Kumkwat owoc - właściwości, witaminy i wartości odżywcze kumkwatu

Kumkwat należy do mniej znanych u nas cytrusów. Powszechny jest w krajach śródziemnomorskich, azjatyckich oraz na terenie obu Ameryk. Kumkwat bardzo wyróżnia się na tle innych owoców cytrusowych, właśnie dlatego, że pokrywa jest miękka skórka o bogatym, bardzo słodkim smaku, która jest całkowicie jadalna. To czyni kumkwat wyrafinowanym dodatkiem do wielu potraw.



By Aconcagua (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia CommonsBy Aconcagua (Own work) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
  1. Kumkwat - pochodzenie, występowanie i właściwości
  2. Kumkwat - właściwości odżywcze
  3. Kumkwat - jak wykorzystać go w kuchni?

Kumkwat - pochodzenie, występowanie i właściwości

Kumkwat pochodzi z Azji. Narodził się w Chinach, skąd dwa wieki temu dotarł do Europy za sprawą pewnego Szkota. Botanik Robert Fortune, który na życzenie Brytyjskiej Kompanii Wschodnioindyjskiej sprowadzał dla Brytyjczyków herbatę, wywiózł z Chin także wiele innych drzew i krzewów, między innymi kumkwata. Kilkadziesiąt lat później to na jego cześć najpopularniejszą odmianę kumkwata (a jest ich tylko kilka) nazwano Fortunella margarita. Obecnie kumkwaty nadal uprawia się w Chinach, a także w Japonii, Ameryce Południowej i Północnej oraz w Regionie Śródziemnomorskim, przede wszystkim w Grecji. Ten intrygujący owoc rośnie na kilkumetrowych krzewach posiadających kolczaste gałązki oraz lśniące, eliptyczne liście o walorze ozdobnym. Roślina wypuszcza pojedyncze, mocno pachnące kwiaty i rodzi owalne pomarańczowo-złote owoce, wielkości najwyżej 5 cm. W środku znajduje 4-5 segmentów i pojedyncze, zielone pestki.

Jeśli ktoś zetknął się kiedyś z określeniami „pomarańcza karłowata” lub „złota pomarańcza”, to z pewnością dotyczyły one właśnie kumkwata. Kumkwaty zaliczane są do cytrusów, ale dzieli je od nich jedna zasadnicza różnica – mają cienką i miękką, a dzięki temu całkowicie jadalną skórkę. Jej słodycz cudownie miesza się z kwaśno-gorzkim miąższem, przez co jedząc kumkwaty fundujemy sobie niesamowite doznania smakowe. Na co dzień cieszą się nimi w głównej mierze mieszkańcy i goście greckiej wyspy Korfu, na której kumkwaty są powszechnym smakołykiem. Na straganach i w sklepach można kupić zarówno świeże kumkwaty, jak i powstałe z nich rozmaite przetwory. Dostaniemy tam likier z kumkwatów, kumkwaty w syropie, kumkwaty kandyzowane i w formie cukierków, kumkwatowe dżemy, konfitury i marmolady. Alkohole i napoje wyprodukowane z kumkwatów, o bursztynowo-pomarańczowym kolorze, umieszczone w fikuśnych butelkach i buteleczkach szczelnie wypełniają kosze i półki sklepowe. Obok oliwek, to najbardziej rozpowszechniony tam produkt

Kumkwat - właściwości odżywcze

Kumkwat jest stosunkowo bogaty w potas. 100 g dostarcza nam prawie 190 mg tego pierwiastka. Ponadto znajdziemy w nim także minerały - cynk, fosfor, magnez, sód, wapń i żelazo, a także witaminy - witamina A, witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B3 i B6), witamina C i E. Kumkwat to również źródło tłuszczy, białka, węglowodanów, błonnika i cukrów prostych. Ma niewiele kalorii. W 100 g znajduje się ich dokładnie 71.
Nadaje się więc dla osób odchudzających się, oczywiście z małym zastrzeżeniem – w Polsce kumkwaty są bardzo drogie. Jego cena sięga 50 złotych za kilogram, więc jeśli chcemy włączyć je na dłużej do diety, bądźmy pewni, że odchudzimy także nasz budżet. Lepiej gubić więc nadwagę z innymi cytrusami, na przykład grejpfrutami, pomarańczami czy pomelo. A kumkwaty traktować jako kulinarny rarytas.

