Chemikalia na skórce cytrusów
Ekologia.pl Trendy Chemikalia na skórce cytrusów

Chemikalia na skórce cytrusów

Cytrusy dostępne w naszych sklepach pochodzą przede wszystkim z upraw konwencjonalnych, czyli takich, na których możliwe jest stosowanie pestycydów i herbicydów. Zebrane owoce trzeba odpowiednio przygotować do dalekiej podróży. Jak konserwowane są owoce cytrusowe i co można zrobić, by ich skórki nadawały się do jedzenia?

pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.

pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów.

By zabezpieczyć owoce i przygotować je do dalekiej podróży wykorzystuje się substancje konserwujące (np. imazalil, tiabendazol) oraz grzybobójcze (np. orto-fenylofenolan sodu). Oprócz tego owoce często są nabłyszczane i woskowane, by wyglądały jeszcze bardziej smakowicie i zachęcały do zakupu. W efekcie powierzchnia pomarańczy, cytryny, mandarynki czy grejpfruta to siedlisko kilku różnych substancji chemicznych.

Na szczęście cytrusy to owoce dosyć gruboskórne. Z badań naukowych wynika, że stosowane substancje magazynują się w skórce i w zasadzie nie docierają do samego owocu. I chociaż na powierzchni pomarańczy wykryto wysokie stężenia konserwantów takich jak tiabendazol i imazalil, to nie przeniknęły one do jej wnętrza. W miąższu stężenie tiabendazolu było niższe niż granica wykrywalności, natomiast dla imazalilu wynosiło 0,04 mg/kg pomarańczy (czyli poniżej ostrej dawki referencyjnej ARfD, która wynosi dla tej substancji 0,05 mg/kg masy ciała).

Wnętrze owocu możemy zanieczyścić chemikaliami ze skórki, jeśli przygotujemy je do spożycia w niewłaściwy sposób… Jak zatem postępować z cytrusami, by nam nie zaszkodziły?

Część substancji, które osiadają na skórkach cytrusów, jest rozpuszczalna w wodzie: aby je usunąć, trzeba tylko umyć owoce ciepłą (60-70 st. C) wodą przy użyciu szczoteczki i ewentualnie płynu do mycia naczyń – radzi Alicja Ponder, doktorantka w Katedrze Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa SGGW. Natomiast to może okazać się za mało, jeśli chcemy dodać skórkę do świątecznych wypieków. By pozbyć się z powierzchni pomarańczy substancji nierozpuszczalnych w wodzie można wypłukać owoc w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego, co sprawi, że pozbędziemy się bakterii. Z kolei kąpiel w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej sprawi, że ze skórki znikną pozostałości pestycydów i konserwantów.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. SGGW;
4.7/5 - (15 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!