Olej z baobabu - właściwości i działanie. Jak stosować olej z baobabu?

Olej z baobabu wciąż wydaje się być mniej rozpoznawalny niż drzewo, z którego nasion jest pozyskiwany. Tymczasem jego stosowanie może przynieść zaskakująco wiele korzyści – wiedzą o tym zwolennicy naturalnej pielęgnacji, którzy czasem porównują olej z baobabu do bardzo cenionego w kosmetologii oleju arganowego.



Olej z nasion baobabu. Źródło: shutterstockOlej z nasion baobabu. Źródło: shutterstock

  1. Olej z baobabu – co to takiego?
  2. Właściwości oleju z baobabu
  3. Olej z baobabu w pielęgnacji skóry
  4. Olej z baobabu w pielęgnacji włosów
  5. Dla kogo olej z baobabu?

Olej z baobabu – co to takiego?

Baobab afrykański (Adansonia digitata L.) to długowieczne drzewo liściaste, znane z bardzo grubego pnia i charakterystycznej korony, która przypomina korzenie. Z jego nasion metodą tłoczenia na zimno otrzymywany jest olej roślinny, którego nie poddaje się procesowi rafinacji. Olej z baobabu ma dość gęstą konsystencję, jasnożółty kolor i delikatny zapach przypominający orzechy. Jest sprzedawany jako samodzielny produkt kosmetyczny – można go znaleźć w niektórych drogeriach, aptekach i sklepach internetowych. Występuje też jako składnik licznych kosmetyków pielęgnacyjnych.

Właściwości oleju z baobabu

Choć olej z baobabu jest teoretycznie jadalny, na ogół wykorzystuje się go przede wszystkim w celach kosmetycznych. Ma to związek z jego zaskakująco bogatym składem, w którym można znaleźć wiele składników o korzystnym działaniu pielęgnacyjnym.

Olej z baobabu jest bardzo odżywczy. Obfituje w kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9: linolenowy, linolowy oraz oleinowy. Zawiera też kwas palmitynowy i stearynowy. Według badań, kwasy tłuszczowe wywierają znaczny wpływ na kondycję skóry, zwłaszcza suchej – stosowane zewnętrznie nawilżają ją, pomagając zatrzymywać wilgoć w naskórku, a także wzmacniają jej naturalną barierę ochronną. Ponadto zmniejszają stany zapalne i łagodzą podrażnienia, spowodowane np. nadmierną ekspozycją na słońce.

Innymi ważnymi składnikami oleju z baobabu są witaminy, takie jak witamina A, C, D i E. Witamina A przyspiesza odnowę naskórka, poprawia jego strukturę i elastyczność. Przeciwdziała też trądzikowi, regulując nadmierne wydzielanie sebum. Witamina C jest powszechnie znana w kosmetologii jako silny przeciwutleniacz – hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników, które w dużej mierze wpływa na starzenie się skóry. Poza tym stymuluje produkcję kolagenu, zwiększając gęstość skóry. Antyoksydantem jest też witamina D, która ogranicza stany zapalne i jest pomocna w walce z takimi schorzeniami skórnymi, jak łuszczyca i egzema. Z kolei witamina E jest nazywana „witaminą młodości”, ponieważ opóźnia procesy starzenia się skóry – regeneruje, nawilża i oczywiście również działa przeciwutleniająco.

Warto wiedzieć, że olej z baobabu zawiera też fitosterole – związki roślinne o licznych właściwościach korzystnych dla ludzkiego organizmu, w tym także skóry. Fitosterole wykazują m.in. zdolność do wzmacniania bariery naskórkowej oraz stymulowania syntezy kolagenu. Działają też przeciwgrzybicznie i przeciwbakteryjnie, a także koją i przyspieszają regenerację osłabionej bądź uszkodzonej skóry.
Tabelka przedstawiająca właściwości oleju z baobabu; opracowanie własne

Olej z baobabu w pielęgnacji skóry

Choć olej z baobabu nie jest tak popularny, jak np. olej arganowy, można go spotkać w składzie różnych kosmetyków. Producenci umieszczają go głównie w kremach do twarzy oraz balsamach i masłach do ciała. Jest wykorzystywany przede wszystkim w liniach produktów o działaniu nawilżającym, regenerującym i oczywiście przeciwstarzeniowym. Często występuje w połączeniu ze skwalanem, a także innymi olejami roślinnymi, np. jojoba czy olejem z awokado.
Mimo powoli zwiększającego się wyboru gotowych produktów, olej z baobabu obecnie wciąż najłatwiej kupić w czystej postaci, do stosowania samodzielnie według własnego uznania. Niektórzy używają go bezpośrednio na skórę, inni wzbogacają nim pielęgnację, dodając kilka kropel do ulubionego kremu bądź serum. W obu przypadkach może sprawdzić się jednakowo dobrze, ze względu na swoje szerokie możliwości. Co konkretnie może zrobić dla skóry?

Przyjmuje się, że olej z baobabu jest odpowiedni do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, jednak niektórym typom przyniesie więcej korzyści niż innym. Należy do nich m.in. skóra sucha i odwodniona. Olej z baobabu silnie nawilża i zmiękcza skórę, a także wspiera odbudowę płaszczu lipidowego naskórka, przeciwdziałając nadmiernej utracie wilgoci. Tym samym pomaga ukoić podrażnienia, ograniczając takie nieprzyjemne symptomy, jak łuszczenie i uczucie swędzenia. Sprawdza się jako kosmetyk nawilżający do spierzchniętych ust oraz tak problematycznych obszarów, jak skóra łokci i kolan. Oprócz stosowania go bezpośrednio na skórę, olej z baobabu warto dodawać też do kąpieli. Dodatkowo można wsmarowywać go w suche skórki i paznokcie, zwłaszcza osłabione – przyspieszy regenerację płytki.

Nie bez powodu olej z baobabu jest wykorzystywany jako element pielęgnacji przeciwstarzeniowej. Obecne w nim przeciwutleniacze hamują efekty działania wolnych rodników – jednym z najbardziej dotkliwych jest rozpad włókien kolagenowych, który skutkuje utratą jędrności skóry i powstawaniem zmarszczek. Olej z baobabu nie tylko przeciwdziała temu procesowi, ale przenikając do głębszych warstw naskórka stymuluje syntezę kolagenu. Tym samym jest w stanie poprawić gęstość i napięcie skóry, a także zmniejszyć widoczność już istniejących, drobnych zmarszczek.

Innym zastosowaniem oleju z baobabu jest profilaktyka rozstępów oraz pielęgnacja świeżych blizn – systematycznie wcierany, przyspiesza gojenie i zmniejsza widoczność zmian. Niektórzy polecają go także wspomagająco w walce z cellulitem, wskazując na jego właściwości ujędrniające. Warto nakładać go podczas masażu – zwiększy jego skuteczność i przyjemnie nawilży skórę.

Ponieważ czysty olej z baobabu nie zaburza mikrobiomu skóry, bywa stosowany do jej oczyszczania metodą OCM w połączeniu z innymi olejami. Wmasowywany w skórę, rozpuszcza brud i resztki makijażu, nie uszkadzając jej płaszcza lipidowego. Dodatkowym plusem jest tu fakt, że olej z baobabu wykazuje niską komedogenność – nie zapycha porów skóry, co zwiększa bezpieczeństwo jego stosowania.

Warto też wiedzieć, że przeciwzapalne i łagodzące właściwości oleju z baobabu umożliwiają wykorzystywanie go w pielęgnacji skóry trądzikowej. Umiejętnie stosowany może przyczynić się do zredukowania wyprysków, szybszego gojenia zmian i wyregulowania pracy gruczołów łojowych. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się jednak, by przed podjęciem decyzji o jego używaniu skonsultować się z dermatologiem.
Olej z baobabu jest wykorzystywany przede wszystkim w celach kosmetycznych. Źródło: Shutterstock

Olej z baobabu w pielęgnacji włosów

Silne działanie nawilżające oleju z baobabu sprawia, że jest on chętnie wykorzystywany nie tylko jako produkt do pielęgnacji skóry, ale także włosów. Nie tylko widocznie odżywia nadmiernie suche kosmyki, ale także dociąża je i zabezpiecza przed utratą wilgoci, tworząc na ich powierzchni delikatny film. Zwolennicy oleju z baobabu zapewniają też, że dzięki niemu włosy stają się gładsze i bardziej błyszczące. Z tych względów coraz częściej widnieje na etykietach kosmetyków do pielęgnacji włosów, jednak równie dobrze można umieścić w łazience buteleczkę oleju w czystej postaci.

