Pokrzywa indyjska - właściwości, działanie i zastosowanie pokrzywy indyjskiej
Ekologia.pl Zdrowie Witaminy i suplementy Pokrzywa indyjska – właściwości, działanie i zastosowanie pokrzywy indyjskiej

Pokrzywa indyjska – właściwości, działanie i zastosowanie pokrzywy indyjskiej

Na rynku pojawia się coraz więcej środków, które, zgodnie z obietnicą producentów, mają przyspieszać spalanie tkanki tłuszczowej. Wiele z nich nie cieszy się jednak dobrą opinią dietetyków. Inaczej sprawa wygląda w przypadku pokrzywy indyjskiej. Ten w 100% naturalny spalacz tłuszczu korzystnie wpływa na pracę całego organizmu, powodując przy okazji poprawę sylwetki. Zawarta w korzeniu pokrzywy forskolina nie dość, że może przyspieszać proces utraty wagi, to jeszcze działa prozdrowotnie. Jakie zalety ma stosowanie suplementów zawierających wyciąg z tej orientalnej rośliny?

Pokrzywa indyjska korzystnie wpływa na pracę całego organizmu. Źródło: shutterstock

Pokrzywa indyjska korzystnie wpływa na pracę całego organizmu. Źródło: shutterstock
Spis treści


Pokrzywa indyjska, zwana Coleus forskohlii albo szałwią indyjską, jest rośliną ozdobną, która rośnie dziko na południowo-wschodnim obszarze Azji. Uprawia się ją również w licznych krajach Afryki Wschodniej. Ma wiele odmian, które różnią się między sobą barwą i wyglądem liści. Najważniejszy surowiec leczniczy stanowi jednak jej korzeń. Ekstrakt z kłącza pokrzywy indyjskiej od wieków stanowi ważny element medycyny hinduskiej, dzięki swojej skuteczności w łagodzeniu chorób układu krążenia oraz infekcji układu oddechowego i moczowego. Cenne właściwości Coleus forskohlii znane są również wielu afrykańskim plemionom. Lokalna ludność wykorzystuje liście tej rośliny jako środek wykrztuśny, moczopędny, a także wywołujący krwawienie menstruacyjne u kobiet. Najważniejszym składnikiem ekstraktu z pokrzywy indyjskiej jest jednak związek diterpenowy – coleanol – zwany forskoliną. Substancja ta, poza łagodzeniem stanów zapalnych i dolegliwości bólowych, wspomaga pracę tarczycy, poprawia krążenie krwi, a przede wszystkim – działa odchudzająco.

Właściwości pokrzywy indyjskiej
  • Właściwości pokrzywy indyjskiej
  • Łagodzi dolegliwości związane z nadciśnieniem tętniczym
  • Pomaga walczyć z bezsennością
  • Redukuje ilość tłuszczu w organizmie
  • Rozszerza naczynia krwionośne
  • Wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego
Tabela: opracowanie własne

Dzięki zdolności przyspieszania lipolizy, a więc rozkładu tłuszczu w obrębie tkanki tłuszczowej oraz blokowaniu syntezy lipidów w komórkach tkanki tłuszczowej żółtej, forskolina sprawia, że ubywa nam zbędnych centymetrów w obwodzie. Co więcej, związek ten uaktywnia w komórkach tłuszczowych enzym lipazy hormonozależnej, co powoduje transport tłuszczu zapasowego prosto do potrzebujących energii pracujących mięśni. Substancja ta ponadto znacznie usprawnia procesy metaboliczne, co sprawia, że dużo szybciej tracimy na wadze.

Czy to naprawdę działa? Pokrzywa indyjska pod lupą naukowców

Odchudzające właściwości pokrzywy indyjskiej potwierdzają niektóre badania naukowe. Podczas jednego z nich niewielkiej grupie kobiet z nadwagą podawano dwa razy dziennie po 250 mg ekstraktu z korzenia tej rośliny. Czas trwania eksperymentu wynosił 2 miesiące. Po tym czasie u ochotniczek  odnotowano spadek masy ciała i zredukowanie ilości tkanki tłuszczowej o 8%. Co więcej, włączenie do diety pacjentek korzenia pokrzywy indyjskiej spowodowało u nich niewielkie obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Okazało się również, że tego rodzaju kuracja nie spowodowała żadnych efektów ubocznych. Pozytywne wyniki tego eksperymentu pozwalają sądzić, że hinduski surowiec sprawdza się jako środek do obniżania masy ciała za sprawą redukowania ilości tkanki tłuszczowej. Jednakże, jak podkreślają sami badacze, w celu ostatecznego potwierdzenia odchudzających właściwości tej rośliny, należy przeprowadzić dalsze analizy jej składu. Obiecujące rezultaty dał również eksperyment przeprowadzony przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu w Kansas. W badaniu wzięła udział grupa 30 mężczyzn z nadwagą i otyłością. Podzielono ją na dwie części. Podczas gdy jedni pacjenci otrzymywali przez okres 12 tygodni 2 razy dziennie dawkę 250 mg ekstraktu z forskoliny, drudzy spożywali identyczną porcję placebo. W finale badania okazało się, że mężczyźni otrzymujący pozyskiwaną z pokrzywy indyjskiej substancję mają mniej tkanki tłuszczowej niż pacjenci znajdujący się w innej grupie testowej. Jednakże nie wszystkie wyniki badań potwierdzają poprawiające sylwetkę właściwości Coleus forskohlii. Do rozczarowujących wniosków doszli naukowcy z Baylor University w stanie Teksas. W finale przeprowadzonego eksperymentu z udziałem 23 ochotniczek ze stwierdzoną otyłością, okazało się, że nie było znaczącej różnicy w spadku wagi między kobietami, które otrzymywały dawkę 250 mg ekstraktu z pokrzywy indyjskiej a tymi, które dostawały placebo. Sam eksperyment trwał aż 12 tygodni, jednak w tym czasie nie odnotowano istotnego wpływu surowca na utratę masy ciała wśród badanych pacjentek.

Najważniejszy surowiec leczniczy stanowi jednak jej korzeń pokrzywy. Źródło: shutterstock

Dostępność pokrzywy indyjskiej w Polsce

Jak widać, nadal nie ma jednoznacznych wyników badań, które oficjalnie potwierdzałyby spalające tłuszcz i – w efekcie – obniżające masę ciała właściwości pokrzywy indyjskiej. Preparat ten cieszy się jednak sporą popularnością wśród osób poszukujących roślinnego wsparcia diet redukcyjnych. Z tego względu, liczne suplementy zawierające ekstrakt z pokrzywy indyjskiej są dostępne również w naszym kraju. Z reguły występują w postaci proszku i kapsułek. Należy jednak pamiętać, aby tego rodzaju surowce nabywać jedynie z pewnego i zaufanego źródła. Mimo że nie ma oficjalnie ustalonej dawki, w jakiej należy przyjmować zawierający forskolinę ekstrakt, na podstawie przedstawionych wcześniej wyników badań naukowych, można stwierdzić, że najodpowiedniejsze będzie spożywanie 250 mg surowca dwa razy dziennie – najlepiej rano i wieczorem.

Kilka słów na temat przeciwwskazań przy stosowaniu pokrzywy indyjskiej

W przypadku suplementów zawierających ekstrakt z pokrzywy indyjskiej nie ma wyraźnych przeciwwskazań co do ich stosowania. Preparatów tego typu nie powinny zażywać jedynie kobiety w ciąży, matki karmiące i małe dzieci. Ze względu na obniżające ciśnienie właściwości, nie jest to również produkt odpowiedni dla osób z niedociśnieniem. Lekarze nie zalecają pokrzywy indyjskiej także pacjentom z wrzodami żołądka oraz zaburzeniami krzepliwości krwi.

Preparat odchudzający z pokrzywy indyjskiej, który leczy astmę, jaskrę i nadciśnienie?

Poza domniemanymi właściwościami odchudzającymi, zawarta w pokrzywie indyjskiej forskolina skutecznie obniża ciśnienie krwi, co udowodnili niemieccy naukowcy już w latach 80. Substancja ta hamuje również proces zlepiania się płytek krwi i rozszerzania naczyń krwionośnych. Najnowsze badania potwierdzają także skuteczność tego związku w leczeniu astmy i jaskry. Po suplement ten sięgają jednak najczęściej osoby borykające się z otyłością. Składające się w 100% z naturalnych składników preparaty zawierające ekstrakt z pokrzywy indyjskiej stanowią dzisiaj popularne wsparcie diet redukcyjnych. Stosowanie ich przy odpowiednio ułożonym jadłospisie, wzmożonej aktywności fizycznej i regularnych konsultacjach z dietetykiem powinno pomóc osobom z nadwagą dużo szybciej osiągnąć wymarzoną sylwetkę.

Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
  1. „Pokrzywa indyjska (Coleus forskohlii Briq) – właściwości biologiczne i aktywność terapeutyczna”; Justyna Baraniak; Borgis Post Fitoter 2016; 17(3): 208-212; data dostępu: 10/02/2023;
  2. „Extraction and elemental analysis of Coleus forskohlii extract.”; Kanne H, Burte NP, Prasanna V i wsp. ; Pharmacogn Res 2015; 7(3):237-41.; data dostępu: 10/02/2023;
  3. „Coleus forskohlii”; Alternative Medicine Review u Volume 11, Number 1 u 2006; data dostępu: 10/02/2023;
  4. „Coleus forskohlii: a comprehensive review on morphology, phytochemistry and pharmacological aspects.”; Kavitha C, Rajamani K, Vadivel E.; J Med Plant Res 2010; 4(4):278-85.; data dostępu: 10/02/2023;
  5. „Pharmacological studies on coleonol, a hypotensive diterpene from Coleus forskohlii.”; Dubey MP, Srimal RC, Nityanand S i wsp.; J Ethnopharmacol 1981; 3:1-13; data dostępu: 10/02/2023;
4.7/5 - (18 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments