Gołąbek komorowaty (Russula cavipes)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Gołąbka komorowatego obserwuje się niemal wyłącznie w Europie. Jest po jednym doniesieniu z Brytyjskiej Kolumbii (Kanada) oraz z Tajwanu. Dokładne rozmieszczenie oraz liczebność gołabka komorowatego w Polsce budzą spory wśród uczonych. Według dawniejszych opracowań był lokalnie częsty w górach, wg nowszych prac może być niemal wymarły. Zachował się jednakowoż na odpowiednich siedliskach w Tatrzańskim i Bieszczadzkim Parku Narodowym. Także w Niemczech g. komorowaty trzyma się gór, rosnąc niemal wyłącznie w Bawarii i Badenii-Wirtembergii.
Wygląd
Owocniki gołąbka komorowatego są drobnej bądź średniej wielkości, nierzadko bajecznie kolorowe, w różnych odcieniach lila od różowego, czerwonego, srebrnego i błękitnego po zupełnie fioletowe, z ciemniejszym, oliwkowo brązowym środkiem oraz zielonkawymi albo żółtawymi cętkami. W czasie suchej pogody lśnią, w dni deszczowe i mgliste robią się kleiste i matowe.
Blaszki u najmłodszych egzemplarzy gołąbka komorowatego są gęste i śnieżno białe, u średnich i starych owocników rzadkie kremowe (barwy starej kości słoniowej), blisko kapelusza ostre, blisko nóżki niekiedy rozwidlone, połączone anastomozami, najczęściej mocno pomarszczone. Po uszkodzeniu mogą żółknąć i rudzieć.
Kapelusz osiąga 2,5-6,0 (rzadko więcej do 9,0) cm średnicy. Na młodych owocnikach jest wypukły, na dojrzalszych rozpostarty, niekiedy z niewielkimi garbem albo słabo wgłębiony. Skraje ma cienkie, tępe, albo gładkie albo karbowane. U młodych okazów bywa tłusty w dotyku. W kapeluszu obecne są liczne przewody mleczne, co zbliża tego gołąbka do mleczajów.
Nóżka gołąbka komorowatego bywa wrzecionowata lub odwrotnie maczugowata. Osiągnąć może do 7 cm wysokości i 2,5 cm grubości. Powierzchnię ma zawsze gładką i białą, a tylko u podstawy żółtawą. Jedynie najmłodsze owocniki odznaczają się pełnym trzonem, u średnich i starszych zawsze jest on wydrążony (łac. cavipes – o dziurawym, komorowatym trzonie, stąd nazwa gatunkowa). Brak pierścienia.
Miąższ bardzo kruchy i cienki, nawet u młodych owocników watowaty i komorowaty (stąd polska nazwa gatunkowa), zupełnie biały, nawet tuż pod skórką. Woń ma charakterystyczną, dość miłą, przypominającą nieco jabłka z nutą pelargonii lub szafranu, lecz smak przykry, palący. Bardzo podobnie pachnie gołąbek kruchy R. fragilis. Miąższ g. komorowatego nie zmienia koloru po zadania gwajaku, reaguje za to z wodą amoniakalną przebarwiając się na różowo-czerwono, zwłaszcza w blaszkach.
Wysyp spor g. komorowatego jest biały. Szerokojajowate zarodniki, o brodawkowato-siatkowatym urzeźbieniu osiągają 8,5-10,5 na 7,2 -8,3 µm. Odznaczają się wyraźną łysinką oraz delikatnymi łącznikami siateczki. Kształt samych brodawek zarodników natomiast jest mało specyficzny dla gatunku, od tępego po ostro zakończony.
Właściwości
Zastosowanie
Gołabek komorowaty z powodu swej rzadkości oraz własności trujących nie posiada zastosowań.