Mleczaj siarkowy (Lactarius theiogalus)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Kapelusz mleczaja siarkowego tylko u najmłodszych owocników płaski, zazwyczaj jednak lejkowaty, z garbikiem – nierzadko przypominającym kształtem niemowlęcy smoczek – w centrum, nader szeroko rozpostarty, cienkobrzegi, o długo zawiniętych skrajach, gładki, co najwyżej przy brzegach nieco pomarszczony. W suche dni bywa matowy, a nawet szorstki w dotyku, po mgle lub deszczu natomiast staje się kleisty i lśniący. Przybiera różne odcienie pomarańczu lub brązu, wpadającego niekiedy w cynamon bądź w czerwień.
Blaszki przyrastają szeroko do nóżki. Wpierw kremowo białawe, potem różowawe lub gliniasto rude.
Nóżka pałkowata bądź równogruba, szeroka na 3-10 mm, a wysoka na 20-80 mm, w młodych egzemplarzach jędrna i pełna, w dojrzalszych krucha i pusta w środku. Pochwy ani pierścienia nie posiada. Kolorystyką przypomina kapelusz, przybierając ochrowe bądź cieliste odcienie brązu wpadającego w oranż.
Miąższ mleczaja siarkowego również przybiera wielorakie odcienie pomarańczy i brązów od jasnej ochry po ciemne brązy. Smak ma początkowo dość miły, potem jednak ostro-gorzki. Jak przystało na przedstawiciela rodziny gołąbkowatych odznacza się nadzwyczajną kruchością i nieregularnym przełamem. Zapach miąższu mleczaja siarkowego ma charakter pośredni między wonią mleczaja dębowego L. quietus a gołąbka wymiotnego Russula emetica, to znaczy czuć go delikatnie owocami, jednak z co raz mocniejszą nutą smrodu pluskwiaków albo tranu.
Mleczko wydziela się dość obficie z młodych owocników, ze starszych skąpo. Początkowo jest wodniste i białawe, z czasem przebarwia się na miąższu na żółto. Najpierw smakuje łagodnie, potem robi się gorzkie.
Wysyp spor mleczaja siarkowego odznacza się kremową barwą. Zarodniki niemal kuliste, z okazałymi, rzadko porozrzucanymi brodawkami, połączonymi niekiedy niedługimi łącznikami. Mierzą najczęściej 6,0-7,5 na 5,9-7,0 μm. Obecne ostro zakończone, cienkie cystydy, najliczniejsze na ostrzach blaszek.
Właściwości
Zastosowanie
Mleczaj siarkowy jako grzyb mocno związany z torfowiskami wysokimi oraz glebami mocno podmokłymi bywa wykorzystywany jako gatunek wskaźnikowy w badaniach ekologicznych, przy odróżnianiu świerczyn i brzezin na torfach od świerczyn czy brzezin na podłożach mineralnych. Tam, gdzie występuje obficie, bywa wykorzystywany w badaniach naukowych w terenie.