Domowe wegetrufle z bakaliami i karobem - przepis
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Domowe wegetrufle z bakaliami i karobem

Domowe wegetrufle z bakaliami i karobem

Trufle bakaliowe-karobowe, to propozycja dla osób, które lubią pracochłonne potrawy. Jednak te przepyszne, urocze, zdrowe słodkości zrekompensują włożony w przygotowanie trud.

Przepis na trufle bakaliowo-karobowe, fot. Amelia

Trufle bakaliowo-karobowe, fot. Amelia

Naturalnie słodzone, niepoddane obróbce termicznej (100% witariańskie), zdrowe, bo napakowane migdałami i orzechami, kakaowe (dzięki karobowi) i bezkofeinowe – tak właśnie prezentują się bakaliowe-karobowe trufle.

Zamiast czekolady – karob
Karob to doskonały substytut kakao i zamiennik czekolady. Karob, czyli szarańczyn strąkowy, to drzewo rosnące głównie w krajach śródziemnomorskich (Grecji, Sycylii, na Cyprze czy w Palestynie). Jego strąki nazywane są chlebem świętojańskim. Sproszkowane ziarno chleba świętojańskiego (karob) jest naturalnie słodkie, zawiera dużo błonnika i mało tłuszczu, nie zawiera kofeiny oraz teobrominy, obecnych w kakao. Jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: fosfor, magnez, potas, sód, wapńżelazo oraz witamin: witamina B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.

Przepis na trufle bakaliowo-karobowe
 
czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

Przygotowanie:
Na początek porządnie rozdrobniłam orzechy i migdały używając mojego świętej pamięci miksera…. (tak, tak… w końcu miał mnie dość i się popsuł). Powstałą w ten sposób suchą masę przełożyłam do miski i wymieszałam dokładnie z kilkoma łyżkami karobu (albo kakao). Następnie w tym samym mikserze zmieliłam morele i daktyle i połączyłam z orzechami, dodając jeszcze mleko kokosowe. Tak powstałą masę jeszcze dokładnie wyrobiłam ręcznie, by wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Zanim dodacie syrop z agawy, stewię lub cukier trzcinowy spróbujcie jak smakuje – morelki i daktyle w połączeniu z karobem mogą być tak słodkie, że dodatkowe dosładzanie nie będzie konieczne.

Wyrobioną masę uformowałam w wałki i pokroiłam na małe cząstki, z których uformowałam kulki wielkości małego orzecha włoskiego. NA końcu dokładnie obtoczyłam kulki w karobie. Gotowe kuleczki włożyłam na parę godzin do lodówki.
Życzę smacznego!

A oto foto-relacja z przygotowań 

Fot. Amelia, źródło: vegeluv.org

Fot. Amelia, źródło: vegeluv.org

Fot. Amelia, źródło: vegeluv.org

Fot. Amelia, źródło: vegeluv.org

Fot. Amelia, źródło: vegeluv.org

Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

Bibliografia
  1. https://vegeluv.org/;
4.9/5 - (9 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
2 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Chciałabym spróbować:)

Wyglądają pysznie! Ciekawe jak smakują ;)

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!