Syrop cukrowy – właściwości, skład i zastosowanie syropu cukrowego

Cukier ma wiele zastosowań, dodaje się go praktycznie do wszystkiego. Może występować pod postacią stałą oraz płynną, czyli syropem cukrowym. Jest banalnie łatwy w przygotowaniu, a cały proces trwa tyle, ile czas do momentu zagotowania wody. Co warto wiedzieć o syropie cukrowym?



Syrop cukrowy to rodzaj słodzika, który jest składnikiem drinków, koktajli oraz niektórych deserów,  fot. shutterstockSyrop cukrowy to rodzaj słodzika, który jest składnikiem drinków, koktajli oraz niektórych deserów, fot. shutterstock
  1. Syrop cukrowy – co to takiego?
  2. Jaki cukier jest najlepszym składnikiem syropu cukrowego?
  3. Właściwości syropu cukrowego
  4. Zastosowanie syropu cukrowego
  5. Jak przygotować syrop cukrowy?
  6. Przepis na drinki na bazie syropu cukrowego
  7. Syrop cukrowy ‒ tak czy nie?

Syrop cukrowy – co to takiego?

Syrop cukrowy to pewien rodzaj słodzika, który znakomicie nadaje się do wszelkiego rodzaju drinków, koktajli oraz niektórych deserów. Jako składnik drinków, syrop cukrowy jest najczęściej wykorzystywany przez barmanów. Wszystko dlatego, że cukier sam w sobie, zarówno biały, jak i inne jego odmiany, jest trudno rozpuszczalny w zimnej wodzie i alkoholu, dlatego jako jego zamiennik stosuje się gotowy syrop na bazie cukru.

Syropy cukrowe przygotowuje się w dwóch wariantach: klasyczny syrop cukrowy - jedna część cukru i jedna część wody (1: 1) oraz gęsty syrop cukrowy - dwie części cukru i jedna część wody (2: 1).

Gęsty syrop cukrowy wykazuje podobny poziom słodyczy jak większość tych gotowych, dostępnych w sklepach syropów cukrowych, również tych aromatyzowanych. Wiele dostępnych w internetowej przestrzeni przepisów na syrop cukrowy podaje w składnikach proporcje objętościowe, czyli  np. 1 szklanka wody i 2 szklanki cukru. Aby otrzymać odpowiednio słodki syrop cukrowy, który nie będzie powodował nadmiernego rozcieńczenia drinków i zimnych napojów, powinniśmy zastosować proporcje wagowe czyli np. 250 gramów wody i 250 lub 500 gramów cukru.

Jaki cukier jest najlepszym składnikiem syropu cukrowego?

Syrop cukrowy można przyrządzić w zasadzie z każdego rodzaju cukru: z białego, brązowego czy mieszanki kilku różnych gatunków. Najlepiej rozpuszczalnym gatunkiem jest cukier puder, ale również ksylitol doskonale sprawdzi się jako składnik naszego syropu. Zaletą syropu na bazie ksylitolu jest jego idealna przezroczystość oraz nieco mniej słodki smak w porównaniu z resztą syropów cukrowych.

Jeśli chcemy, aby nasz syrop nie był zwyczajny i był lekko aromatyzowany, w trakcie procesu rozpuszczania cukru możemy wrzucić do niego ulubione dodatki, np. laskę cynamonu czy wanilii, skórkę pomarańczową, sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy, ekstrakt waniliowy, kardamon czy nawet imbir. Trzeba jednak pamiętać, aby wszelkie dodatki wyjąć zanim syrop przelejemy do buteleczki.
Syrop cukrowy można przyrządzić w zasadzie z każdego rodzaju cukru: z białego, brązowego czy mieszanki kilku różnych gatunków, fot. shutterstock

Właściwości syropu cukrowego

Syrop cukrowy składa się z jednego składnika. Patrząc na to, co potrzebujemy na przyrządzenie tego słodkiego dodatku, trudno jest mówić o tym, że wykazuje jakiekolwiek właściwości prozdrowotne. Podstawowym składnikiem jest cukier, którego wartość odżywcza jest znikoma. Poza tym, że dostarcza naszemu organizmowi tylko i wyłącznie energię, a więc jest tzw. „pustą kalorią”, nie oferuje nic poza tym. Odnośnie kalorii - 1 g cukru dostarcza 4 kcal, a w kryształkach tego produktu kryje się w 99% sacharoza, czyli najzwyklejszy węglowodan. W jego składzie nie znajdują się żadne witaminy i jedynie mikroskopijne składniki mineralne (np. żelazo), ale są to śladowe ilości i nie przyczyniają się do naszego zdrowia. Jedynie w przypadku brązowego cukru (tego „zdrowszego”) będzie ich nieco więcej, ponieważ pochodzą od melasy, ale są również znikome. 

Zastosowanie syropu cukrowego

Syrop cukrowy przygotowany z białego cukru będzie miał bardziej neutralny smak i można go używać do wszystkiego, co chcemy posłodzić: mrożona herbata, nalewki z delikatnych owoców, koktajli na bazie mleka lub jogurtu naturalnego, shake’ów, lemoniady czy kompotu. Syrop na bazie brązowego cukru znajduje zastosowanie do deserów, ciast, kawy, drinków z ciemnych alkoholi i kompotów. Z kolei syrop z cukru muscovado ma bardziej intensywny i jest lekko karmelowy w smaku, przez co doskonale sprawdzi się jako dodatek do np. pancakesów.
Opracowanie własne

Jak przygotować syrop cukrowy?

Składniki:
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody

Przygotowanie:
Wodę doprowadzamy do wrzenia. Do wrzątku powoli dodajemy cukier i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Otrzymany syrop cukrowy przelewamy do zamykanej butelki, najlepiej szklanej i po ostygnięciu przechowujemy w lodówce maksymalnie do 3 miesięcy.
Syrop cukrowy jest najczęściej wykorzystywany przez barmanów, fot. shutterstock

Przepis na drinki na bazie syropu cukrowego

Ambassador

Składniki:
  • 60 ml tequili
  • 10 ml syropu cukrowego
  • sok pomarańczowy (do uzupełnienia)
  • cząstka pomarańczy
  • kostki lodu

Przygotowanie:
Wysoką szklankę wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy tequilę i syrop cukrowy. Uzupełniamy sokiem pomarańczowym i mieszamy wszystkie składniki. Do ozdoby dodajemy plasterek pomarańczy.


Ginfizz

Składniki:
  • 40 ml ginu
  • 20 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 100 ml syropu cukrowego
  • 100 ml wody
  • kostki lodu

Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy kostki lodu, wlewamy gin, syrop i sok. Dopełniamy wodą i mieszamy wszystkie składniki.


Cider Mojito

Składniki:

Przygotowanie:
Do wysokiej szklanki wrzucamy kilka cząstek limonki, miętę i wlewamy syrop cukrowy. Wszystkie składniki rozgniatamy. Następnie połowę szklanki wypełniamy kruszonym lodem i dodajemy biały rum. Dokładnie wszystko mieszamy. Szklankę uzupełniamy cydrem. Drinka można udekorować kawałkami limonki i mięty.


Krem olejny do dekoracji ciasta

Składniki:
  • 200 g masła
  • 150 ml syropu cukrowego

Przygotowanie:
Masło podgrzewamy w kuchence mikrofalowej lub w rozpuszczamy w garnku do uzyskania płynnej, gęstej konsystencji. Następnie za pomocą trzepaczki lub drewnianej szpatułki ubijamy roztopione masło. Powinna powstać puszysta biała masa. Kontynuując ubijanie masła, stopniowo dodajemy schłodzony syrop cukrowy. Oba składniki ubijamy do momentu, aż masa będzie idealnie gładka.

Syrop cukrowy ‒ tak czy nie?

Jeśli planujemy organizację przyjęcia z kolorowymi drinkami w roli głównej, syrop cukrowy będzie wtedy niezastąpiony. Doskonale sprawdzi się zarówno jako element naszych koktajli, ale także z jego udziałem możemy upiec ciasta, które idealnie będą się komponowały z trunkami. Poza tym, syrop cukrowy to po prostu rozpuszczony cukier, który dostarcza nam tylko bezwartościowych węglowodanów, niezależnie od jego gatunku. Z kolei jedzenie pustych kalorii sprawi, że w ekspresowym tempie zyskamy dodatkowe kilogramy. Dlatego też nie warto go często stosować, lepiej zachować go na specjalne okazje.
Klaudia Kwiatkowska

Bibliografia

  1. “https://tastecocktails.com/how-to-make-your-own-sugar-syrup/”; data dostępu: 2019-12-02
  2. “https://www.thespruceeats.com/how-to-make-simple-syrup-760330”; data dostępu: 2019-12-02
  3. “https://whatscookingamerica.net/Sauces_Condiments/SimpleSyrup.htm”; data dostępu: 2019-12-02
  4. “https://www.thekitchn.com/how-to-make-simple-syrup-240337”; data dostępu: 2019-12-02
  5. “https://www.absolutdrinks.com/en/drinks/with/simple-syrup/”; data dostępu: 2019-12-02
Ocena (5.0) Oceń:
Pasaż zakupowy