Przy odrobinie starań kumkwaty możemy uprawiać w mieszkaniu. Cytrusy o niewielkich rozmiarach nadają się bowiem do domowej uprawy w donicach.

Kumkwat - jak wykorzystać go w kuchni?

Kumkwaty można jeść na surowo, razem z skórką. Ich smak jest jednak na tyle ciekawy, a same owoce tak podatne na przetwarzanie, że wykorzystuje się je na dosłownie setki sposobów. Popularne są, na przykład, kandyzowane kumkwaty lub kumkwaty w syropie. W takiej formie można dodawać je do ciast, lodów, sorbetów oraz faszerować nimi inne owoce, warzywa oraz mięso. Surowe lub zblanszowane nadają się do zielonych sałatek. Możemy dodać je do grzanego wina, piwa lub jesiennej herbaty zamiast plastra pomarańczy. W razie potrzeby bez problemu je zmiksujemy, dlatego przyrządza się z nich musy, pasty kanapkowe, sosy oraz puree. Świetnie komponują się z przyprawami, takimi jak chili, imbir, cynamon lub gałka muszkatołowa, więc na ich bazie często przygotowywany jest orientalny chutney. Dowolnie zmodyfikowane kumkwaty sprawdzą się jako dodatek do mięsa, szczególnie grillowanego.
Kwitnący kumkwat w uprawie doniczkowej. By No machine-readable author provided. Víctor M. Vicente Selvas~commonswiki assumed (based on copyright claims). [Public domain], via Wikimedia Commons
Tilapia z salsą z kumkwatów

Dla tych, którzy chcieliby zjeść rybę przyrządzoną w nieco bardziej wyszukany sposób, niż w standardowym zestawie z ziemniakami i surówką, polecamy tilapię w pikantnej salsie z kumkwatów.

Składniki na sos:

Przygotowanie:
Kumkwaty dokładnie myjemy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Siekamy szalotkę, świeżą kolendrę oraz papryczkę. Składniki mieszamy i doprawiamy sokiem z limonki. Sos odstawiamy, by nabrał wyrazistości.
W międzyczasie przygotowujemy rybę: dwa filety z tilapii myjemy i osuszamy. W misce mieszamy ze sobą kminek, ostrą sproszkowaną paprykę, pieprz cayenne oraz odrobinę soli. Panierujemy rybę w przygotowanej mieszance. Następnie smażymy ją przez kilka minut na dwóch łyżkach oliwy z oliwek. Podajemy od razu, z łyżka salsy na wierzchu.
Smacznego!
Elżbieta Gwóźdź

Bibliografia

  1. Food Forward; “Fruit of the month: Kumquat”; data dostępu: 2019-05-16
  2. New World Encyclopedia; “Kumquat”; data dostępu: 2019-05-16
  3. Michael Joseph; “Kumquat: What is this unique citrus fruit?”; data dostępu: 2019-05-16
  4. Dr Waleed Abobatta; “Kumquat Trees”; data dostępu: 2019-05-16
  5. Theeshan Bahorun i in.; “Kumquat (fortunella spp.): Biochemical composition and prophylactic actions”; data dostępu: 2019-05-16
  6. Johannes Seidemann; “World Spice Plants: Economic Usage, Botanic, Taxonomy”; Springer-Verlag, Berlin 2005; 2019-05-16
  7. Jack Staub, Gibbs Smith Publisher; “75 Remarkable Fruits for Your Garden”; Layton 2007; 2019-05-16
Ocena (4.0) Oceń: