Gdzie kupić tofu? | ekologia.pl
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Gdzie kupić tofu?

Gdzie kupić tofu?

Ten produkt jest niezwykle uniwersalny – można wykorzystać go zarówno na słodko, jak i na słono. Stanowi świetną bazę dla past kanapkowych, sałatek, burgerów czy wegańskich kotletów. Do czego jeszcze można użyć tofu? Gdzie je kupić? Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jakie rodzaje sera sojowego są dostępne?

Tofu najczęściej znajdziemy w dziale z nabiałem, fot. Sorbis / Shutterstock.com

Tofu najczęściej znajdziemy w dziale z nabiałem, fot. Sorbis / Shutterstock.com
Spis treści

Co to jest tofu?

Pochodzące z dalekiej Azji tofu jest serem na bazie mleka sojowego w procesie polegającym na oddzieleniu białka od serwatki z udziałem środka koagulującego. Tym ostatnim może być m.in. ocet winny, sok z cytryny, siarczan wapnia albo chlorek magnezu. Tak powstały wysokobiałkowy produkt ma neutralny smak. W zależności od dodatków można uzyskać różną konsystencję oraz doprawić przyprawami, aby nabrał bardziej wyrazistego posmaku.

Jakie rodzaje tofu dostępne są w sklepach?

Na rynku kupić można różne rodzaje tego wysokobiałkowego produktu z soi. Różnią się one między sobą konsystencją, metodami pozyskiwania oraz smakiem.

Tofu naturalne

Jest najbardziej uniwersalnym rodzajem i produktem o zwartej konsystencji. W smaku przypomina jogurt naturalny. Tego rodzaju twarożek sojowy można kupić w wersji:

  • Twardej – dobrze wchłania smaki i doskonale nadaje się do wędzenia oraz krojenia w kostkę lub plasterki.
  • Miękkiej – czyli jedwabistej (kremowe, silken), zaliczane do rzadziej spotykanych niż pozostałe typy tofu. Ma mniej zwartą strukturę, konsystencję gęstej śmietany i jest bardzo delikatne. Dlatego nazywa się je jedwabiste. Sprawdzi się głównie w deserach, sosach, zupach, ciastach i dipach. Można z niego zrobić też pyszną tofucznicę.

Serek sojowy smaży się, gotuje lub dodaje do sałatek, obiadów, deserów. Podczas obróbki termicznej jego kształt pozostaje bez zmian. Zazwyczaj dostępny jest w plastikowym opakowaniu i ma długą datę ważności bez potrzeby przechowywania w lodówce.

Tofu wędzone

Jest produktem twardym i o charakterystycznym zapachu oraz smaku. Jest to efekt tego, że serek sojowy wędzi się w dymie drewna – najczęściej bukowego. Dzięki temu aromatowi twarożek nadaje się do potraw wytrawnych. Warto go kupić również dlatego, że ten przysmak doskonale uzupełnia skład sałatek, bigosu, gulaszów lub nadaje się na szaszłyki. Pasuje też do kasz, zup i zapiekanek.

Pozostałe rodzaje tofu

Oprócz tego serek azjatycki można zjeść również w wersji:

  • smażonej,
  • grillowanej – czyli wcześniej zamarynowanej, a następnie przysmażonej na grillu. W tej postaci może być składnikiem m.in. warzywnych szaszłyków czy sałatek,
  • marynowanej – najczęściej w sosie sojowym lub z dodatkiem warzyw, przypraw, musztardy, oliwy z oliwek. W takim wariancie pasuje przede wszystkim do sałatek oraz zimnych przystawek.

Ponadto dostępne jest również tofu z dodatkiem ziół i przypraw. Najczęściej można je kupić z bazylią, chili i czosnkiem.

Jakie zalety ma tofu?

Twarożek sojowy wyróżnia:

Ponadto tofu jest źródłem żelaza, fosforu, witaminy E i sodu oraz stanowi idealną bazę dla wielu potraw, jak również wykorzystuje się je do dań głównych oraz przekąsek, sałatek. Może być zamiennikiem dla mięsa, szczególnie w diecie wegetariańskiej. To produkt, który jest w 100% roślinny, czyli pozbawiony cholesterolu.

Gdzie kupić tofu?

Ten przysmak można zrobić samodzielnie w domu lub skorzystać z gotowego artykułu. Gdzie można kupić tofu? To produkt dostępny w większości supermarketów oraz w sklepach ze zdrową żywnością (bioproduktami) lub azjatyckim asortymentem. Wiele z nich ma dość szeroką ofertę i proponuje m.in. wędzone, marynowane, naturalne, ziołowe warianty. Cena produktu uzależniona jest przede wszystkim od gramatury artykułu, marki itp.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie tofu?

Wybierając serek azjatycki, przede wszystkim powinno kierować się własnymi preferencjami smakowymi. Zanim zapadnie decyzja, aby kupić tofu, warto zwrócić uwagę na jego pochodzenie. Ekologiczne warianty produkuje się z soi niemodyfikowanej genetycznie.

Po czym poznać, że serek jest zepsuty? Nieświeży twarożek sojowy jest kwaśny, ma brzydki zapach, a opakowanie wyróżnia się mocnym napęcznieniem.

Tofu – pytania i odpowiedzi

Czy warto jeść tofu?

Z racji tego, że stanowi dobre źródło białka oraz wapnia, a przy tym jest pozbawione cholesterolu, warto pomyśleć o włączeniu go do codziennej diety, w tym odchudzającej. Można kupić gotowy produkt lub zrobić go samodzielnie.

Co wspólnego ma tofu z menopauzą?

Jego spożywanie zalecane jest kobietom w okresie menopauzy, kiedy to organizm zmniejsza produkcję progesteronu i estrogenów. Tofu dostarcza wówczas hormonów roślinnych – fitoestrogenów, które mogą łagodzić jej objawy.

Kto powinien uważać na tofu?

Ponieważ soja, z której jest robione, zalicza się do jednych z najsilniejszych alergenów, ze spożywaniem tofu powinny uważać osoby na nią uczulone.

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. Katherine Sacks; "A Beginner’s Guide to Buying and Cooking Tofu"; foodprint.org; 2023-01-18;
  2. Namely Marly; "Tofu Buying Guide"; namelymarly.com; 2023-01-18;
4.7/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments