Najnowsze badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Harvard University dowodzą, że spożywanie curry minimum 3 razy w tygodniu skutecznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, miażdżycę i cukrzycę. Co więcej, wprowadzenie tej indyjskiej przyprawy do diety przyspiesza metabolizm, działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie. W jaki sposób najprościej wprowadzić dania z curry do naszej polskiej kuchni?

W skład mieszanki przyprawowej curry wchodzą jedne z najzdrowszych surowców leczniczych świata: kurkuma, imbir, czosnek, kolendra, kozieradka, kminek i chili. Stosowanie takiego mixu przypraw jest na porządku dziennym w krajach południowej Azji. Mieszkańcy Indii czy Tajwanu stosują go w formie proszku lub pasty, dodając curry do dań lokalnej kuchni, takich jak zupy, sosy, a także posiłków jednogarnkowych z ryżem i warzywami.
Oto przepis na bezglutenowe i bezmięsne danie z dodatkiem mleka kokosowego:
Składniki:
- 3 łyżeczki sproszkowanego curry
- 1 łyżeczka startego korzenia imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 2 łodygi selera naciowego
- ½ czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 1 batat
- 2 jabłka
- garść rodzynek
- puszka ciecierzycy
- 3 szklanki bulionu wege
- 1 szklanka mleka kokosowego
- sól kamienna i czarny pieprz do smaku
- sok z limonki
- świeża kolendra
Przygotowanie:
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki. Z kolei kapustę, cebulę i czosnek siekamy, ciecierzycę zaś płuczemy i odcedzamy. W garnku rozgrzewamy oliwę, a następnie dodajemy czosnek, cebulę i przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i po chwili dorzucamy marchew, seler naciowy, batata, jabłka, rodzynki, ciecierzycę i bulion. Danie gotujemy na małym ogniu aż do momentu, w którym warzywa staną się miękkie. Kiedy potrawa będzie gotowa, dodajemy do niego mleko kokosowe, sok z limonki i przyprawy. Wierzch posypujemy świeżą kolendrą.
Smacznego!
Ekologia.pl (Alicja Chrząszcz)
Bibliografia
- “https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/can-everyday-spices-make-you-healthier”; data dostępu: 2019-05-21
Ekologia.pl poleca