Płomiennica zimowa - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce Physalacriaceae płomiennica Płomiennica zimowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Płomiennica zimowa (Flamullina velutipes)

Nazywana/y także: enoki, futu, grzyb liliowy, grzybowe owoce morza, kółkorodek aksamitnotrzonowy, listopadówka, monetka aksamitna, opieńka aksamitnotrzonowa, pieniążek aksamitny, zimówka aksamitna,
Płomiennica zimowa
Spis treści

Wstęp

Płomiennica zimowa Flamullina velutipes to pyszny grzyb jadalny z rodziny obrzękowcowatych Physalacriaceae, wysoko ceniony z racji swej dostępności zimą i na przedwiośniu. Kolejnymi, niebagatelnymi zaletami tego grzyba są: odporność na gnicie, wyborny smak (przypominający owoce morza albo ryby) i możliwość uprawy.

Sezon

Płomiennica zimowa zawiązuje w Polsce owocniki znacznie później niż większość grzybów jadalnych, bo od października do grudnia w ostre zimy, a w łagodne do marca.

Występowanie

Płomiennica zimowa jest nader pospolita w strefach umiarkowanych Eurazji i Ameryki Północnej, zawleczona do Australii. Początkowo rozwija się jako pasożyt drzew i krzewów liściastych, potem rośnie na ich obumarłych pniakach, do kilku metrów nad ziemią. W Polsce preferuje szybko rosnące drzewa łęgów: wierzby i topole, aczkolwiek trafia się również na wielu innych gatunkach (olsze, brzozy, graby, buki, dęby, klony, jesiony, wiązy, lipyjabłonie, jarzębinę, bez czarny, porzeczkę czarnąmorwy, kasztanowce czy roztrzeplin wiechowaty), w lasach, parkach miejskich i na cmentarzach. W innych regionach preferowane są inne gatunki drzew-gospodarzy np.: w Chinach wiązowiec chiński. Na iglakach płomiennicę zimową obserwuje się tylko wyjątkowo (zwykle na tujach).

Wygląd

Owocniki płomiennicy zimowej  wyrastają grupami, zazwyczaj blisko podstawy pnia, czasem kilka metrów nad gruntem.

Kapelusz młodych okazów początkowo półokrągły, później bardziej płaski, osiąga 1-7 (wyjątkowo do 10) cm średnicy, w rozmaitych odcieniach żółtej lub brązowej pomarańczy. Dość charakterystyczna powierzchnia: gładka, lśniąca i śliska, zwłaszcza podczas odwilży i w dni wilgotne.

Blaszki u zimówki aksamitnej wypukłe, rzadkie, najbliższe nóżki zaokrąglone, koloru białawego, u starszych owocników ochrowo żółte lub złocisto-czerwone.

Trzon płomiennicy zimowej bez pierścienia, rurkokształtny, rozdęty, pusty wewnątrz, ciemny w kolorze, zamszowy w dotyku (właśnie ten zamszowa faktura pozwala całkiem nieźle odróżniać płomiennice od podobnych kształtem i barwami trujących grzybów nadrzewnych). Bywa boczny bądź centralny, niemal zawsze wyrasta krzywo, koloru brązowo-czarnego, przy kapeluszu wyraźnie jaśniejszy, niekiedy niemal żółty. Skórka trzonu traci barwę w reakcji z siarczanem żelaza.

Miąższ owocników płomiennicy zimowej jest zwykle białawy bądź kremowy, giętki, nieco łykowaty w nóżce, o trudno wyczuwalnym, ale przyjemnym smaku i woni. Nie zmienia koloru po przekrojeniu lub zmiażdżeniu.

Zarodniki gładkie, nieamyloidalne, mierzące 6-9 × 4-4,5 µm, okrągławe i szkliste (półprzezroczyste). Wysyp zarodników biały, nieamyloidalny.

To bardzo ważna dla grzybiarzy i kucharzy cecha, pozwalająca odróżnić monetkę aksamitnotrzonową od jej trujących „sobowtórów”, zwłaszcza hełmówki obrzeżonej Galerina marginata, łuszczaka zmiennego Kuehneromyces mutabilis, maślanki wiązowej Hypholoma fasciculare, albowiem wszystkie trzy ostatnie odznaczają się ciemnymi zarodnikami. Podobnie jak w przypadku opieniek, tak i u płomiennicy zimowej najniebezpieczniejsza dla konsumentów bywa mylenie jej z ww. hełmówką obrzeżoną. Nierzadko takie pomyłki kończą się śmiercią.

Zimówkę można również pomylić z niektórymi kruchaweczkami Psathyrella, co jest niezbyt groźne. Kruchaweczki są jadalne, jedynie gorsze w smaku.

Płomiennice zimowe (monetki aksamitne) dostępne w handlu różnią się mocno od zebranych w lesie czy parku. Owocniki okazów uprawnych odznaczają się silnie wydłużonymi trzonami, niewielkimi kapeluszami, stąd ich handlowa nazwa „grzyb-lilia”. Takowy kształt wynika z warunków uprawy, prowadzonej na słomie lub wyrzynkach drzew liściastych bez dostępu światła.

Właściwości

Płomiennica zimowa podobnie jak opieńki poraża osłabione drzewa i krzewy liściaste, a potem rozkłada je jako roztocze (saprotrof).

Płomiennicę zimową wysoko ceni się w wielu krajach Eurazji jako dostępny zimą, łatwy w transporcie i przechowywaniu, dający się hodować grzyb jadalny. Na Dalekim Wschodzie znana jako futu bądź enoki, a jej smak porównywany bywa do ryb i owoców morza. W samej tylko Japonii z upraw pochodzi 100 tys. ton płomiennic rocznie. Czyni to ją szóstym co do ważności grzybem uprawnym świata.

Trwają prace nad własnościami leczniczymi, zwłaszcza przeciwutleniającymi, w mniejszym stopniu przeciwzapalnymi, przeciwbakteryjnymi, ogólnie wzmacniającymi i odmładzającymi. Pojawiają się opinie o szkodliwym wpływie spożywania płomiennic zimowych na serce. Cytotoksyny zawarte w płomienicy generalnie uważane są za niegroźne dla zdrowych ludzi, zwłaszcza przy spożyciu.

Zastosowanie

W Polsce płomiennica zimowa jest niedopuszczona do obrotu handlowego, świetna do marynat i zup. W niektórych krajach np.: Rosji spożywa się tylko kapelusze.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Bibliografia
  1. Bao H., Ushio H., Ohshima T. 2009.; "Antioxidative activities of mushroom (Flammulina velutipes) extract added to bigeye tuna meat: dose-dependent efficacy and comparison with other biological antioxidants."; Journal of Food Science 74 (2): 162-169.;
  2. Cetto B. 1980.; "Der große Pilzführer. vol. 3. BLV Verlagsgesellschaft,"; München-Berno-Wien.;
  3. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  4. Gerhardt E. 2006. Grzyby.; "Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  5. Gminder A. 2008.; "Atlas grzybów. Jak bezbłędnie oznaczać 340 gatunków grzybów Europy Środkowej."; Wyd. Weltbild, Warszawa.;
  6. Grochowski W., Grochowski A. 1994.; "Leśne grzyby, owoce i zioła."; PWRiL, Warszawa.;
  7. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  8. Hobbs C. 1995.; "Medicinal Mushrooms."; Botanica Press, Santa Cruz.;
  9. Kern V., Hock B. 1996.; "Gravimorphogenesis and ultrastructure of the fungus Flammulina velutipes grown in space, on clinostats and under hyper-G conditions. Life and Gravity"; Physiological and Morphological Responses 17(6-7): 183-186.;
  10. Pilát A., Otto Ušák O. 1977.; "Mały atlas grzybów."; PWRiL, Warszawa.;
  11. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  12. Snowarski M. 2010. Grzyby.; "Seria: Spotkania z przyrodą."; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.;
  13. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.9/5 - (10 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!