Jak stosować olej z baobabu na włosy? Tak naprawdę zależy to od indywidualnych potrzeb i rodzaju włosów. Można nałożyć go na całej długości mokrych włosów i przykryć na kilka godzin ciepłym kompresem, by zintensyfikować wchłanianie lub po prostu zostawić na noc. Aby zapobiec puszeniu i zabezpieczyć włosy, wystarczy wmasować kilka kropel w pasma np. przed wyjściem z domu. Wiele osób po prostu dodaje olej z baobabu do swoich ulubionych masek i odżywek do włosów, w ten sposób dodatkowo zwiększając ich odżywcze działanie.

Duże znaczenie dla kondycji włosów ma stan skóry głowy – olej z baobabu może okazać się pomocny również w tym przypadku. Delikatnie wmasowany w skalp złagodzi podrażnienia i poprawi nawilżenie skóry. Warto też wiedzieć, że przeciwdziała łupieżowi i może pomóc w pozbyciu się nieprzyjemnego uczucia swędzenia.

Dla kogo olej z baobabu?

Biorąc pod uwagę szerokie spektrum działania oleju z baobabu można śmiało powiedzieć, że jest to produkt, który znajdzie zastosowanie w większości kobiecych kosmetyczek. Jest dość łatwo dostępny – warto pytać o niego w drogeriach i aptekach, bez żadnego problemu można go też zamówić przez internet.

Olej z baobabu może być doskonałym sprzymierzeńcem w pielęgnacji suchej, podrażnionej skóry – przyniesie jej ulgę i poprawi nawilżenie. Dzięki dużemu ładunkowi antyoksydantów sprawdzi się też jako element profilaktyki przeciwstarzeniowej, zmniejszając widoczność drobnych zmarszczek i spowalniając tworzenie się nowych. Dzięki właściwościom napinającym i wygładzającym może okazać się pomocny w walce z takimi defektami skóry, jak cellulit i rozstępy. Przyspieszy też gojenie się blizn, wspierając regenerację naskórka. Wreszcie, stosowany pod kontrolą dermatologa może pomóc w problemach z trądzikiem – reguluje produkcję sebum i działa przeciwzapalnie, jednocześnie nie zapychając porów skóry.

Osoby, które z różnych powodów unikają stosowania naturalnych olejów na skórę, mogą wypróbować działanie oleju z baobabu, włączając go do pielęgnacji włosów. Wmasowywany w kosmyki olej poprawi ich nawilżenie, wygładzi je i nada im połysku. W przypadku braku czasu warto po prostu dodać kilka kropel oleju do ulubionego kosmetyku do włosów. Efekty powinny przypaść do gustu w szczególności właścicielkom suchych, zniszczonych włosów oraz naturalnych loków, które z zasady wymagają intensywnego nawilżenia.
Ekologia.pl (Agata Kufel)

Bibliografia

  1. Bojarowicz H., Woźniak B.; “Wielonienasycone kwasy tłuszczowe i ich wpływ na skórę, ”; „Problemy Higieny i Epidemiologii” 2008, nr 4; 2020-09-07
  2. “https://www.healthline.com/health/baobab-oil”; data dostępu: 2020-09-07
  3. “https://www.healthbenefitstimes.com/baobab-oil/”; data dostępu: 2020-09-07
  4. “https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-baobab-89414”; data dostępu: 2020-09-07
  5. “https://www.conserve-energy-future.com/benefits-baobab-oil.php”; data dostępu: 2020-09-07
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy