Źródło: www.bonavita.pl
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Nasiona chia na 5 sposobów
Nasiona szałwii hiszpańskiej to słynna superżywność, która obecnie bije rekordy popularności. Niewielkie nasiona chia, poza szeregiem wartości prozdrowotnych, mają mnóstwo zastosowań kulinarnych. Na ich bazie można komponować orzeźwiające napoje i pożywne desery. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do koktajli. Dania z wykorzystaniem szałwii hiszpańskiej są smaczne i proste w przygotowaniu. Będące ważnym elementem azteckiej diety, nasiona chia zawierają kwasy Omega-3 i Omega-6, wapń, żelazo, cynk, witaminy C, A, E i błonnik. Są także cennym źródłem leptyny, która poprawia przemianę materii i dodaje energii. Włączenie ich do diety nie dość, że pomaga schudnąć i uzupełnia niedobory witaminowo-mineralne, to jeszcze wzmacnia kości, poprawia wygląd paznokci, włosów i skóry, a także obniżaja poziom cholesterolu i oczyszcza organizm z toksyn.
Chia w polskiej kuchni
Z racji na szereg prozdrowotnych właściwości, warto włączyć nasiona szałwii hiszpańskiej do codziennego jadłospisu. Dzięki temu, że można je przygotowywać na różne sposoby, nietrudno będzie umieścić je w diecie. Można dodawać je do koktajli, puddingu, sałatek, kasz, omletów, musli, owsianki, ciast, budyniu, jogurtów, dżemów i napoi. Oto kilka propozycji wykorzystania nasion chia w codziennym menu:
CHIA FRESCA
W celu przygotowania odżywczego napoju, który doskonale nawodni nasz organizm, wystarczy dodać porcję nasion chia do mieszanki przygotowanej z wody kokosowej, soku z limonki, nasion stewii i syropu z agawy. W ten sposób otrzymamy smaczny i orzeźwiający napój, zwany chia fresca, który stanowi ciekawą alternatywę dla dostępnych na rynku produktów.
WEGAŃSKI DŻEM
Nasiona chia to doskonały zamiennik sztucznych środków żelujących dodawanych do większości dżemów, które możemy znaleźć w sklepach. Aby przygotować domowy wegański dżem, wystarczy oczyszczone, umyte i pokrojone owoce (np. maliny) udusić na małym ogniu z odrobiną wody, syropu klonowego, soku z cytryny i 2 łyżek nasion szałwii hiszpańskiej. Kiedy masa stanie się gęsta, należy odczekać chwilę i przełożyć ją do słoika.
ODŻYWCZA WODA
Woda mineralna z dodatkiem szczypty nasion chia i listków mięty to świetny sposób na wzbogacenie jej smaku i wartości odżywczych. Taki napój pozwala również doskonale nawodnić organizm, co sprawia, że jest dobrym rozwiązaniem w trakcie upałów.
BATONY Z CHIA
Nasiona szałwii hiszpańskiej stanowią bardzo dobrą bazę do batonów energetycznych domowej roboty. Można do nich dodać ulubione suszone owoce, miód i orzechy. Taka przekąska nie tylko nas nasyci, lecz także będzie stanowiła zdrową dawkę wapnia, magnezu i kwasów omega-3 i 6.
WEGAŃSKA ALTERNATYWA DLA JAJEK
Aby przygotować roślinny zamiennik jajek, który można wykorzystać w produkcji domowych wypieków, wystarczy zmieszać 1 łyżkę zmielonych nasion szałwii hiszpańskiej z 3 łyżkami wody, a następnie odstawić mieszankę na kilka minut. Ilość produktu można oczywiście dowolnie zwiększać, w zależności od potrzeb.
Ważny element świadomego odżywiania
Nasiona chia, bez wątpienia, przydadzą się w naszej kuchni. Choć niepozorne, mają mnóstwo zastosowań i świetnie wzbogacą smak i wartości odżywcze wielu domowych napojów tudzież deserów. Ze względu na wysoką zawartość błonnika, witamin, minerałów i zdrowych kwasów tłuszczowych, szałwia hiszpańska stanowi produkt, którego umieszczenie w diecie z pewnością wyjdzie nam na zdrowie!
u mnie w odchudzaniu fajnie pomogło zastosowanie preparatu znalezionego na slimed.pl, fajnie przyśpieszyło metabolizm i spalanie tłuszczu.
Ten poziom cholesterolu to proszę sobie darowac….
Najtansze nasiona chia tylko na http://www.love4health.pl