7-dniowa dieta kolorowa – opis i zasady. Jadłospis w 7-dniowej diecie kolorowej
Męczą Cię diety rządzone ilością kalorii i gramów? 7-dniowa dieta kolorowa proponuje całkiem inne podejście, skupiając się na estetycznej stronie naturalnych pokarmów. Czy układanie jadłospisu według barw może mieć jakieś pozytywne skutki? Zwolennicy przekonują, że owszem, i to nie tylko dla zdrowia i sylwetki, ale także urody. Zapoznaj się z zasadami 7-dniowej diety kolorowej.
- Skąd się wzięła 7-dniowa dieta kolorowa?
- Jakie są założenia 7-dniowej diety kolorowej?
- Jakie korzyści obiecuje 7-dniowa dieta kolorowa?
- Jak poszczególne „kolory” wpływają na zdrowie?
- Czy 7-dniowa dieta kolorowa ma jakieś wady?
- Przykładowy jadłospis 7-dniowej diety kolorowej
- Dla kogo 7-dniowa dieta kolorowa?
Barwne produkty spożywcze doskonale prezentują się na talerzu i mile pobudzają apetyt. Podczas gdy w wysoce przetworzonej żywności za kolory odpowiadają barwniki spożywcze, czasami bardzo niezdrowe, w naturalnych produktach kryją się dobroczynne pigmenty. To one właśnie są esencją tzw. kolorowej diety.
Skąd się wzięła 7-dniowa dieta kolorowa?
Tytułowa 7-dniowa dieta kolorowa to plan opracowany przez amerykańską artystkę Mindy Weisel i jej dwie córki. Wydany w formie książki w 2003 r. nawiązuje do wcześniejszych apelów Narodowego Instytutu Raka w USA, który od lat zachęca obywateli do włączenia dużej ilości kolorowych warzyw i owoców do codziennego jadłospisu. W książce obok argumentów przemawiających za zmianą stylu odżywiania znaleźć można 100 przepisów realizujących zasady diety.
Nie był to bynajmniej przełomowy pomysł. Już rok wcześniej na rynku pojawiła się książka pt. „Jaki kolor ma twoja dieta?” autorstwa dr medycyny Davida Hebera, w której żywność podzielona została na siedem barw, a każdej grupie przypisano unikalne właściwości zdrowotne. Dr Heber zaproponował co prawda nieco innych system dobierania posiłków niż Mindy Weisel, ale korzyści i sens są niemal identyczne.
Jakie są założenia 7-dniowej diety kolorowej?
Według Hebera głównym problemem współczesnego społeczeństwa jest niedostatek warzyw i owoców w diecie. Zwiększając ich udział nie tylko możemy liczyć na korzyści związane z błonnikiem, witaminami i antyoksydantami, ale także ograniczamy inne, szkodliwe grupy produktów. Dr Heber w swoim planie żywieniowym proponuje codzienne jedzenie 7 porcji warzyw i owoców, po jednej z każdej grupy kolorystycznej.
Mindy Weisel dla ułatwienia postanowiła przyporządkować poszczególne dni tygodnia konkretnym barwom. I tak w poniedziałek konsumować mamy żywność białą, we wtorek czerwoną, w środę zieloną, we czwartek pomarańczową, w piątek fioletową, w sobotę żółtą, a w niedzielę całą gamę kolorów. Kolejność kolorów nie jest oczywiście istotna, ważne jest zachowanie barwnej różnorodności w długim okresie czasu.
Kolory to oczywiście nie wszystko. Dieta wyklucza szereg produktów, które w zgodnym mniemaniu dietetyków nie służą ani zdrowiu, ani figurze. Należą do nich przede wszystkim tłuste czerwone mięso, ryby hodowlane, tłuszcze trans typu margaryna, słodycze, tłuste wypieki, a z bardziej kontrowersyjnych pozycji również masło i żółtka jaj. Kolorowa dieta rezygnuje więc z większości wysokokalorycznych pokarmów.
Co można jeść oprócz owoców i warzyw? Produkty bogate w chude białko, takie jak drób, dzikie ryby, soja, białka jaj, niskotłuszczowy nabiał, a ponadto oleje roślinne, warzywa strączkowe, produkty pełnoziarniste, zioła i przyprawy.
Jakie korzyści obiecuje 7-dniowa dieta kolorowa?
