RATEL MIODOŻERNY. Ssak. Zwierzę - ratel miodożerny, miodożer, pszczoło-jamnik
Ekologia.pl Wiedza Atlas zwierząt Strunowce Kręgowce Ssaki Drapieżne Łasicowate Mellivora Ratel miodożerny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Ratel miodożerny (Mellivora capensis)

Nazywana/y także: ratel, miodożer, pszczoło-jamnik
Ratel miodożerny
Spis treści
Wygląd
Ratel miodożerny należy do rodziny łasicowate (Mustelidae). Na pysku występują włosy czuciowe. Uszy i oczy są małe. Ciało jest krępe i pokryte długą, sztywną sierścią. Głowa, szyja grzbiet i ogon są srebrzystobiałe. Niższe partie ciała są brunatnoczarne. Skóra jest bardzo gruba. Kończyny są stosunkowo krótkie. Przednie łapy wyposażone są w długie, zakrzywione pazury. Ogon jest krótki. Samce są nieco większe od samic.

Występowanie

Ratel miodożerny zamieszkuje niemal całą subsaharyjską Afrykę, Półwysep Arabski, Iran, Turkmenistan, Pakistan i Indie. Liczebność populacji oraz zasięg tego gatunku kurczy się na wielu obszarach występowania.

Tryb życia

Ratel miodożerny występuje w bardzo różnorodnych środowiskach. Można spotkać go zarówno w wilgotnych lasach tropikalnych, afrykańskiej sawannie, suchych lasach zwrotnikowych, jak i ekstremalnie suchych i gorących obszarach półpustynnych i stepach Afryki i Azji. Spotykany jest od nizin aż po góry do 4000 m n.p.m. Zawsze w pobliżu występowania rateli znaleźć można jamy w ziemi, szczeliny skalne i inne potencjalne schronienia. Kopie nory bądź zajmuje nory wykopane przez inne zwierzęta. Prowadzi głównie naziemny tryb życia, ale potrafi także wspinać się po drzewach. Zwierzę zasadniczo o aktywności nocnej, jednak może być aktywny również za dnia. Żyje pojedynczo lub w parach. Na liście IUCN ma status zagrożenia najmniejszej troski (kategoria LC). Wpisany jest do konwencji CITES.

Odżywianie

Ratel miodożerny jest zwierzęciem wszystkożernym. W jego diecie znaleźć można bezkręgowce (owady i ich larwy, pajęczaki), mniejsze kręgowce (płazy, gady, ptaki i ich jaja, drobne ssaki), padlinę, pokarm roślinny (owoce, korzenie), a także miód.

Rozmnażanie i rozwój

Ciąża u ratela miodożernego może trwać do 6 miesięcy (w związku z opóźnioną implantacji zarodka). Samica rodzi jedno lub dwa młode. Tylko samica pełni opiekę nad potomstwem. Młode usamodzielnia się między 12 a 22 miesiącem. Dojrzałość płciową osiąga w między pierwszym a trzecim rokiem życia. W niewoli żyje do ponad 20 lat. Na wolności żyje znacznie krócej, do 7-8 lat.
4.8/5 - (20 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments