Jagody acai owoce – właściwości, witaminy i wartości odżywcze jagód acai
Jagody acai to niewielkie owoce o barwie ciemnoniebieskiej lub fioletowej, które rosną w na palmowych drzewach w brazylijskich lasach Puszczy Amazońskiej. Jagody acai są bardzo unikalnymi owocami – mieszkańcy Brazylii od wieków spożywają acai, wierząc we właściwości lecznicze tej rośliny. Podobno na świecie nie ma owoców, które pod względem wartości odżywczej mógłby z nimi konkurować.
Dojrzałe jagody acai przypominają nieco nasze borówki – mają ciemnoniebieską barwę i smaczny miąższ, który otacza jedno nasiono. Jagody acai rosną wysoko na palmach Euterpe badiocarpa i Euterpe oleracea. Jedna palma w ciągu całego swojego życia jest w stanie wyprodukować około tony owoców acai. Za racji tego, iż owoce acai bardzo lubią wilgotny, tropikalny klimat, to ich ojczyzną są obszary zalewowe i brzegi rzek Amazonii. To właśnie ten tropikalny klimat sprawia, że jagody acai są takie zdrowe. By ochronić się przed zabójczą temperaturą i palącym słońcem jagody wytwarzają naturalny filtr w postaci przeciwutleniaczy.
Jagody acai jako sekret długowieczności
Naukowcy nie mają wątpliwości – jagody acai to superjagoda, które skrywa sekret długowieczności. O jej niewątpliwych zaletach świadczy fakt, że rdzenni mieszkańcy Puszczy Amazońskiej – Indianie Anomabi, by przetrwać trudny okres, żywili się wyłącznie jagodami acai, które zapewniały im siły witalne, potrzebne do przeżycia. Brazylijczycy wykorzystywali owoce w leczeniu problemów żołądkowych czy chorób skórnych. Matki, które nie mogły karmić swoich dzieci piersią, podawały niemowlętom jagody acai.
Jagody acai – witaminy i wartości odżywcze
Podobno na świecie nie ma owocu, który pod względem wartości odżywczej mógłby z nią konkurować. Chodzi przede wszystkim o niebieskie przeciwutleniacze, których w jagodach acai jest niewiarygodnie dużo. Wyraża się to w potencjale antyoksydacyjnym jagody – tzw. ORAC (ang. Oxygen Radical Absorbent Capacity). Co to oznacza? Oznacza to tyle, że jagody acai mają niewiarygodną zdolność wchłaniania wolnych rodników. Dlaczego jest to tak istotne?
Wolne rodniki, wchodząc w reakcję organicznymi substratami (białkami, lipidami), mogą uszkadzać DNA w naszych komórkach, prowadząc do powstawania poważnych chorób i przyspieszać proces starzenia się organizmu.
Porównując – potencjał zwalczania wolnych rodników żurawiny, borówki amerykańskiej czy czarnych jeżyn, który uznawany był dotąd za najwyższy, stanowi 1/3 tego co mają jagody acai. Skąd w jagodach acai tyle dobrego? Jagody swoje właściwości zawdzięczają barwnikom – fenolom i antocyjanom – które mają silne właściwości przeciwutleniające.
Na przeciwutleniaczach się nie kończy. Jagody acai to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas oleinowy), aminokwasów, fitosteroli (beta-sytosterol), błonnika pokarmowego, witamin – witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2 i B3), witamina C i E oraz wielu soli mineralnych – cynk, fosfor, magnez, miedź, potas, wapń i żelazo. Owoce te skrywają jeszcze wiele tajemnic. Według naukowców w tej niepozornej jagodzie jest ponad 50 niezidentyfikowanych substancji, których nie znajdziemy w innych owocach.
Właściwości zdrowotne jagód acai
Substancje przeciwutleniające zawarte w jagodach acai bardzo dobrze wpływają na nasze zdrowie. Usuwając wolne rodniki z naszego organizmu, acai stymulują procesy immunologiczne i obronne organizmu. Zdaniem niektórych ekspertów pomagają w walce z chorobami cywilizacyjnymi w tym także z nowotworami. Ma tego dowodzić badanie przeprowadzone na University of Florida, w którym dr Steven Taclott wraz z zespołem naukowców wykazał, że wyciąg z acai niszczy od 35-86 proc. komórek nowotworowych.
Poza tym substancje przeciwutleniające zawarte w jagodach acai stabilizują ciśnienie tętnicze, związki fitochemiczne regulują poziom cholesterolu. Luteina i zeaksantyna wzmacnia wzrok i zapobiega degeneracji rogówki oka. Związki fenolowe i błonnik z jagód acai regulują procesy trawienne i wspomagają procesy usuwania toksyn z organizmu, kwas oelinowy poprawia kondycję naszej skóry.
Patrząc na tą długą listę zalet spożywania jagód acai pozostaje pytanie – skąd je wziąć? Najlepiej spróbować świeżych jagód w Brazylii. Z racji tego, iż zdecydowanej większości z nas nie stać na zakupy spożywcze w Ameryce Południowej warto rozejrzeć się co oferują nam polskie sklepy. Najpopularniejsze są soki i sproszkowane ekstrakty z jagód acai. Przed zakupem warto sprawdzić, czy produkt zawiera skórki z tych owoców, bo to właśnie w niej znajduje się bogactwo wartości odżywczych, witamin i minerałów.
- National Center for Complementary and Integrative Health; "Acai"; https://nccih.nih.gov/health/acai/ataglance.htm; 2019-05-20;
- Rainforest Alliance; "Acai palms"; https://www.rainforest-alliance.org/species/acai-palm; 2019-05-20;
- Women’s Health Research Institute, NorthwersternUniversity; "Science and the Acai Berry"; https://www.womenshealth.northwestern.edu/blog/science-and-acai-berry; 2019-05-20;
- Farid Menaa; "The Berry Fruit Açai (Euterpe oleracea Mart): Bringing Health Benefits and Exotism to the Modern Table"; https://openventio.org/the-berry-fruit-acai-euterpe-oleracea-mart-bringing-health-benefits-and-exotism-to-the-modern-table/; 2019-05-20;
- Alexander G. Schauss; "Advances in the study of the health benefits and mechanisms of action of the pulp and seed of the Amazonian palm fruit, Euterpe oleracea Mart., known as Açai"; Fruits, Vegetables, and Herbs, 2016;
- Mirele da Silveira Vasconcelos, ... Dirce Fernandes de Melo; "Açai or Brazilian Berry (Euterpe oleracea)"; Nonvitamin and Nonmineral Nutritional Supplements, 2019;
- Ewa Ciesśik, Kinga Topolska; "Skład chemiczny i właściwości funkcjonalne jagody acai (Euterpe oleracea Mart.)"; Postępy Fitoterapii 3/2012;
- Jie K, Zhimin Li, Tong W, Jensen G, Schauss A, Xianli W; "Anti-oxidant capacities of flavonoid compounds isolated from açai pulp (Euterpe oleracea Mart.)"; Food Chemistry 122 (2010), 610–617.;
- David Wolfe; "Superżywność. Jedzenie i medycyna przyszłości."; Wydawnictwo Vivante, 2015 r.;

