożonym.
 

Tryb życia

Jenot zamieszkuje lasy i zarośla położonych w pobliżu wody lub terenów podmokłych. Unika dużych kompleksów lasów iglastych. Jest aktywny najbardziej o zmroku i w nocy. Jako kryjówek używa opuszczonych nor lisich lub borsuczych, nisko położonych dziupli, jaskiń i szczelin skalnych. Na ogół żyje samotnie lub w niewielkich grupach rodzinnych. Porusza się dość wolno. Potrafi wspinać się na drzewa. Niektóre osobniki (szczególnie w północnej części zasięgu) zapadają w sen zimowy, który trwa od listopada do marca, ale może być przerywany w cieplejsze dni. Osobniki obu płci znaczą terytorium odchodami, moczem i wydzieliną gruczołów zapachowych.

Odżywianie

Jenot poluje samotnie i spędza na tym zajęciu dużo czasu. Jego ofiarami są gryzonie i inne małe ssaki, ptaki i ich lęgi, gady, żaby, owady i ślimaki. Spożywa także pokarm roślinnyowoce, korzonki i kłącza oraz nasiona.

Rozmnażanie i rozwój

Gatunek ten jest monogamiczny. Gody trwają od początku lutego do końca kwietnia. Po 59 -64 dniach ciąży rodzi się 5 -12 młodych, które otwierają oczy po 9 -10 dniach. Przez 2 miesiące żywią się mlekiem matki, ale już pod koniec pierwszego miesiąca życia zaczynają przyjmować także pokarm stały. W opiece nad potomstwem bierze udział również ojciec. Młode pozostają z rodzicami do jesieni, czasami do wiosny następnego roku. Dojrzałość płciową osiągają po 9 -11 miesiącach życia. Jenot żyje 6 -7 lat.

4.6/5 - (14 votes)
Subscribe
Powiadom o
4 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Ale piszecie bzdury ludzie….
Ciekawe jestem kto z was naprawdę jenota.
Zelacam zagłębić się bardziej w lekturę o biotypie tych zwierząt.

U mnie na wiosce pojawił się jenot i zadusił mi kota dziwi mnie ze kot miał dwi dziurki na karku i nie miał krwi w ciele jest to możliwe

Ostatnio zauwazyłam Jenota który zbombardował cały moj trawnik.Myslałam ze sie popłacze. Ale pocieszam sie ,ze nie tylko u mnie.Znajde na niego sposób.

Jenota zauważyłem na swojej posesji w Olsztynku