Wstęp
Borowik blednący to rzadki i ginący w skali grzyb z rodzaju Butyriboletus, obejmującego formy pośrednie między typowymi maślakami a typowymi borowikami .
Sezon
Borowik blednący wytwarza owocniki od – do końca , rzadziej do jeżeli jesień jest wyjątkowo gorąca, ale i wilgotna.
Występowanie
Rozmieszczenie borowika blednącego wymaga dalszych badań. Do niedawna uważano go tylko za lokalną formę
borowika żółtobrązowego czyli przyczepkowego. Występuje w Europie (od
Hiszpanii na zachodzie po Ukrainę na wschodzie włącznie, do
Łotwy i
Finlandii na północy), na
Cyprze oraz
Maroku. Dane o obecności w
Izraelu dotyczyły innego
gatunku. W
Polsce obserwowano go ostatnio w świętokrzyskim i Pieninach.
Borowik blednący niemal zawsze tworzy mikoryzy z przedstawicielami rodziny bukowatych: bukiem, dębem oraz kasztanem jadalnym. Wyjątkowo obserwowano go pod lipami. Preferuje gleby alkaliczne, wapienne, a miejsca widne, mocno nagrzewające się.
Wygląd
Owocniki borowika blednącego prezentują się nader różnorodnie. Jak przystało na przedstawiciela
Butyriboletus łączą w sobie cechy maślaków, borowików i
szatanów. O delikatnej, włóknisto-jedwabistej
konsystencji.
Kapelusz o gładkich brzegach, u młodych egzemplarzy półokrągły, u starszych łukowato-płaski. Wierzch kapelusza goły, gładki, lśniący. Kolor zmienia się z bladosiwego lub srebrzystego, niemal białawego, na blado beżowy (stąd dzisiejsza nazwa gatunkowa: blednący). Ściśnięty ciemnieje, stając się brązowo-czerwony. Skórka kapelusza nieco wystaje poza rurki (1-2 mm) i nie daje się łatwo odseparować od miąższu. Mleczka brak.
Rurki borowika blednącego (b. Fechtnera) wykrojone,
barwy żółtej, przy nóżce wycięte, bardzo długie 15-25 mm. U młodych owocników w odcieniu cytrynowym, u starszych zielonożółte. Nacięte bądź nadgryzione przebarwiają się na sinozielono.
Pory drobniutkie, w takim samym kolorze co rurki. Równie łatwo też się przebarwiają.
Trzon początkowo jajowaty, potem walcowaty, centralny i pełny w przekroju. Na powierzchni nóżki charakterystyczna, delikatna siateczka. Dół nóżki pierścieniowaty, zwykle o zatartej siateczce. Pochwy oraz pierścienia brak.
Miąższ o ledwo wyczuwalnym, ale przyjemnie grzybowym smaku i woni. W kapeluszu oraz górze trzonu barwa miąższu słabo złocista, bladawa; tuż pod kapeluszem brązowa; w dole trzonu karminowo purpurowa. Blisko rurek nóżka nierzadko niebieszczeje.
Wysyp spor oliwkowy.
Zarodniki borowika blednącego brązowożółte, gładkie, mierzą zwykle 10-16 µm na 5-6 µm, mają kształt wrzeciona. Cystydy są bulwiaste, ewentualnie butelkowate lub wrzecionowate, osiągając 10-15 × 4-6 µm.
Gigantyczna zmienność kształtów oraz barw nóżki, kapelusza i miąższu, tudzież dokładnie pośredni między typowymi borowikami, a typowymi maślakami charakter wielu cech borowika blednącego sprawia, że nawet uczeni zajmujący się oraz doświadczeni grzybiarze mogą mylić borowika blednącego z wieloma innymi, nietypowymi członkami
rodziny borowikowatych. Bywa mylony z:
borowikiem szatanem Rubroboletus satanas, zwłaszcza formą
wiosenną (głogową) forma crataegi, z
borowikiem płowym Lanmaoa fragrans (syn. Hemileccinum impolitum),
borowikiem korzeniastym Caloboletus radicans,
borowikiem gładkotrzonowym vel b.
Queleta Suillellus queletii,
borowikiem ciemnobrązowym Boletus aereus, a zwłaszcza pozostałymi członkami rodzaju
Butyriboletus: borowikiem żółtobrązowym (przyczepkowym)
B. appendiculatus,
borowikiem królewskim B. regius i różownikiem
B. fuscoroseus.
Właściwości
Borowik blednący to smaczny , ale zasługuje na ochronę z uwagi na swą rzadkość w Polsce i całej Europie. Początkującym grzybiarzom grozi także pomylenie go z członkami rodziny borowikowatych.
Zastosowanie
Obecnie brak z uwagi na rosnącą rzadkość. Dawniej borowik blednący bywał jadany. Przyrządzano go tak samo jak inne smaczne koźlarze, borowiki czy maślaki.