Źródło: www.sekrety-zdrowia.org
Źródło zdjęcia: www.pixabay.com
Przecier przygotowany ze świeżych jagód i porzeczek to smaczny dodatek do ciast, kanapek i herbat, a także produkt o cennym działaniu prozdrowotnym. Można go spożywać również w formie rozcieńczonego wodą napoju. Włączenie go do codziennej diety poprawia wzrok, a także chroni serce.

Składniki:
Przygotowanie:
Owoce dokładnie myjemy i odsączamy. Następnie przesypujemy je do naczynia i ucieramy drewnianą łyżką, dodając stopniowo cukier i wlewając sok porzeczkowy. Gotową masę przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Gotujący się napój wlewamy do sterylnych słoików, po czym szczelnie je zakręcamy i umieszczamy pod przykryciem na ok. 2 h. Przecier przechowujemy w suchym i ciemnym miejscu. Jest on niezwykle wydajny, ponieważ przed wypiciem rozcieńczmy go przegotowaną wodą. W bardziej stężonej formie można go dodawać do herbaty i deserów.
Owocowy eliksir zdrowia
Włączenie przecieru do codziennego jadłospisu to naturalny sposób na pozbycie się wolnych rodników z organizmu. Dzięki temu znacznie obniżamy ryzyko choroby nowotworowej tudzież cukrzycy. Produkt ten poprawia również jakość widzenia i usprawnia krążenie krwi. Stosowany regularnie wpływa dodatnio na elastyczność naczyń krwionośnych, działając przy tym przeciwzakrzepowo. Jagody i porzeczki chronią serce, usprawniają procesy zapamiętywania i poprawiają dotlenienie mózgu. Zawarte w nich związki obniżają ryzyko wystąpienia chorób, takich jak Alzheimer czy Parkinson. Przecier zaleca się zwłaszcza osobom starszym, mających problemy ze wzrokiem, po zabiegach chemioterapii oraz ciężkich operacjach chirurgicznych.
Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!