Według Mindy Weisel przestrzeganie jej diety ma zagwarantować utratę nadmiernych kilogramów, poprawę ogólnego zdrowia oraz stanu cery i włosów. Twierdzenia te oparte są na potwierdzonym naukowo wpływie naturalnych barwników zawartych w roślinach na ludzki organizm. Szeroka grupa pigmentów składa się w dużej części z antyoksydantów, które opóźniają proces starzenia i zapobiegają stanom zapalnym oraz nowotworom. Warzywa i owoce są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika, co z kolei wspiera metabolizm i pozwala przedłużyć uczucie sytości, eliminując przejadanie się.
Jak poszczególne „kolory” wpływają na zdrowie?
- Białe warzywa i owoce (np. kalafior, czosnek, imbir, cebula, pieczarki, ziemniaki) są bogate antocyjaniny, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie. Według holenderskich naukowców dieta obfitująca w białe warzywa i owoce znacząco obniża ryzyko zatoru.
- Czerwone produkty (np. truskawki, papryka, pomidory, arbuz, czerwony grejpfrut, buraki, czerwone jabłka) zawierają przeciwnowotworowy likopen oraz astaksantynę, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ odpornościowy.
- Zielone warzywa i owoce (np. zielone jabłka, awokado, szpinak, sałata, kiwi, ogórek, zielone winogrona, seler naciowy, cukinia, zielona papryka) są kopalnią witaminy K, izoflawonów, flawonoidów oraz kwasu foliowego, a tym samym dbają o prawidłowe funkcjonowanie pojedynczych komórek, ale także płuc, wzroku i mózgu oraz układu krwionośnego.
- Pomarańczowe warzywa oraz owoce (np. dynia, marchew, morele, brzoskwinie, pomarańczowa papryka, papaja, słodkie ziemniaki, mango) zawierają przede wszystkim karotenoidy, które wzmacniają odporność, wspierają płodność, redukują ryzyko rozwoju raka, a także dbają o dobry stan i koloryt skóry, chroniąc ją przed starzeniem. Zwiększenie ich spożycia wydatnie obniża też ryzyko zachorowania na serce. Żółte warzywa oraz owoce (np. kukurydza, ananas, żółte jabłka, cytryny, banany) to przede wszystkim źródło bioflawonoidów, luteiny, bromelainy, rutyny, zeaksantyny oraz prebiotycznego błonnika. Doskonale oddziałują one na narząd wzroku i poprawiają funkcjonowanie układu pokarmowego. Fioletowe i niebieskie produkty naturalne (np. jeżyny, jagody, bakłażan, śliwki, ciemne winogrona, rodzynki, czerwona kapusta) są wyjątkowo bogate we flawonoidy, zwłaszcza antocyjanidyny, chroniące komórki przed uszkodzeniem. Są szczególnie polecane w kontekście poprawy samopoczucia, pamięci i procesów kognitywnych.
Sam fakt, że za najzdrowszą dietę świata w uważa się dietę śródziemnomorską, niezwykle bogatą w kolorowe warzywa i owoce, jest dobry argumentem za propozycją Weisel i Hebera. Tym bardziej, że według badań amerykańskich z 2015 r. ogromna większość dorosłych spożywa za mało produktów roślinnych. Najbardziej zaniedbaną kategorią kolorystyczną okazują się być niebieskie i fioletowe płody Matki Natury.
Tymczasem badania Narodowego Instytutu Raka oraz Amerykańskiego Stowarzyszenia Serca dowodzą jasno, że w szczególności ciemnozielone, pomarańczowe oraz czerwone owoce i warzywa są ważnym elementem walki z nowotworami i innymi chronicznymi chorobami. Według ich zaleceń każdy z nas powinien codziennie spożywać 1 ½ szklanki owoców oraz 2 ½ do 3 szklanek warzyw – łącznie produkty z warzywniaka w naszym menu powinny osiągać wagę 400-600 g!
Warto dodać, że według badaczy z Australii dieta bogata w warzywa i owoce bardzo pozytywnie wpływa również na naszą psychikę. Zwiększenie liczby soczystych świeżych porcji do 8 dziennie przekłada się na znacznie wyższe poczucie szczęścia i satysfakcji z życia. A wpływ samopoczucie na zdrowie jest zdecydowanie nie do przecenienia.
Czy 7-dniowa dieta kolorowa ma jakieś wady?
Po bliższym przyjrzeniu się 7-dniowa dieta kolorowa jest dość niskokaloryczna, co w dłuższym okresie czasu może odbić się na zdrowiu i samopoczuciu. Zwłaszcza ludzie ciężko pracujący fizycznie lub umysłowo mogą mieć problemy z życiem głównie „na owocach i warzywach”. Nadmierny spadek wagi w krótkim okresie czasu rodzi natomiast ryzyko efektu jojo.
Dla niektórych z nas dieta kolorowa może być również trudna do realizacji. Zwłaszcza zimą nie zawsze mamy pod ręką pełen zestaw owoców i warzyw z danej grupy kolorystycznej i to w przystępnych cenach. Przypomnijmy, że kupowanie produktów importowanych z drugiego końca świata nie jest ani ekologiczne, ani zazwyczaj korzystne dla zdrowia.
Przykładowy jadłospis 7-dniowej diety kolorowej
Dzień 1 – Biały
Śniadanie: Twarożek, biała rzodkiewka, chlebek ryżowy
Obiad: Kuskus, kurczak, gotowany kalafior
Kolacja: Pieczony ziemniak z duszonymi pieczarkami i odtłuszczoną śmietaną
Przekąski: Popcorn, chipsy z patisona
Dzień 2 – Czerwony
Śniadanie: Koktajl truskawkowy i czerwone jabłko
Obiad: Ryż z czerwoną fasolą i duszoną czerwoną papryką
Kolacja: Zupa pomidorowa z makaronem
Przekąski: Maliny, arbuz
Dzień 3 – Zielony
Śniadanie: Tost z awokado i plastry ogórka
Obiad: Ryba w sosie pesto i zielona fasolka szparagowa
Kolacja: Makaron ze szpinakiem
Przekąski: Seler naciowy, kiwi, pistacje
Dla kogo 7-dniowa dieta kolorowa?
Dieta kolorowa tak naprawdę nie jest niczym więcej niż apelem, aby jeść więcej warzyw i owoców. Postulat ten jest jak najbardziej słuszny, a dla wielu ludzi narzucony z góry reżim „barwnych dni” może być ciekawym wyzwaniem i motywacją zarazem. Jeśli więc potrzebujesz schudnąć, ale popularne dobre rady nie są wystarczająco efektywne, spróbuj, jeśli gra w kolory nie okaże się lepszym wyjściem. Zdaniem naukowców konsumpcja według klucza barw jest dla większości społeczeństwa faktycznie bardziej przyjazna niż liczenie trudnych do wyobrażenia porcji.
W każdym razie 7-dniową dietę kolorową najlepiej jest wdrażać w okresie lata, kiedy rodzimych owoców i warzyw jest pod dostatkiem. Spróbuj wprowadzić tęczowe menu na 3-4 tygodnie i samodzielnie oceń wyniki. W sieci można znaleźć pochlebne opinie, które podkreślają utratę kilogramów oraz lepsze samopoczucie.
Dietę kolorową można zaproponować dzieciom jako wesoły sposób na zwiększenie konsumpcji warzyw i owoców, ale bez jakiegokolwiek ograniczania pełnowartościowego białka, zdrowych węglowodanów i tłuszczów. Dorastające organizmy nie powinny cierpieć niedostatku kalorii!
- “The 7-Day Color Diet” Laura Agadoni, https://www.livestrong.com/article/440155-the-7-day-color-diet/, 10/01/2023;
- “The One Week Diet Diaries: Color Me Satisfied” Elizabeth Entenman, https://hellogiggles.com/the-one-week-diet-diaries-color-me-satisfied/, 10/01/2023;
- “Meet "The Color Diet"--Our Easy Rule for Healthier Meals” Meryl Rothstein, https://www.bonappetit.com/trends/article/meet-the-color-diet-our-easy-rule-for-healthier-meals, 10/01/2023;
- “What Color Is Your Diet” Lisa Schweitzer, https://www.webmd.com/diet/a-z/what-color-is-your-diet, 10/01/2023;
- “A Review of the Science of Colorful, Plant-Based Food and Practical Strategies for “Eating the Rainbow” Deanna M. Minich, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7770496/, 10/01/2023;







Byłam na diecie kolorowej i ładnie schudłam. W jadłospisie same zdrowe rzeczy miałam od mineralnej cisowianki po jedzenie warzyw, owoców. Dobrze się czułam także śmiało można wypróbować
e
Byłam na diecie kolorowej i ładnie schudłam. W jadłospisie same zdrowe rzeczy miałam od mineralnej cisowianki po jedzenie warzyw, owoców. Dobrze się czułam także śmiało można wypróbować