Kuchenna apteczka pierwszej pomocy
Mało kto wie, że podstawowe i uniwersalne lekarstwa są dostępne w każdej kuchni i – do tego – kosztują grosze. Sól, pieprz i sok z cytryny to nie tylko podstawowy przyprawnik, lecz także najlepsze wyposażenie domowej apteczki!

SÓL
Przed wiekami chlorek sodu był na tyle cenny, że uznawano go za środek płatniczy. Nie bez powodu – odpowiednio stosowana sól ma bowiem ogromny potencjał leczniczy. Oto najważniejsze właściwości soli z dobrego źródła (kamiennej, czystej morskiej i himalajskiej):
- detoksykuje
- odkaża
- przyspiesza przemianę materii
- jest niezbędna do trawienia i przyswajania składników odżywczych
- odpowiada za utrzymanie odpowiedniej ilości wody w naczyniach krwionośnych, komórkach i tkankach
- stanowi skondensowaną dawkę cennych minerałów, takich jak np. chlorek sodu, magnezu, siarczany, węglany, bromki oraz śladowe ilości złota.
PIEPRZ CZARNY
Ten owoc tropikalnej rośliny pochodzącej z Indii ma postać drobnych ziarenek, które, po wysuszeniu i fermentacji, stanowią popularną przyprawę cenioną za wyrazisty, pikantny smak. Zwarty w pieprzu alkaloid piperyny odpowiada za jego ostrość, a także słynie z właściwości prozdrowotnych.
Oto wybrane zalety stosowania pieprzu w kuchni:
- zawiera witaminy C i K oraz minerały: mangan, potas i żelazo
- poprawia trawienie
- przyspiesza metabolizm
- rozgrzewa i dezynfekuje
- działa rozkurczowo i przeciwzapalnie
- poprawia wchłanianie z pokarmu witamin z grupy B, selenu, beta-karotenu i kurkuminy

SOK Z CYTRYNY
Cytryna to jeden z najbardziej odżywczych, a jednocześnie niskokalorycznych cytrusów. Umieszczenie jej w diecie, np. w formie soku, działa oczyszczająco, alkalizująco i wzmacniająco.
Zestaw: sól, pieprz i cytryna sprawdzi się w domowym leczeniu wielu dolegliwości.
Oto przykłady jego zastosowań:
Ból gardła
W szklance ciepłej wody mieszamy 3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczkę soli oraz ½ łyżeczki czarnego pieprzu. Tak zrobioną miksturą płuczemy gardło kilka razy dziennie.
Migrena
Świeżo wyciśnięty sok z cytryny mieszamy z 1 łyżeczką soli nieoczyszczonej, dodajemy nieco wody i wszystko od razu wypijamy. Jako że większość bólów migrenowych wynika z odwodnienia lub zaburzeń elektrolitów, dolegliwości powinny ustąpić niedługo po wypiciu mieszanki.
Zapalenie dziąseł
Jamę ustną płuczemy kilka razy dziennie (po jedzeniu) szklanką ciepłej wody z sokiem z cytryny i odrobiną soli. Po tym zabiegu przepłukujemy usta czystą wodą.
Krwotok z nosa
Bawełniany płatek kosmetyczny nasączamy sokiem z cytryny, a następnie wkładamy go do nosa i pochylamy głowę w dół, aby zapobiec dostaniu się krwi w głąb gardła. Zabieg pozwoli szybko zatamować krwotok.
Astma
Czując nadchodzący atak duszności, umieszczamy na języku szczyptę soli nieoczyszczonej, a następnie, po ok. 3 minutach, wypijamy szklankę wody z cytryną. Tego rodzaju mikstura ogranicza wydzielanie śluzu i pomaga uspokoić oddech.
Miksturami na bazie soli, pieprzu i soku z cytryny można wyleczyć jeszcze wiele innych dolegliwości!
Bardzo dobry i pomocny artykuł.
https://piekneastry.blogspot.com/